Az MSZP-ben is érthetetlennek tartják, hogy nyilvános szereplésein miért veszi körbe magát morózus testőrökkel Botka László. „Nem tudjuk, mitől fél” – fogalmazott az egyik elnökségi tag. Tény, hogy a 2014-es kampányban Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és pár kivételtől eltekintve Bajnai Gordon is személyi védelem nélkül próbálta népszerűsíteni programját, politikáját - emlékeztet cikkében a Magyar Idők.
Jó ideje már csak ijesztő külsejű, marcona testőrökkel megy az emberek közé az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Szeged polgármestere. Botka László legutóbb Makóra látogatott el, ahol ugyancsak fekete inges, napszemüveges, kigyúrt, inkább az éjszakai életet idéző figurák társaságában jelentette be, hogy Rója Istvánt javasolja a Csongrád megyei 4-es körzet szocialista országgyűlési képviselőjelöltjének. A jelenség a helyi hírportálnak is szemet szúrt.
„Botka László nem egy éjszakai lokálba érkezett, nem éjjel 2 órakor tartott szemlét a déli határszakaszon lévő kerítésnél és nem háborús övezetben nyilatkozott. Miért kellett őt védeni és mitől, netán kitől? Az alkalmaz testőröket, aki fél, vagy jelenlétükkel fenyegetni kíván – vetette fel a Promenád.hu.
A portál megjegyzi: a település jelenlegi országgyűlési képviselője, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, noha tehetné – vagy akár pozíciójánál fogva indokolt is lehetne – még egyszer sem jelent meg így, noha számtalan sajtótájékoztatót és lakossági fórumot tartott.
Zoom
Egyelőre nem tudni, ki finanszírozza és milyen forrásból a marcona védőőrizetet (Fotó: Szeged MA/Gémes Sándor)
Botka már májusban is felhívta magára a figyelmet azzal, hogy saját városában, Szegeden is csak testőrök jelenlétében volt hajlandó megjelenni a nagy múltú, immár huszonharmadik alkalommal megrendezett borfesztiválon, és amint tehette, távozott is onnan. Egyelőre nem lehet tudni, milyen forrásból és ki finanszírozza a testőröket. Érdekes, hogy bár a szocialisták miniszterelnök-jelöltje augusztus elején újra országjárásba kezdett, annak helyszínei és dátumai nem találhatók meg sem az MSZP honlapján, sem Botka László közösségi oldalán.
Az MSZP-ben is érthetetlennek tartják, hogy Botka miért veszi körbe magát ennyire látványosan testőrökkel, amivel nem tesz túl jó benyomást a megszólítani kívánt emberekre. Elnökségi forrásaink emlékeztettek, hogy bár korábban pár alkalommal ellentüntetők fogadták, egy ízben pedig Szegeden a háza előtt is tüntettek, de szerintük ennyi kellemetlenséget el kell tudni viselnie egy közszereplőnek. „Nem tudjuk, mitől fél” – fogalmazott a Magyar Időknek az egyik elnökségi tag. Tény, hogy a 2014-es kampányban Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Vona Gábor és – bár nem tartotta ördögtől valónak – Schiffer András sem kért az államilag felajánlott védelemből. Egy-két alkalmat leszámítva Bajnai Gordon is személyi védelem nélkül próbálta programját, politikáját népszerűsíteni két országjárása során.