Az éppen most nyilvánosságra hozott - eddig titkos - CIA-dokumentumok megerősítik azokat az Adolf Hitlerről szóló FBI-anyagoknak az értesüléseit, amelyek szerint a nemzetiszocialista vezető 1945-ben Németországból Dél-Amerikába menekülhetett. Az "Operational: Adolf Hitler" CIA-akta tartalma szerint egy korábbi SS-tiszt fényképpel is igazolta, hogy 1946-tól Hitler Adolph Schuttelmayer álnéven Kolumbiában élt, ahonnan később Argentínába költözött.
Zoom
A titkosítás alól kivont iratokból az derül ki, hogy 1955-ben a CIA Nyugati Félteke Osztályának (Western Hemisphere Division, WHD) vezetője titkos feljegyzést kapott a CIA venezuelai operatív csoportjának vezetőjétől "Operational: Adolf Hitler" címmel, amelyben arról volt szó, hogy a nemzetiszocialista Németország egykori Führere valóban él, és Argentínában él.
A Moszad történeti osztályának most megnyitott, de már 2007-ben elkészített tanulmánya szerint a szervezet összesen nyolc megvádolt nemzetiszocialistát próbált élve vagy halva kézre keríteni, de végül csak Eichmannt sikerült elfogniuk 1960-ban Argentínában.
A CIA-jelentés megerősíti azoknak a nemrég nyilvánosságra hozott titkos FBI-dokumentumoknak a tartalmát, amelyek szerint az 1945 utáni források azt jelezték, hogy Hitler életben lehet, és nagy valószínűséggel Argentínában tartózkodhat.
A jelentés szerint a venezuelai operatív CIA-parancsnokot a CIMELODY kódnevű informátor tájékoztatta arról, hogy megkereste őt egy korábbi SS-tiszt, Phillip Citroen, azzal, hogy kapcsolatba került a neki Adolph Schuttelmayer álnéven bemutatkozó Hitlerrel.
Zoom
Citroen - a saját elmondása szerint - abban az időben havonta egyszer találkozott Hitlerrel, minden egyes alkalomommal, amikor Kolumbiában tartózkodott, mint a Royal Dutch Shipping Company alkalmazottja.
Citroen közlése alapján Hitler 1955 januárjában elhagyta Kolumbiát és Argentínába költözött.
Zoom
A vonatkozó CIA-dokumentumokban szerepel egy fotó is, amelyet Citroen adott át CIMELODY-nek, mint egy olyan, Kolumbiában készült (és jelenleg csak nagyon szemcsés formában látható) fényképet, amelyen - elmondása szerint - ő és Hitler látható.
A CIA irataiban az is olvasható, hogy Citroen leírása szerint 1945 és 55 között a kolumbiai Tunja (Boyaca) nevű helységben volt egy "Residencies Coloniales" nevű településrész, ahol a nemzetiszocialista Németország volt katonái és állami hivatalnokai éltek egy olyan zárt közösségben, ahol mindennapos dolog volt a Führer nevének említésére a karlendítéssel együtt járó tisztelgés.
Zoom
Zoom
Az iratok tanúsága szerint bár a CIA kezdetben a Hitler dél-amerikai jelenlétéről szóló információk tisztázását kezdeményezte, azonban nem sokkal később mégis egy olyan döntés született a hírszerző ügynökségnél, miszerint abba kell hagyni a Hitler utáni kutatást, mivel az túl költséges lenne, és semmilyen eredménnyel sem kecsegtet.
(888 nyomán)