A Jobbik ellen indult lejáratókampány részeként szerdán a kormánypárti faktor.hu írta meg, majd másnap a Ripost a címlapján közölte, hogy "muszlim jelkép, egy vörös félhold van a Jobbik logójában". Érdemes lett volna ennek előtte jobban utánajárni, az emlegetett szimbólum ilyen formában ugyanis sosem volt a muszlim világ jelképe, azt a Nemzetközi Vöröskereszt vette fel elsőként még 1877 körül - írja a 24.hu.
Zoom
A csillag és félhold a 19. században forrtak össze az Oszmán Birodalom nevével, de a szimbólumokat már az iszlám előtti időkben a Bizánci Birodalom és a keresztes államok is előszeretettel használták.
A vörös félholdat elsőként a Nemzetközi Vöröskereszt önkéntesei viselték magukon az Ottomán Birodalom és Oroszország között történt fegyveres konfliktusban 1876 és 1878 között. A szimbólumot hivatalosan 1929-ben fogadták el, és idáig 33 muszlim állam vette át, köztük Törökország, Afganisztán, Pakisztán, Malajzia és Banglades is. Nagyjából ezzel egy időben alakult meg a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom is, amely azóta is az anyaszervezet szárnyai alatt tevékenykedik közel 100 millió önkéntes segítségével.
Hasonlóan a hivatalos jelképhez, a vörös kereszthez, amit a svájci zászlóról mintáztak, a vörös félholdat is az Oszmán Birodalom zászlójából alkották meg a színeket felcserélve. Utóbbin vörös alapon található fehér félhold látható.
Az oszmánok 1922-es bukása után sok utódállam zászlójában tűnt fel a félhold, de Tunéziát, Algériát és az azeri haditengerészetet kivéve egyikben sem vörösen.
A kereszt és a félhold mellett egyébként van egy harmadik, nemzetközileg is ismert szimbóluma a Nemzetközi Vöröskeresztnek, a vörös kristály, ami 2005. végén lett elfogadva.
(24.hu nyomán)
Frissítés: Novák: Valós múltat, szebb jövőt!
Novák Előd írja Fb-oldalán:
Elképesztő színvonaltalanná válik a politika a Habony-művek szánalmas hazugságai miatt. Nem veszik a fáradságot, hogy a Jobbikról jogos kritikákat írjanak (pl. korábbi választási programok, ígéretek összevetését a jelenlegiekkel), inkább kitalálnak ilyen sületlenségeket.
Hogy a Jobbik logójának tervezője-kitalálója ki volt, azt magunk sem tudjuk (még a párt élő lexikonjaként emlegetett Szabó Gábor pártigazgató sem, de hát mozgalmi múltunkban sokan maradtak névtelenségben), viszont már a párt elődszervezetének tekinthető Jobboldali Ifjúsági Közösség címere is lényegében ez volt, és mindig is úgy tekintettünk rá, hogy az egy kettőskereszt árbócon megfeszülő trikolór vitorlát jelképez. (A pártban Martinez Gábor grafikusunk készítette el a logó vektorgrafikus formáját, s magam választottam hozzá a markáns Colossalis betűtípust, amely eddig még a néppártosodást is átvészelte.)
 
A Vona Gábor által 2003 őszén írt - s általam a megjelentetés előtt "lektorált" - Alapító nyilatkozatunkban ötször hivatkoztunk a kereszténységre, többek közt a három tételmondat egyike is ez benne: "A Jobbik Magyarországért Mozgalom értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti-keresztény párt." Így muszlim gyökereket vizionálni gátlástalan hazugság.
Valós múltat, szebb jövőt!
Elképesztő színvonaltalanná válik a politika a Habony-művek szánalmas hazugságai miatt. Nem veszik a fáradságot, hogy a...
Közzétette: Novák Előd – 2018. február 8.
 
Korábban írtuk: