A Fidesz Berlinben azt ígérte, hogy nemsokára leszedik a Juncker-plakátokat. Az Európai Néppártban ennek ellenére már kilenc párt kezdeményezte a Fidesz kizárását, és a számuk tovább nőhet.
Érdekes részleteket tudott meg a 444.hu Gulyás Gergely és Balog Zoltán keddi – titokban tartott – berlini látogatásáról. A két politikus a Népszava korábbi cikke szerint azért utazott a német fővárosba, hogy megpróbáljon békülni a CDU vezetőivel és megpróbálják nekik megmagyarázni a kormány utóbbi időben - szigorúan a hazai választói felé - tett, látszólag EU-kritikus kampányát.
Zoom
Gulyás és Balog titokban Berlinben fogadkozott (illusztráció)
A 444.hu információi szerint Gulyás és Balog konkrét ajánlatokat is tettek, például azt, hogy március 15. után leszedik a Juncker-Soros plakátokat, és az EP-kampány hajrájában tartózkodni fognak a hasonlóan provokatív stílustól.
Ez sokak szerint arra utal, hogy az Európai Néppárton belül még mindig kezelhetőbb Orbán és csapata, mintha a "radikálisok", például Salvini és Le Pen táborában kötnének ki. Ugyanakkor azt is lehet érezni, hogy Gulyásék ajánlata nem lesz elég. Pénteken Manfred Weber (CSU) már azt mondta, hogy az lehetne a megoldás, ha a kampányt a magyar kormány gyorsan visszavonná, és Orbán Viktor bocsánatot kérne.
Az Európai Néppártban soha nem látott elégedetlenséget szült a plakátkampány, amit még az Európai Bizottság is hivatalosan cáfolt. Péntek estére kiderült, hogy már megvan a szükséges létszám ahhoz, hogy hivatalosan is kezdeményezzék a Fidesz kizárását. Eddig a
• a flamand kereszténydemokraták (CD&V),
• a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH),
• a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV)
• a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus)
• a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP)
• a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA)
• a svéd Kereszténydemokraták (KD),
• a svéd jobbközép Mérsékelt Párt (M)
• és a görög Új Demokrácia (ND)
írt levelet Joseph Daulnak, hogy lépjen az ügyben, de könnyen lehet, hogy a jövő hétre még többen lesznek.
Az EPP politikai közgyűlése legközelebb március 20-án ülésezik. Elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy nem a kizárásról, hanem felfüggesztésről szavaznak csak. Hasonló a baloldalon már megtörtént egyszer, amikor az európai szocialisták 2006 és 2008 között felfüggesztették a szlovák Smer tagságát.
Így akarják eladni a meghunyászkodást
Az eredeti tervek szerint is csak március 15-éig tartott volna a magyar kormány legújabb plakátkampánya – állította a Soros-ösztöndíjas Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Twitteren.
Zoom
Kovács Zoltán Soros-ösztöndíjas kormányszóvivő
Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a Spiegel német magazinnak azt mondta, a magyar kormánynak azonnal be kell szüntetnie a tájékoztató kampányt, Orbán Viktornak pedig bocsánatot kellene kérnie. Gulyás Gergely és Balog Zoltán Berlinben a CDU vezetőinek megígérte, hogy a nemzeti ünnepig lekerülnek a poszterek a magyar utcákról, és utána már nem provokálják semmivel sem az Európai Uniót, sem pedig a Néppártot.
Kovács a közösségi oldalán azt írta, hogy a magyar kormány kész arra, hogy bármilyen kritikát meghallgasson, de számukra a magyar emberek döntése fontosabb, mint a pártfegyelem.
„A magyarok már több alkalommal kinyilvánították, hogy meg kell védenünk Európa keresztény értékeit és meg kell állítanunk a bevándorlást” – írta.
Az államtitkár védelmébe vette a plakátkampányt, szerinte a magyaroknak joguk van hozzá, hogy a „brüsszeli bürokrácia milyen migrációt támogató terveket készít”.
(HVG nyomán)
Frissítés: Az európai szocialisták csúcsjelöltjére cserélik Junckert
Március közepétől a Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a baloldal csúcsjelöltje kerül a kormány plakátjain Juncker helyére a kormány sorosos plakátjain.
Orbán Viktor a Welt am Sonntagnak azt mondta, Sorosnak nagy a befolyása az európai politikában és Timmermans Soros szövetségese, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy ezt megtudja.
Orbán a Fidesz EPP-ből való kizárásának lehetősége kapcsán arról is beszélt, hogy ez valójában a baloldalnak állna érdekében, ugyanis így meggyengülne az EPP. Orbán szerint a baloldal szalámitaktikát folytat. "Ha minket kizárnak, az osztrákokat támadják majd, utána jönnek az olaszok" - mondta.
Hasznos idióták
Orbán szerint a kritikusai naivak.
Sokan nem értik ezt, de a politikában Lenin után az ilyeneket hasznos idiótáknak szokták nevezni. Bár hisznek abban, hogy szellemi harcot folytatnak, ezzel valójában az ellenfeleik érdekeit szolgálják.
- mondta.
A Welt am Sonntag érdeklődésére, hogy Orbán valóban a baloldal hasznos idiótáinak tartja-e a kritikus kereszténydemokratákat, azt felelte, hogy azokat, akik az EPP megosztottságát előmozdítják, azokat igen.
(Index nyomán)