2019. július 18., csütörtök, Frigyes, Szemőke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:48 Minőségi hibákat is találtak a debreceni kolbászoknál13:26 Irán újabb tankhajót foglalt le a Hormuzi-szorosban12:55 Négy és fél évet kapott a troli vezetőjét megkéselő "dohányos"12:31 Rabszolgatartó családot tartóztattak le Zalában12:04 14 éves lányt ütött meg és rabolt ki egy 18 éves Kiskunhalason11:40 A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására11:18 A gazdi szerint nem nagy ügy a csókakői rottweilertámadás, majd kifizetik - rendőrautóval és börtönőrnek öltözve akarták visszalopni a kutyát10:57 A fideszesek átírták a törvényt, könnyebb lesz kibújni a bűnszervezet vádja alól10:41 Salvini cigányokat telepítene ki, a Mérce és a 444 szomorú10:27 Fél óra alatt háromszor esett ki a villamos kereke Romániában10:11 A Fidesz és a Jobbik Békéscsabán is ugyanazt a polgármester-jelöltet támogatja09:41 Ejtették Kevin Spacey ügyében a szexuális zaklatás vádját Massachusettsben09:00 Nem elég, hogy fideszes, nem elég, hogy cigány, még ezzel fejelte meg08:42 Zöldszüret, a késői abortusz: azért fizetnek a gazdáknak, hogy a földre szüreteljék a szőlőt08:17 Szijjártó boldog, hogy újra teljes gőzzel nyalhatunk a jenkiknek, és amiatt mentegetőzött, hogy orosz gázt kell vásárolnunk
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Külföld :: :: Hozzászólások

Egy orosz állítólag még azt is képes túlélni, hogy egy medve elraktározza az odújába tartaléknak egy teljes hónapra

Egy hónapon át szenvedett egy medveodúban törött gerinccel egy orosz férfi a Szibéria déli részén található, Mongóliával határos Tuvában – jelentette a helyi sajtó. A csak Alekszander keresztnéven azonosított férfit a beszámolók szerint konzervételként tárolta odújában a barna medve.
Zoom
Illusztráció: Mikhail Korostelev
A férfira vadászok bukkantak rá, miután kutyáik jelezni kezdtek az odú előtt, és nem voltak hajlandók távozni onnan. A kutyák folyamatos ugatása miatt a vadászok benéztek az odúba, ahol felfedezték a férfit. Először azt hitték, egy mumifikálódott holttestet találtak, de legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy még életben van.
Azonnal kórházba szállították, ahol megállapították, hogy eltört a gerince, súlyosan alultáplált, és bőre rohadni kezdett. A beszámolók szerint az intenzív osztályon kezelt férfi eszméleténél van, karjait tudja mozgatni, és beszélni is képes.
Zoom
Az orvosok nem tudják megmagyarázni, hogyan élhette túl (fotó: EADily)
A nagyjából egy hónapig tartó rémálom azonban súlyos hatással volt rá. Csak a keresztnevére emlékszik, és azt sem tudta megmondani, hogy hány éves. Azt el tudta mondani, hogy egy medve támadt rá, majd miután a vadállat eltörte a gerincét, bevonszolta az odújába, hogy később egye meg.
A beszámolók szerint az orvosok teljesen értetlenül állnak az eset előtt, és nem tudják, hogyan volt képes törött gerinccel egy hónapon át életben maradni a medveodúban. A férfi azt mondta, vizeletet ivott, hogy életben maradjon.
Az esetről először tudósító EADaily című orosz lap beszámolója szerint a kórházi ágyon fekvő férfiról videó is készült, és abból több képet is közzétettek oldalukon.
(24.hu nyomán)
Frissítés: igaz vagy nem?
Egészen hihetetlen, de nem teljesen lehetetlen annak a férfinak a története, aki félholtan, csonttá fogyva, törött derékkal, de élve került elő egy medve barlangjából, ahol az állat egy hónapon át őrizte - írja az Index.
Az egy hónap a saját becslése volt
A lap saját tippje szerint egy százalék alatti az esélye annak, hogy a történet igaz, mindenesetre az orosz sajtóban nagy teret kapott a történet, a bulvárosabb oldalakon kétségek nélkül, a komolyabbakon az erős fenntartások mellett, azt latolgatva, hogy legalább elvileg lehetséges-e mindaz, aminek a vége ez a Daily Mail brit bulvárlapban is megjelent felvétel:
A történet szerint a férfira vadászok találtak a Kínával és Kazahsztánnal határos Tuvában egy barnamedve barlangjában. Testén egyetlen ép négyzetcentiméter nem maradt, mozgatni csak a kezét bírta és szemét csak résnyire tudta kinyitni, de magánál volt. Az Alekszandr néven bemutatkozó férfi becsülte úgy, hogy egy hónapot feküdt a barlangban.
Nem példa nélküli, hogy elrejti a zsákmányt
Valószínűleg nem igaz, de lehetséges? Először ezt elemezték azok a műsorok is, ahol Alekszandr története helyet kapott. Egyáltalán, eszik-e embert a medve? Itt ugyanis nem klasszikus támadásról van szó, amikor a bocsait védelmező vagy életét féltő medve ront a területére tévedt emberre. Alekszandrt kifejezetten zsákmányként fogta el a medve, megropogtatta, majd becipelte az odújába, ahol magára hagyta.
Rendkívül ritka, hogy a medve valóban embert fogyasszon, az azonban nem példa nélküli, hogy a zsákmányt nem fogyasztja el, hanem elrejti más vadak elől és hagyja fermentálódni. Ehhez kézenfekvő az áldozatot megölni, az furcsa, hogy ezt a medve nem tette meg, de elvileg nem kizárt, hogy Alekszandr elájult, így a medve nem bajlódott vele tovább.
Erre még lehet magyarázat, hogy ez a medve téli szállása volt, ahová már arra az időszakra gyűjtött be tartalékot, bár ez nem jellemző.
Húst azonban nem is eszik olyan gyakran a barna medve: leginkább a téli álomból felébredve lefogyva, éhségtől elgyötörten van erre esély, nyáron azonban jellemzően már kifejezetten növényekre, gyümölcsökre áll át, sőt, füvet is szokott legelni – márpedig Alekszandr legkorábban május végén került a medve odújába, ez már túl van a húsevő időszakon.
Még az egy hónap sem teljesen lehetetlen étel nélkül
Alekszandr képen látható sérülései elég súlyosaknak tűnnek, ha igaziak, csoda, hogy nem fertőződtek el annyira, hogy végezzenek vele. De ezek nélkül is kérdés, hogyan húzhatott ki ennyi időt.
Étel nélkül hosszabb ideig bírja az ember, mint hinnénk, az egy hónap – ami lehet, hogy kevesebb is volt (sokadszorra leírva: ha igaz) – nem teljesen lehetetlen. Víz nélkül azonban semmiképp. Ilyenkor Dél-Szibéria nagyon is forró, könnyen megy a levegő 30 fok fölé, így 2-3 napnál tovább nehéz túlélni folyadék nélkül. egy földalatti odúban azonban stabilan 15-20 fok van, így – mozgás nélkül, kis energiaigénnyel – tíz nap is lehet a túlélés határa.
De a zsákmányember közben juthatott is vízhez: ebben az időszakban sok eső esett, a víz így leszivároghatott a barlangba, valamennyi folyadék tehát rendelkezésére állhatott anélkül, hogy mozdulnia kellett volna.
Vannak gyanús elemek
Ez a történetnek az a része, amely miatt nem is egy százalék inkább egy töredékezrelék esélye van annak, hogy igaz.
A tuvai hatóságok közölték, nincs tudomásuk arról, hogy a férfi az Oroszországhoz tartozó köztársaság bármely kórházában lenne – írta a Vzgljad internetes kiadása. Elvileg persze nem kizárt, hogy mindez pár száz kilométerrel arrébb történt – elég jelentéktelen távolság ez Oroszországban – vagy ő maga tuvai, de máshol találtak rá, bár lehetetlennek tűnik, hogy más megye ne jelezte volna, hogy ők kezelik Alekszandrt. Az is hoax-gyanússá teszi, hogy a felvétel készítői nem jelentkeztek, és nem mondták el a nyilvánosságnak, hol és hogyan is bukkantak a férfira.
Itt a hoax-o-méter már erősen 100 százalékra áll, ez azonban nem zárja ki, hogy Alekszandr sérülései valódiak, csak nem medve, hanem ember bántalmazta így, ami megmagyarázná, miért nincsenek meg a készítők.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready