A Bouworde egy belgiumi nonprofit szervezet, ami 15 és 30 év közötti önkénteseket küld a világon mindenfelé, hogy jótékonysági munkát végezzenek. Honlapjukon azonban azt is leírják, hogy a flamand kormány pénzzel támogatja őket – a flamand adófizetők pedig bizonyára repesnek az örömtől, hogy a pénzüket a kormány más országokban élőkre költi…
A Bouworde több mint 15 éve dolgozik a Marokkó déli részén lévő Taroudant tartományban. Ennek keretében 2019 júliusában flamand lányok és fiúk utaztak oda, hogy a Taroudant város közelében lévő Adar faluban a földutat lekövezzék. Az önkéntesek, valamint a Bouworde elmondása szerint a helyiek barátságosan fogadták őket. Hamarosan azonban kiderült, hogy nem minden marokkói zárta őket a szívébe.
Zoom
A tizenkét, 15-18 éves flamand fiúból és lányból álló csoport tíz napja dolgozott ott, amikor a helyi média riportot készített velük. A felvételt a marokkói televízió bemutatta, valamint az augusztus 3-án a YouTube-ra is felkerült. Ezen az látszott, hogy az önkéntesek a tűző napon rövidnadrágban dolgoznak.
Zoom
"Le kellene vágni a fejüket!"
Ali El Asri, a kormányon lévő iszlámgyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (Parti de la justice et du développement, PJD) parlamenti képviselője kirohanást intézet a belga önkéntesek ellen. Facebook-oldalán kritizálta az öltözetüket, vagyis hogy a rövidnadrágot és pólót viselő belga lányok nem voltak megfelelően felöltözve az építkezési munkálatokhoz. A politikus azzal érvelt, hogy így ki vannak téve a napégésnek és a cement okozta bőrsérülésnek, valamint azt magyarázta, hogy a Taroudant melletti faluban a lakosok nincsenek hozzászokva a nyári ruhaneműkhöz, mivel az egy konzervatív vidék.
„Mikor végeztek európaiak építkezési munkálatokat fürdőruhát viselve?!”, írta El Asri augusztus 6-án. Hozzátette: „Mindenki tudja, hogy az európaiak hogyan ragaszkodnak az építkezéssel kapcsolatos munkaterületeken a biztonsági intézkedések betartásához, ahogyan egy turistának nem engedik meg, hogy a munkaterülethez hozzáférése legyen védőruha, sisak, valamint kesztyű viselése nélkül”.
Álljunk csak meg egy szóra! Aki megnézi a felvételeket, láthatja, hogy az önkéntesek nem fürdőruhában dolgoztak, hanem rövidnadrágban és pólóban, valamint kesztyűt is viseltek. Ilyen egyszerű építkezésnél, ahol gyakorlatilag csak köveket pakolnak, valamint betonnal fedik le azokat, nyugodtan lehet védőruha és sisak nélkül dolgozni. Akkor miért írta le a képviselő azt a nyilvánvalóan túlzó mondatot, hogy az önkéntesek fürdőruhában dolgoztak? Nos, egészen egyszerűen azért, mert előjött belőle az igazi muszlim énje: ha egy nő nincs mozgósátornak öltözve, akkor szinte már meztelen.
Zoom
A képviselő ezenkívül kifejezte kétségeit a kezdeményezés céljával kapcsolatban, hogy az vajon tényleg humanitárius volt-e, vagy más céljai voltak.
A számos marokkói között felháborodást kiváltó bejegyzést a képviselő egy napon belül eltávolította, később azonban közzétett egy Abdelouafi Laftit marokkói belügyminiszterhez intézett bejegyzést, melyben kérte, hogy megtekinthesse a projekt szervezőjével kapcsolatos iratokat és pénzügyi kimutatásokat.
A képviselő elismerte, hogy az építkezési munkálatok nagyon is javára válnak a leginkább rászoruló embereknek, akik elszigetelt területeken élnek, azonban arra is kérte a minisztert, hogy legyen éber, mivel az önkéntes kezdeményezéseket ismeretlen célokra is lehet használni. Ezután javaslatot tett egy az összes ilyen tevékenységről szóló jelentés elkészítésére, hogy azt a parlament elé tárják vizsgálódás céljából.
Az ügy egy 26 éves általános iskolai tanár figyelmét is felkeltette, aki Marokkó északi részén, Tanger vidékén, Ksar El Kebirben él, ami Adartól 800 kilométerre van. Ő válaszul ezt írta a képviselő Facebook-bejegyzése alá: „Önnek igaza van! Le kellene vágni a fejüket, hogy senki más se merészeljen kihívást intézni vallásunk tanításai ellen”.
A válasz miatt a marokkói rendőrség a marokkói titkosszolgálattal együttműködve letartóztatta a tanárt, majd terrorista cselekményre és gyűlöletre való felbujtással gyanúsította meg.
Soulaimane El Amrani, a PJD főtitkárhelyettese azt mondta, hogy kollégájának a belga lányokra vonatkozó nyilatkozata nem képviseli a párt hivatalos álláspontját, valamint hozzátette, hogy a PJD tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát.
A józan gondolkodású olvasó pedig felteheti magának a kérdést, hogy vajon a muszlimok között hányan értettek egyet titokban a képviselő és a tanár szókimondásával…
Felfüggesztették önkéntes tevékenységüket Marokkóban
A Bouworde állítása szerint a helyszínen lévő önkéntesek soha nem voltak veszélyben. „Az egész felfordulásról nem tudtak semmit. Őket Adarban nagyon jól fogadták és a helyi lakosok tisztelik őket”, mondta Karen Heyligen, az egylet szóvivőnője.
Később aztán mégis más döntést hoztak.
„A [belga] külügyminisztérium tanácsára a Bouworde felfüggeszti az összes önkéntes munkát Marokkóban”, mondta Karen Heylighen. A 35 fiatalból, akik Marokkóban voltak, végül is hárman úgy határoztak a szüleikkel való tanácskozás után, hogy hamarabb hazatérnek.
„Fiataljaink, akiket a faluban nagyon jól fogadtak, nem tudtak erről [a felfordulásról] semmit, de miután a hír az internetes oldalakon elterjedt, telefonhívásokat kaptunk aggódó szülőktől. Három fiatal most korábban megy haza. Teljességgel megértjük”, tette hozzá a szóvivőnő.
Az egylet tervei között szerepelt egy 35 fiúból és lányból álló új csoport indítása Marokkóba, de a belga külügyminisztérium és a belga nagykövetség tanácsára ezt törölték.
Mit lehet ehhez még hozzátenni?
Először, 2018 decemberében Marokkóban az Iszlám Állam tagjai egy dán és egy norvég sátortáborozó nőt fejeztek le. Alig telt el fél év, és tizenéves belga lányok és fiúk úgy vélték, hogy milyen remek dolog lenne odamenni, és az ötlethez a szüleik ezek szerint lelkesen bólogattak.
Vajon hogyan zajlottak le az egyes családokban a jelentkezések előtti beszélgetések, különösen a lányok tekintetében? Lehet, hogy így?
Lány: „Apu, anyu, nyáron szeretnék elmenni utat építeni egy marokkói faluba”.
Szülők: „Marokkó, Marokkó… Nem ott fejeztek le az Iszlám Állam tagjai egy dán és egy norvég turistanőt fél évvel ezelőtt?”
Lány: „Nem szabad egész Marokkót ilyen általánosítva megítélni, mert az rasszizmus!”
Szülők: „Tényleg, igazad van, kislányom, úgyhogy menj csak és érezd jól magad. Végül is mi bajod eshet?”
Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy vannak olyan emberek, akik annyira retardáltak, hogy semmiből sem tanulnak. Gárdonyi Géza erről is írt Egri csillagok c. regényében:
„S ahogy a török ömlött dél felől, s patkó alakban terjedt el a város körül, a város maradék lakossága felhúzódott a várba mind. Jobbára parasztok és iparosok voltak, s velük az asszonyaik, gyermekeik is.
Minden megszállott városban maradnak kételkedők, akik azt mondják:
- Nem igaz az, hogy jön a török. Minden esztendőben rémítik vele a világot, aztán meg is vénülünk, meg is halunk, de a törökkel annyi bajunk sincs, mint a cserebogárral.
Az ilyeneket önti el az árvíz, pusztítja legjobban a háború. A Ráérünk család soha ki nem haló ivadékai ők”.
Másodszor, biztos vagyok benne, hogy most is lesz olyan hozzászóló, aki mentegetni fogja őket, hogy fiatalság, bolondság, meg hogy nincs élettapasztalatuk. Nos, erre két cáfolatom is van.
Az egyik, hogy az őket odaengedő szülőknek sincs élettapasztalatuk? *tücsökciripelés*
A másik, hogy az érintett lányok 15-18 évesek. Belgiumban a szavazás alsó korhatára 18 év, azonban Flandriában már felvetették, hogy a korhatárt vigyék le 16 évre. Ez pedig azt jelenti, hogy az érintett lányok vagy már most, vagy egy-két-három éven belül szavazhatnak.
A következetesség fontos dolog. Ha valaki azt mondja, hogy ezek a lányok túl éretlenek ahhoz, hogy felelősséget vállaljanak Marokkóba menetelükért, akkor mondja ki azt is, hogy túl éretlenek a szavazáshoz, tehát ne legyen választójoguk! Ellenben ha valaki azt mondja, hogy elég érettek ahhoz, hogy szavazhassanak, akkor mondja ki azt is, hogy elég érettek voltak a Marokkóba menetel mellett dönteni, tehát a döntésükért senki mást nem hibáztathatnak!
Ne feledjük, hogy nagy eséllyel olyan lányokról és szüleikről van szó, akik „Refugees welcome” (Szívesen látjuk a menekülteket) táblával ott állnak a pályaudvarokon és repülőtereken, valamint olyan pártokra szavaznak, melyek elősegítik Belgium elárasztását a harmadik világból odaözönlő migránsokkal.
Harmadszor, vajon Belgiumban nincs árvaház, veteránotthon, hajléktalanszálló, park, útszakasz vagy egyéb helyszín, ahol szívesen fogadnák a segítő kezet? Biztos, hogy van! Ha pedig Belgiumban mégse lenne egyetlen nélkülöző belga ember és elhanyagolt városrész sem, akkor ott vannak Közép-Kelet-Európa országai, ahol civilizált kultúrkörben, tehát biztonságban mindenki talál magának emberbaráti elfoglaltságot, aki serénykedni akar.
Persze értem én, hogy egy fehér ország helyett miért a harmadik világot választották: azért, mert így akartak erényt villogtatni a barátaik és ismerőseik előtt. Fehéreknek segíteni? Fúj, dehogy! Én a színesbőrűeknek segítek, mert ők olyan cukik! Nézzétek, hogy milyen progresszív vagyok, ahogyan Marokkóban utat építek! Nyomjátok a lájkokat az erről szóló posztjaimra!
Negyedszer, a józan gondolkodású ember felteszi a kérdést: ha a helyieknek sem igényük, sem önszorgalmuk nincs arra, hogy a saját falujuk útját lekövezzék, akkor miért is kellene azt helyettük a fehér embereknek megtenniük?
És nem, kedves liberálisok, a kérdés hallatán a „Rasszista!!!” szó reflexszerű visítása nem számít elfogadható ellenérvnek.
Nos, magyarázatként szeretném felhívni a racionális olvasó figyelmét egy kifejezésre: patologikus altruizmus.
Ez nem más, mint beteges segíteni akarás egy külcsoport tagjain még akkor is, ha a külcsoport tagjai egyáltalán nem értékelik a segítséget, sőt akár még gyűlölik is az idegen segítőt, aki ráadásul lázas igyekezetében elhanyagolja belcsoportjának tagjait a külcsoport tagjainak érdekében.
Itt két általános tényezőre szeretnék rámutatni.
Az egyik, hogy ez a késztetés csak a fehérekre jellemző, ugyanis nincs még egy olyan rassz, melynek tagjai kezüket-lábukat törnék azért, hogy egy másik rasszhoz tartozókon segítsenek. A fehérek hibája, hogy egyetemes értékekben (lásd például egyetemes emberi jogok) gondolkodnak, így a külcsoport tagjait egyenlőnek tartják a belcsoport tagjaival. Ezzel szemben az összes többi rassz világos választóvonalat húz a „mi” és az „ők” kategóriái közé.
A másik, hogy ez a késztetés a nőkre fokozottan jellemző, mert érzelemvezérelt természetüknél fogva könnyen bedőlnek a „jaj, segítenünk kell a harmadik világban élő szegényeken és az elesett menekülteken” propagandaszólamnak.
Ez az Adarban tevékenykedő belga önkéntesek összetételéből is visszatükröződik: a videókon és a cikkek képein látható, hogy egyrészről a két színesbőrű lányt leszámítva az összes fiú és lány fehér, másrészről csak két fiú van közöttük, mert az összes többi önkéntes lány.
Soraimat azzal zárom, hogy a segíteni akarás önmagában nem rossz dolog, mert ha azt valaki belcsoportjának tagjai iránt végzi, annak összekovácsoló hatása van. Önpusztító vállalkozássá akkor válik, ha a segítőben ez átcsap a külcsoport tagjai iránti szimpátiába és az értük való cselekvésbe.
Hidra - Kuruc.info
Forrás:
[Google translation from Arabic to English] The blondes of Belgium without a portable and blame: Moroccans good people and proud of paving roads
شقراوات بلجيكا بلا بورطابل وبلامكياج :المغاربة شعب طيب وفخورات بتبليط المسالك الطرقية
Aug 3, 2019
https://www.youtube.com/watch?v=W5Ib9e5VYec
[Google translation from Arabic to English] Belgian women help to paving the streets of Taroudant suburbs
حسناوات بلجيكيات يساهمن في تبليط أزقة دوار ضواحي تارودانت
Aug 3, 2019
https://www.youtube.com/watch?v=jaANObK-KZE
Marokkaanse leerkracht roept op om Belgische vrijwilligsters in korte broek te onthoofden: haatverspreider opgepakt
Man wordt vervolgd voor het aanzetten tot terroristische daden
HAA PhG 06 augustus 2019 20u47 Bron: Belga, YouTube, VRT, RTL Info
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/marokkaanse-leerkracht-roept-op-om-belgische-vrijwilligsters-in-korte-broek-te-onthoofden-haatverspreider-opgepakt~ab062a76/
Marokko pakt leerkracht op die Vlaamse tieners bedreigt wegens ’te westerse’ kledij: “Ze moesten hun hoofden afhakken”
06/08/2019 om 20:07 door Dirk Coosemans
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190806_04547908
Drie jongeren keren vervroegd terug na oproep om hen te onthoofden
Bouworde laat geen vrijwilligers meer vertrekken naar Marokko na doodsbedreigingen aan Vlaamse tieners
07/08/2019 om 16:26 door cds
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190807_04549200
Bouworde suspends volunteer projects in Morocco after death threat
Michaël Torfs
Thu 08 Aug 2019 11:32
Wed 07 Aug 2019 16:08
https://www.vrt.be/vrtnws/en/2019/08/07/belgian-girls-receive-death-threats-in-morocco-man-detained/
PJD’s Member Facebook Post on Belgian Tourists’ Initiative Sparks Controversy in Morocco
By Hamza Guessous
Aug 7, 2019
https://www.moroccoworldnews.com/2019/08/279882/pjd-belgian-tourists-initiative-morocco/
PJD Representative Defends MP’s Right to Comment on Belgian Volunteers
By Safaa Kasraoui
Aug 8, 2019
https://www.moroccoworldnews.com/2019/08/280000/pjd-representative-belgian-volunteers-freedom-of-speech/