Bezár!
2021. május 15., szombat, Zsófia, Szonja napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:48 A román gúnyhatáron is elfogadják a magyar védettségi igazolványt - de igazolni kell azt is, hogy a második oltás után eltelt tíz nap23:31 Oroszország haragosainak listájára került fel az Egyesült Államok és Csehország23:12 Nyugalmazott tábornokok kifogásolják Biden fizikai és szellemi képességeit22:59 Antiszemita röplabda: a női válogatott újabb Izrael-veréssel jutott ki az Eb-re22:43 Átlátszó-számítás: felülmérik a hivatalos adatok a koronavírus áldozatainak számát, nem igaz, hogy mi teljesítünk a legrosszabbul22:30 A gyilkos négerek ellen nem sokat érnek a korlátozások Dél-Afrikában - csak romlott a statisztika22:15 A kazahsztáni szajgák sem jártak jobban a villámcsapással, mint az indiai elefántok22:01 Újabb ellenzéki hírportálból lett külföldi ügynök Oroszországban21:42 Zsidóféltésből tiltottak be egy palesztinbarát tüntetést Franciaországban - a bíróság egyetértésével21:21 "Mi csak a magyar szolidaritásra építhetünk" - szja 1%-okat kér a Nemzeti Jogvédő Szolgálat21:07 Ha ég a ház ötemeletnyi zuhanás meg sem kottyan egy macskának20:38 Tizennyolc év börtönt kapott egy állítólag szivárogtató fehérorosz katonatiszt20:35 Van, ahol nem álltak ki "bátran Izrael mellett"20:13 Moszkvai pátriárka: az abortusz helyett a gyermek egyházi gondoskodásba adása lenne a megoldás19:55 Az EU is elítéli a Hamászt, és most nagyon aggódik a tagállamokban a bevándoroltatásnak köszönhető antiszemitizmus miatt
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Videók :: :: Hozzászólások

"Kína és Oroszország szétröhögi magát" a CIA legújabb toborzóvideóján

Belpolitikai vitát keltő videóval toboroz új munkatársakat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA).
A CIA még április végén tette fel a hivatalos Twitter-oldalára az Emberek a CIA-nál című reklámklipet, amely szándékai szerint bemutatja és népszerűsíti a hírszerző ügynökséget. A közben a legnagyobb videómegosztón is megjelent, rövid reklámfilm azonban csak most keltette fel az amerikai sajtó és az elemzők figyelmét.
A képkockákon a CIA egyik alkalmazottja, egy 36 éves spanyolajkú amerikai nő, Mija beszél arról: büszke arra, hogy az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségi hírszerző szervezeténél dolgozhat. A reklámfilmben Mija magát az Y generációhoz tartozó "ciszneműként" írja le (olyan személyként, aki "azonosul a biológiai nemével"). Elmeséli, hogy generalizált szorongásos betegséggel küszködik, régebben úgynevezett imposztor-szindrómában is szenvedett, de ma már "nem hajlandó elfogadni azokat a téves patriarchális eszméket, amelyek meghatározzák, hogy egy nő mi lehet, vagy minek kellene lennie".
A generalizált szorongásos betegség (GAD) azt jelenti, hogy a beteg irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre.
"Színesbőrű nő vagyok, anya vagyok, milleneumi cisznemű vagyok" - mondja a CIA folyosóin sétáló Mija. A videón beszél arról is, hogy szerinte - mint fogalmazott - "interszekcionális", azaz a különböző személyes jellemzőihez kötődő hátrányos megkülönböztetés éri őt a társadalomban. Elmondja magáról, hogy ő "minden mentegetődzés nélkül önmaga", és másokat is arra buzdít, hogy érezzenek ugyanígy saját magukkal kapcsolatban.
Tartalma és nyelvezete okán éles bírálatok érik a CIA-videót, több kritikusa szerint az elhangzottak túlságosan "woke" jellegűek. A "woke" manapság divatos kifejezés, amely arra utal, amikor valaki erőteljesen reflektál a vélt nemi, illetve bőrszín szerinti hátrányos megkülönböztetésekre és igazságtalanságokra.
A Newsweek című hetilap összeállítást készített a bírálatokból. A lap idézte Patrick Iber történészt, aki szerint "onnan tudjuk, hogy a hidegháborúnak vége, hogy El Salvadorban önpuccsot hajtottak végre, miközben a CIA-nál mindenki a woke toborzóvideóért bolondul". A történész ezzel arra a változásra reagált, hogy a közép-amerikai El Salvadorban az elnök a legfelsőbb bíróság bíráinak elbocsátásával megszerezte a testület feletti ellenőrzést.
"Várom a CIA következő videóját, amelyben elmagyarázzák, hogy a kínzásos kihallgatási technika lényegében szuperwoke" - írta Asheesh Kapur Siddique, a massachusettsi egyetem történésze.
A Breitbart című jobboldali hírportál kommentátora, John Nolte azt kifogásolta, hogy a hírszerző ügynökség alkalmazottja egyetlen alkalommal sem mondta ki, hogy amerikai. "Büszkén áradozik mindenről az identitásával kapcsolatban, de egyszer sem mondja ki: 'amerikai vagyok'" - írta Nolte, aki bírálta azt is, hogy Mija nem a saját eredményei miatt érez elégedettséget, hanem olyan adottságai (kora, bőrszíne, származása, neme) okán, amelyeket ő maga nem tud befolyásolni.
Az ifjabbik Donald Trump, a volt amerikai elnök fia is kommentálta az ügyet: a Twitteren azt írta, hogy Kína és Oroszország most "szétröhögi magát, látva, hogy (ezzel a videóval) a CIA teljes woke-üzemmódra kapcsolt".
Leah Campos, a CIA egyik volt tisztségviselője is egyetértett a bírálatokkal, és úgy vélte, miközben az Egyesült Államokat legyőzik az ellenségei, a hírszerzésnél rögeszmésen saját magukkal vannak elfoglalva a feladat helyett.
Larry Pfeiffer, a CIA egy volt kabinetfőnöke viszont védelmébe vette a videót, és azt hangsúlyozta: az ügynökség a sokszínűségből nyeri az erejét. "Akinek nem tetszik a klip stílusa, az valószínűleg nem az a fajta ember, akit az ügynökség keres" - tette hozzá.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready