Napjainkban az atomenergiát elsősorban villamosenergia-termelésre hasznosítják. Ugyan úgy is nagy mennyiségű energiát lehet velük megtermelni, de a nukleáris távfűtés egyelőre egy viszonylag kiaknázatlan terület. Az alábbi cikk egy olyan fejlesztésről szól, ami alapján a Paksi Atomerőmű kiválthatná a pesti fűtőműveket, átvéve a fővárosi távhőellátás energiaforrásának a szerepét.
A pesti távhőrendszer
Az ország messze legnagyobb távhőrendszere a budapesti rendszerek összesége. Egyedül ezen a településen van komolyan vehető méretű, többszereplős távhőrendszer és komoly verseny a szereplők között.
A bemutatott terv készítésekor 17 kerületben összesen 238 ezer távfűtött lakás volt. Ezt a rendszert összesen 2200 megawatt beépített kapacitássál fűtötték ki.
Érvek a nukleáris távfűtés mellett
A terv alapvetően az lenne, hogy a paksi atomerőművel fűtenék ki a pesti távhőrendszereket, amihez szükséges lenne egy 155 kilométer hosszú vezetékpárt létesíteni.
Zoom
A tervezett vezetékpár útvonala
Az egyik érv az lehetne a projekt mellett, hogy nemcsak a Budapestet, hanem a vezetékpár útvonala mentén útba eső településeket is el lehetne látni, például Szászhalombattát és Dunaújvárost. Emellett a fejlesztéssel csökkenne az atomerőmű hőszennyezése, és növekedne az energetikai hatásfoka.
Számok
A számítások szerint 135 kilométer hosszan egy DN1300 átmérőjű vezetékpárt kellene létesíteni és további 20 kilométer a városokon belül, erősített hőszigeteléssel. A szükséges beruházási költség 170-200 milliárd forint lenne, de a pesti távfűtés érzékelhetően olcsóbbá válna.
A számítások szerint a projekt megvalósítható, és évente 196-222 millió köbméter földgázt takarítana meg. A jelenlegi világpiaci gázárak mellett a projekt néhány év alatt megtérülne.
(Olvasónktól, forrás itt)