Állandósult pénzhiánnyal küzd az egykori auschwitzi munkatábor helyén kialakított (a színtiszta igazságot bemutató) emlékmúzeum - szól a hír.
A vezetés most kampányt indított a pénzszerzésre, elvégre a történelem eme legszörnyűbb és teljességgel egyedülálló tragédiájának színhelye, ahol zsidók milliárdjait végezték ki naponta többször is, alig kapott némi aprópénzt az utóbbi időben.
Sőt, maga a holokauszt bemutatása is teljesen elsikkadt, alig beszélnek róla, alig tartanak egy-egy megemlékezést, arról nem is beszélve, hogy soha senki nem villantja fel azt a borzalmas lehetőséget, hogy mindez bármikor megismétlődhet - akár minden évszakban is.
Mindennek magyarázata az, hogy Európa lakossága (tehát a nácik) annyira fasiszták a mai napig, hogy nem szánnak egyetlen forintot vagy eurót sem a pár évnyi munka miatti kárpótlásra szegény megviselt hébereknek vagy hasonló emlékhelyek támogatására. Ugyan nézzünk már magunkba, kedves náci fajtársaink, és utaljuk fizetésünk 2/3-át az auschwitzi múzeumnak, így talán eredményesebben tudunk vezekelni szörnyű bűneinkért, hogy tudniillik többször is kiirtottunk egy egész fajt nagyszüleink révén. Olvassuk csak az alábbi megrendítő sorokat.
Összeomlással fenyegetnek az auschwitzi haláltábor épületei, ha nem kerül sor hamarosan a felújításukra. Az auschwitzi koncentrációs tábor helyén létrehozott emlékhely ma a világörökség része – mégis pénzhiánnyal küzd.

Az emlékhely évi húszmillió zlotys költségvetéséből (mindössze másfél milliárd forint!), amelynek fele a lengyel kormánytól, fele a turisztikai bevételekből származik, egyszerűen nem jut a felújításra.
Krystyna Oleksy igazgató szerint az európai kormányoknak, különösen Németországnak jóval nagyobb szerepet kellene vállalnia az emlékhely fenntartásában a jelenleginél (szerintünk legalább egy évi teljes költségvetését fel kellene ajánlania - a szerk.).
A százötven, javarészt üresen álló épület rendbehozásához körülbelül kétszázmillió zlotyra lenne szükség, bizony... Várjuk hát a nemes felajánlásokat, akár Ciklon-B vagy zuhanyrózsa formájában is.
(Kuruc.info - HVG)