Tisztelt Kuruc.info!
Levelemben szeretném felhívni figyelmüket arra, hogy nagyon könnyű csalni a SuperShop nyerőkártyájával. Én semmiféle jogi lépéssel nem foglalkozom, de ha én rájöttem a módszerre, más is rájöhet, onnantól kezdve ez meg nem nyereményjáték, hanem csalás. Ezt az írást pár mondattal rövidebb formában egyébként elküldtem a SuperShop ügyfélszolgálatának e-mail címére is, de válaszra sem méltattak.

Így néz ki a kártya
A SuperShop nyerőkártyájával 2010. április 6-tól 4.000.000 db nyerőkártya erejéig, de legkésőbb 2010. május 5-ig lehet nyerni. 4000 forint feletti vásárlásnál kapunk ilyet pl. a Spar, Interspar, Kaiser's, OBI, OMV stb. egységekben. A kártya nagyon jópofa, le kell kaparni egy védőréteget, és ha az így láthatóvá váló, színes kis szegmensekből álló, természetes fénynél értelmezhetetlen képet vörös háttér előtt nézzük meg, akkor láthatóvá válik a nyeremény megnevezése vagy a "Sajnos nem nyert" felirat. Ehhez persze nem kell a TV-reklám alatt kapkodnunk, ha a számítógépünkön vörös hátteret kreálunk, máris megnézhetjük, mit nyertünk. A felismerhetőség egyébként már egy piros füzetborító előtt is nyilvánvaló.
Csakhogy van egy kis bökkenő! Bárki, nagyon egyszerű eszközökkel is kiderítheti a kaparós védőréteg megsértése nélkül (!), hogy a kártya tartalmaz-e nyereményt vagy sem. A kártya ugyanis műanyag, kaparós réteg pedig csak az egyik oldalán található a nyereménymező felett. A másik oldalon a szűrőszegmensekből álló karakterek tükörképét láthatjuk; igaz, ezt természetes fénynél bizonyára csak igen kevesen tudnák dekódolni.
És most jöjjön a "tudományos" vizsgálat!
Az alábbi képen az látható, hogy egy anaglif-szemüveget ráhelyeztünk a nyereményt mutató ablakra a kártya hátoldalán, és így szkenneltük be a kártyát a szemüveggel együtt. A kép függőleges megtükrözése után nagyon is jól felismerhető, mit rejt az ablakocska. Talán már tükrözés nélkül is.

"NEM NYERT"

A következő képen a beszkennelt és megtükrözött képről megfelelő képfeldolgozó programmal eltüntettük a pixelek kék és zöld színtartalmát. Az eredmény szintúgy magáért beszél.

"SAJNOS NEM NYERT"
Tehát több megoldás is létezik. Természetesen a szkennelős megoldás kizárólag a bizonyítékok bemutatásaként értelmezendő. A kártya ablakában lévő információ megfejtéséhez senkinek sem kell többet tennie, mint egy vörös szűrőn, anaglif-szemüvegen, Mikulás-csomagon, átlátszó piros CD-tokon, piros műanyagból készült irattartó mappán stb. keresztül megnézni a kártya hátoldalát sértetlen kaparós bevonat mellett. Ilyenkor a szöveg tükörképét kapjuk, így ha valaki netán nem tud tükörírást elolvasni, akkor még egy zsebtükörre is szüksége lesz. Semmi egyébre.
Ha valaki végképp nem tud vörös szűrőt szerezni, fogjon egy LED-es biciklis hátsó lápát; annak megvilágításával is működik a dolog, csak ekkor sötétben kell szemlélődnünk.
A lényeg: egyetlen vörös szűrővel (és legfeljebb még egy zsebtükörrel) könnyedén felismerhető, hogy melyik kártya hordoz nyereményt és melyik nem.
Ezek után hogyan legyek biztos abban, hogy amit a pénztárnál kapok, azt még nem vizsgálta meg senki?
Dr. Kránicz Balázs, kutatómérnök