Mintegy ötvenezer ultraortodox zsidó tüntetett Jeruzsálemben és Bné-Berakban csütörtök délután az izraeli legfelsőbb bíróság egy határozata ellen, amely megtiltotta a szefárd zsidók szegregációját egy vallási iskolában.

"Jeruzsálemben harmincezren, Bné-Berakban pedig húszezren tiltakoznak" - mondta Miki Rozenfeld rendőrségi szóvivő. A tüntetés közelében több fő útvonalat lezártak a közlekedés elől Nyugat-Jeruzsálemben.
Mintegy tízezer rendőrt helyeztek előzetes készültségbe Jeruzsálemben, valamint az ultraortodoxok fellegvárában, a Tel-Aviv és Bné-Berak között félúton található Bét Samesben. A rendőri erőket határőrök és helikopterek támogatják.
Korábban írtuk: Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, mert a délutáni órákban két helyszínen ortodox zsidók várhatóan tömegesen tüntetnek - jelentette be Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.
Jeruzsálemben és a Tel-Aviv melletti Bné-Berakban mintegy 10 ezer rendőr vigyáz majd arra, hogy az indulatosnak ígérkező megmozdulások ne csapjanak át zavargásokba.
A tüntetők támogatásukat óhajtják kinyilvánítani a ciszjordániai Immánuel telep több tucat ortodox zsidó lakosa mellett, akik inkább börtönbe vonulnának, semhogy eleget tegyenek az izraeli legfelsőbb bíróság döntésének, amely kötelezte őket szefárd zsidó lányok beengedésére a helyi iskolába.
(MTI)