Fényévekre Széchenyitől
A szombati kötcsei piknikre meghívást kapott Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa, erről saját lapja is hírt adott augusztus 26-án, csütörtökön. A rövid hírből azonban botrány lett, a kötcsei találkozóról szóló MTI-közlemény szerkesztett változatát leadó újságírót azonnali hatállyal kirúgták. Hogy miért? Az alábbiakból kiderül.


Augusztus 26-án a Magyar Hírlap címoldalának jobb alsó részén a következő írást találta a polgári olvasó:
Kötcsén az idén a kormányzásról tanácskoznak

Jövő szombaton tartják a hagyományos kötcsei találkozót, a polgári értelmiségiek összejövetelén a miniszterelnök is előadást tart majd – mondta a szervezők nevében Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Hozzátette: a nemzeti kormányzás mottót viselő rendezvényen egyebek mellett áttekintik a kormányzás eddigi tapasztalatait, de a meghívott kormánytagoktól előretekintést is kapnak a résztvevők. Balog közlése szerint mintegy négyszáz vendéget várnak, többek között meghívást kapott Széles Gábor médiaholding-tulajdonos, illetve Csoóri Sándor író, Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége pedig lecsót készít a résztvevőknek.

A gyalázatos hír
A Magyar Hírlap F. P. nevű újságíróját (írásai a Vélemény és vita címet viselő rovatban jelentek meg sűrű időközökben, utoljára éppen augusztus 26-án) azonnali hatállyal elbocsátották. Az volt a bűne, hogy nem emelte ki a hír lényegét.
Aztán két nappal később, a lap szombati számának második oldalán, legfelül (tehát kiemelt helyen!) öthasábos, öles betűkkel szedett cím tudatta a csütörtökön publikált hír lényegét: „Meghívást kapott Kötcsére Széles Gábor” (lásd alább).

S a cím alatt a korábbi hír bővített változatát olvashatta a Magyar Hírlap szűk olvasótábora. A szombati cikk két mondatát idemásolom:
„A fideszes politikus (vagyis Balog Zoltán) közlése szerint a rendezvényen – amely iránt szavai szerint hatalmas az érdeklődés – közel négyszáz vendéggel számolnak. Meghívást kapott Széles Gábor médiaholding-tulajdonos, Csoóri Sándor író, a résztvevőknek lecsót főz Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége.”
Ez a megfogalmazás kissé módosított formában a csütörtöki hírecskében is szerepelt, de az MTI anyagát átszerkesztő kolléga akkor elkövetett két nagy hibát. Egyrészt Széles Gábor neve elé odatette a „többek között” kitételt, márpedig Széles Gábort nem lehet „többek között” említeni. Ezt a médiaholding-tulajdonos nem tűri. Hiszen a hír lényege ő maga, az ő meghívása. A többi lényegtelen.

Így már a frusztrált főnöknek is tetszik

A kirúgott kolléga az első hibából következően még egy bűnt elkövetett, a hír címében ugyanis nem említette meg Széles Gábort. Pedig országos hír ugye Széles Gábor meghívása, a többi közel négyszáz vendég említése fölösleges, holott „a meghívottak köréről a szervező alapítvány dönt”, ahogy ez a szombati közleményben is olvasható, tehát bizonyára akadnak még nagy nevek Széles, Csoóri mellett.
A Magyar Hírlap vezetése azonban nemcsak azzal tette jóvá a kirúgott kolléga bűnét, hogy a csütörtöki cikk korrigálásaként szombaton már Széles Gábor nevét emelte ki a címben, s törölte a „többek között” gyalázatos megfogalmazást, hanem azzal is, hogy a lap honlapjáról kicenzúrázta a csütörtöki írás szövegét. Aki ugyanis a hírlap honlapján az „Archívum” menüpontban beírja a csütörtöki írás címét („Kötcsén az idén a kormányzásról tanácskoznak”), meglepve tapasztalja, hogy a szombaton megjelent írás szövegét olvashatja, amely természetesen még egyszer meglelhető az „Archívumban” („Meghívást kapott Kötcsére Széles Gábor”). Tehát két cím alatt, két dátummal ugyanazt a szöveget olvashatja az ember.

Augusztus 26.

Augusztus 28.

Amikor ezzel a cenzúrázási gyakorlattal szembesültem, elhatároztam, hogy nem hallgatok, a történetet röviden megírom a kuruc.infónak. Mert valakinek meg kell szólalnia akkor, amikor a szerkesztőség vezető emberei gyalázatos dolgokhoz asszisztálnak vagy hallgatnak, mint a birkák.

Egyszerű újságíróként dolgozom a lapnál, nem vagyok rovatvezető, főmunkatárs stb. Megdöbbentőnek tartom, hogy F. P. újságíró kollégánk kirúgása ellen például egyetlen rovatvezető vagy főmunkatárs sem tiltakozott. Mindenki félti az állását, inkább meghunyászkodik. Széles Gábor pedig kénye-kedve szerint rúgja ki azokat, akik nem „ápolják” az ő személyi kultuszát.

Természetesen önként nem fogok távozni a laptól, hiszen különben nem tudnám tájékoztatni a közvéleményt Széles Gábor diktatórikus módszereiről. Maradok tehát, s kíváncsian várom a nyomozást a szerkesztőségben. Mert nyomozás lesz, Széles Gábor emberei mindenképpen meg akarják majd találni az „árulót”. Előre közlöm velük: nehéz dolguk lesz, mert semmilyen nyomot nem hagyok magam után. És persze reménykedve várom, hogy a szerkesztőség tisztességes tagjai is megszólaljanak végre.

Kant Immanuel
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: