Svédországban most először jutott be nemzeti radikális párt a parlamentbe - hisztiznek is a liberális agymosottak. Az újrázó "jobbközép" kormánykoalíció nehéz helyzetben van: nem akar királycsinálót kreálni a nemzeti oldalból, de elvesztette abszolút többségét a törvényhozásban.
„Rémálomszerű forgatókönyv elevenedett meg” – kommentálta az Aftonbladet svéd lap a vasárnapi parlamenti választások eredményét. Először jutott be nemzeti radikális párt a svéd parlamentbe, miközben az eddig kormányzó jobbközép koalíció elvesztette abszolút többségét, ezért a hazafias erő rögtön királycsináló szerepben találta magát.
A végleges adatok szerint Fredrik Reinfeldt miniszterelnök négypárti jobbközép szövetsége összesen 49,2 százalékot ért el. A külföldön leadott szavazatok összeszámolásával végül 173 képviselőt küldhet a 349 fős törvényhozásba, azaz két mandátuma hiányzik az abszolút többséghez. A XX. század nagy részében az országot vezető szociáldemokraták történelmi vereséget szenvedtek: szövetségeseikkel együtt 43,7 százalékot és 156 képviselői helyet szereztek.
Ugyan mindkét politikai szövetség kizárta a koalíció lehetőségét az 5,7 százalékon végző, húsz képviselővel a parlamentbe jutó Svéd Demokratákkal, a médiában eddig mellőzött párt még kormányon kívül is tartósan megvetheti a lábát a svéd politikában.

A bevándorlást helyezték a középpontba
A sokak által a "liberalizmus és a tolerancia" (értsd: a lassú önfeladás) egyik bástyájának tartott Svédországban a Svéd Demokratákhoz hasonló nyíltan bevándorlásellenes pártnak eddig esélye sem volt bekerülni a törvényhozásba, most azonban magasan átlépték a parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt.
A párt elnöke szerint kilencven százalékkal kellene csökkenteni a bevándorlók arányát. A pártelnök a muzulmán népesség növekedését a II. világháború óta a legsúlyosabb külső fenyegetésnek nevezte. Az integráció helyett az asszimilációra helyeznék a hangsúlyt, és szigorítanának az állampolgárság elnyerésének követelményein.
A bűnözőkre kiszabott büntetéseket általában is szigorítanák, a súlyos bűncselekményeket elkövető külföldieket azonnal kitoloncolnák. A Svéd Demokraták az idősek ügyét állítják szembe a bevándorlással, ahogy az nagy felzúdulást keltett kampányfilmjükben is tükröződött. A félperces spotban burkás nők egy csoportja előz meg babakocsival egy járókeretes nyugdíjast a jóléti ellátásokat osztó államkassza felé menet. „A politika a prioritásokról szól. Most választhatsz. A bevándorlás vészfékét húzd meg, és ne a nyugdíjakét!”
 
 
A hirdetést csak egyetlen kereskedelmi tévében adták le, Svédországban ugyanis nincs egyértelmű szabályozás arról, hogy mindegyik pártnak nyilvánosságot kellene biztosítani. A média lényegében bojkottálta a kampányban a Svéd Demokratákat, és a többi párt vezetői sem voltak hajlandók nyilvánosan vitázni Jimmie Akessonnal.
Elszigetelésük azonban több társadalmi rétegnél visszaütött, támogatóik eltökéltebbek lettek, a párt pedig - joggal - cenzúrát és középkori inkvizíciót emlegetett.
(Index korrigálva)