Feljelentette a Mindennapi.hu nevű álkeresztény oldal (tudják, ahol Krisztus nevében azt kívánják Vona Gábornak, hogy a rák egye ki a belét) portálunkat, mondván, uszítottunk és manipuláltunk, amikor idéztük az általuk bemutatott edzőt, aki bevallotta: 50 bokszolni tanuló cigányból 1-2 lesz sportember, a többi az utcára kerül. De lássuk szépen sorjában.


Eltulajdonította oldalunkról, majd uszító tartalmakkal közölte Roma boksz című videónkat a kuruc.info szélsőjobboldali portál. Szerkesztőségünk feljelentést tett - írják.
Sajnos sikerült már az első szóval hazudni, eltulajdonításról ugyanis szó sincs. A forrást cikkünk alján feltüntettük, a logójuk továbbra is ott van a videó bal felső sarkában. Forrásmegjelöléssel a hazai internetes oldalak elsöprő többsége vesz át híreket, videókat. Uszítás pedig senki ellen nem történt.  Hogy esetleg felháborodik az olvasó a látottak vagy hallottak miatt? Az bizony elég gyakran előfordult az első újság megjelenése óta. Ugorjunk.
Kontextusából kiragadva, éppen videónk eredeti mondanivalójával ellentétes módon közölt cikket a kuruc.info hungarista portál a Roma boksz című videónkban szereplőkkel kapcsolatban. A riportban olyan edzőket mutattunk be, akik többnyirte roma fiataloknak adnak értelmes célt, sportolókat nevelve belőlük - írják.
Kontextusából kiragadva? Eredeti mondanivalójával ellentétes módon? Íme a videó eredeti környezete, van itt ám bőven kontextus (az "eredeti mondanivalóra" később kitérünk):

A nyilas portál a cikkének ezt a címet adta: „ A cigány edző bevallja: magyarverésre képezik ki bokszolni tanuló fajtársaikat”. A honlap ,„leendő gyilkológépek”-nek, illetve „élősködők”-nek és „retkek”-nek nevezik a riportunkban szereplő Buga Kálmán és Turu István egykori ökölvívó bajnokok bokszoló tanítványait - írják.
Ez kivételesen megfelel a tényállásnak. Mind az idézet, mind pedig a minősítéseink. Sajnos az élet igazol.
Az eredeti videót itt nézhetik meg, melyből kiderül, az egykori bajnokok nem az utcára tanítják a fiatalokat. A manipulatív cikk, valamint videónk engedély nélküli közlése miatt szerkesztőségünk feljelentést tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a videó készítője pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányságon becsület csorbításért tett feljelentést a portál ellen.
Manipulatív cikk? Korábban meg az eredeti mondanivalóval ellentétes értelmezés? Hát hol élnek a kedves kollégák? Vagy inkább melyik korban? Valahol Rákosiék környékén, amikor a szöveg közzétevője vagy a mozgókép felkonferálója szabta meg, hogyan kell értelmezni a leírtakat vagy az elhangzottakat? A biztonság kedvéért bátorkodunk jelezni Balavány úréknak, hogy az emberek értelmezni szokták, amit látnak és olvasnak, és bizony előfordul, hogy nem egyezik meg a véleményük azéval, aki az eredeti szöveget vagy videót közzétette. Higgyék el, az nem tilos.
Akkor manipuláltunk volna, ha esetleg kiforgatjuk a megszólalók szavát, vagy megvágjuk a videót. S kiderülne, hogy roma polgártársunk azt nyilatkozta, hogy ugyan korábban ötven cigányból 1-2 lett csak sportoló, de az ő tevékenységük hatására ez megváltozott. De nem. Közöltük a teljes videót, ahol roma polgártársunk maga mondja el, hogy ez az arány, és ezért nem akarta ő elvállalni ezt a munkát. Utána pedig nem azt mondja, hogy most már nem ez a helyzet, neki sikerült ezen változtatni, hanem azt, hogy végül örül, hogy mégis elvállalta, mert azt csinálja, amit szeret. Ennyi. Szó szerint:
Mikor mondták, hogy kezdjem el, mondtam, hogy én nem tanítok verekedni gyerekeket, mert általában az az igazság, hogy ötvenen lejönnek, abból egy-kettő marad meg rendes sportolónak, én meg, mondom, az utcára nem tanítom őket, mer' hozzánk általába', mármint hogy mi romák is vagyunk, és általába' cigányok jönnek le. Így már utoljára örülök neki, hogy így lett, mert azt csinálom, amit szeretek. (3,06-3,48)
Na ugye. Ennyi erővel mi is feljelenthetnénk Balaványékat, hogy manipulálnak, mert valami jámbor, társadalombarát jelenségként próbálták bemutatni azt, ahogy az utcára bokszolókat képeznek ki a cigányok, ahelyett, hogy figyelmeztették volna erre a lakosságot és a hatóságokat. Mostani, a feljelentést hírül adó cikkükben pedig azt hazudják, a videóból "kiderül, az egykori bajnokok nem az utcára tanítják a fiatalokat".
Mondják már meg, hogyan derül ez ki ebből a videóból? Ja persze, tudjuk... A rák egye ki a belünket.