Az alábbi közleményt tette ma közzé az Amerikai Népszava cikkünkre és a Jobbik sajtótájékoztatójára reagálva. Ami lényeges információ belőle, az az, hogy kiderül: a genetikai szót lehet "nem faji, hanem nemzeti sajátságként" is értelmezni, ami valójában csak irodalmi fordulat, jelentése: alapvetően. Ez feltétlenül jusson majd eszünkbe, mikor Kertész fajtája kapcsán például genetikailag élősködő fajokról értekezünk. És ha ez valakinek nem tetszene, hivatkozzunk ugyanerre a közleményre, s mondjuk azt: "szavainkból a mély hazaszeret, a zsidóság volt és bekövetkező sorstragédiáiért érzett fájdalom és felelősség fejeződik ki".
Alább a közlemény.
Közlemény
Az Amerikai Népszava Kertész Ákos író lapunkban megjelent nyílt levelével és az őt ért támadásokkal kapcsolatban az alábbi közleményt teszi.
Az Amerikai Népszava a “genetikai” kifejezést nem faji, hanem nemzeti sajátságként értelmezi Kertész Ákos lapunknak írott nyílt levelében, egy irodalmi fordulatnak tekinti, az írói szabadság körébe tartozónak tartja, és a szó jelentését ebben a szöbegkörnyezetben úgy határozza meg, hogy alapvetően. A kifejezést félremagyarázhatósága miatt nem tartja szerencsésnek, bár az írói szabadság részének tekinti, és elutasítja a szöveg szándékosan uszító, antiszemita és szélsőjobboldali tartalmú interpretációját. Ez az írás – szemben Csurka István egykori MDF-alelnök elhíresült dolgozatával – valóban Kertész Ákos írói munkásságának része.
Az Amerikai Népszava minden más tekintetben teljes mértékben egyetért Kertész Ákos értékelésével, amely egyébként egybecseng a magyar irodalom, a magyar kultúra élő és halott nagyjainak, progresszív képviselőinek mindenkori ítéletével, Ady Endrétől József Attilán át Petőfi Sándorig.
A mi értelmezésünk szerint Kertész Ákos szavaiból a a mély hazaszeret, a magyarság volt és bekövetkező sorstragédiáiért érzett fájdalom és felelősség fejeződik ki.
A cikkre adott negatív reakciók többsége gyűlölködő, antiszemita, raszista és suttyó. Pontosan fejezi ki és igazolja mindannak igazságát, amit Kertész Ákos leírt.
Az Amerikai Népszava visszautasítja a szélsőjobboldali támadásokat, kiáll Kertész Ákos szólásszabadsága és írói szabadsága mellett. Visszautasítja, hogy politikusok fenyegessék az írókat, ítéljenek meg irodalmi leveleket, és elvitassák bárki jogát a véleményalkotásra.
Amerikai Népszava Szerkesztősége
(Forrás: Népszava.com)