2021. június 18., péntek, Arnold, Levente, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:55 Cigi- és pénzkérés, szóváltás, majd életveszélyes sérülés - a szokásos Zuglóban is15:32 Korrupció miatt vettek őrizetbe egy rendőri gazdasági vezetőt15:05 Az évtized közepére ejti az Audi a belsőégésű motorokat14:51 Letartóztatták a gyöngyösi polgármester megölésével fenyegetőző férfit14:35 Japánban is baj van a medvékkel14:14 "Totális a nihilizmus" Moszkvában - meghosszabbították a járványügyi szigorításokat13:55 Átadták az észak-balatoni vasútvonal villamosított szakaszát13:39 Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés13:21 Megnyílt a 125 éves a Millenniumi Földalatti Vasút című kiállítás12:44 Az amerikai legfelsőbb bíróság a Nestlének és a Cargillnak adott igazat a gyerekrabszolgaság ügyében indított perben12:21 Egy atomenergetikai fejlesztés: az ólomhűtéses gyorsreaktor11:40 Medvetámadások esetén azonnali beavatkozást lehetővé tevő szabályozást készítenek Bukarestben11:27 Két újabb körzetet foglaltak el a tálibok Afganisztán északi részén10:47 Az adóemelés méreg - mondta a miniszterelnök, aki az EU legmagasabb áfakulcsát vezette be10:01 A magyar rendőrség "fejvadászai" kapták el a Kanadában gyilkoló milliomoscsemetéket
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra :: :: Hozzászólások

Aki húsvétkor főtt tojást eszik, akárhol lefekszik, nem árt neki a kígyó

Reklám

Mint minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvan a hagyományos étkei, melyet a nagyböjtöt lezárva húsvétvasárnap és húsvéthétfőn került az ünnepi asztalra. Az alábbiakban a Palócföldön étkezési szokásokra vetünk egy pillantást. A Felvidék.ma cikke.
Zoom
Palóc parasztház a balassagyarmati Palóc Múzeum udvarán (fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma, archív)
A nagyböjti időszak húsvéttal zárul. Amíg nagypénteken szigorú böjt tartása volt kötelező, addig húsvétvasárnap már finom étkek kerültek a palóc háztartások ünnepi asztalára. A húsvétvasárnapi misén megszentelték az étkeket. A néphagyomány szerint ezt azért tartották fontosnak, hogy a hosszú böjtölés után ne ártson meg az újból megkezdett hús. A palóc területen a sonka, hús, szalonna, kalács és a só szentelése volt szokásban, ám festett tojást, bort valamint tormát is vittek a templomba. A megszentelt éteket reggelire ették meg, ám számos helyen vasárnap délig böjtöltek.
Zoom
Húsvéthétfőn a palóc vidéken sem maradhatott el a hímestojás (fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma)
Előző napon, nagyszombaton vizet szenteltek a templomban, és az Ipoly mentén egy-egy háziasszony húsvétvasárnap reggel az étkezés előtt saját maga szentelte ezzel a vízzel a kocsonyát, hogy senkinek sem ártson meg. Emellett szokás volt az ünnepi étkezés előtt inni a szenteltvízből.
A palócföldi ünnepi asztal elengedhetetlen étkei a sonka, tojás, torma. Mindezen étkeknek misztikus, gyógyító hatást tulajdonítottak.
Mint Hollókőn mondták: aki húsvétkor főtt tojást eszik, akárhol lefekszik, nem árt neki a kígyó. Tormát pedig, mint mondták azért eszik, hogy olyan egészségesek legyenek, mint a torma.
Honti szokás szerint a háziasszony húsvétvasárnap reggel megpucolt egy piros tojást, s annyi felé vágta, ahányan a házban laktak. A család minden tagja kapott egy darabot belőle. A hiedelem szerint mindezt azért, hogy ha eltéved, emlékezzen, kivel evett piros tojást húsvétkor, és találja meg a helyes utat.
A húsvétvasárnapi menü a legtöbb helyen kocsonya volt kaláccsal. Egyes tehetősebb házaknál bárányt vágtak. Az étkeket már nagyszombat napján elkészítették, hiszen húsvétkor, az ünnepnapkor nem dolgoztak, így a gazdasszony sem főzött.
Bizonyos mértékben újragondolt formában megelevenednek egyes karácsonyhoz kapcsolódó szokások is. Így a húsvéti kalács (márványkalács) morzsáit a háztáji állatoknak adták, hogy azok is egészségesek legyenek, avagy a zöldséges kert talajára szórták, hogy ne legyen férges a leendő termés. A szentelt sonka csonkját a gyümölcsfára akasztották, hogy az sokat teremjen.
Zoom
Számos helyen került az ünnepi asztalra kocsonya (fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma, archív)
Karancsságon már húsvétvasárnap este megterítették locsolókat váró asztalt. Sonka, tojás, torma, főtt kolbász, sütemény, kalács került ilyenkor a vendégváró asztalra. Így várták a húsvéthétfőn kora reggeltől érkező locsoló legényeket.
Ha már locsolkodó legények. A leányok alapos meglocsolásáért különféle kedvességekkel ajándékozták meg a legényeket. A hímes és/vagy piros tojás mellett gyümölccsel, kis tortákkal, csokoládékból készült állatfigurákkal ajándékozták meg a fiúkat.
Felhasznált irodalom: Lengyel Ágnes: Régi palóc konyha – Étkezési szokások, receptekFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready