Bezár!
2021. április 18., vasárnap, Andrea, Ilma, Uzon napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:43 Gumilövedékes szóváltás Jászapátiban15:16 Diplomatakeringő: Csehország elvárja a szolidaritást szövetségeseitől14:35 Lukasenka azt állítja, meg akarták ölni a családjával együtt14:19 Félő, hogy demokrata jelölt nélkül kell tartani a szíriai elnökválasztást13:51 A szemkilövető pártja ezt is jobban tudta volna13:05 A görögök nem féltek az ajándékot hozó zsidóktól12:31 Galgóczi: javulnak a járványügyi adatok 12:14 Az iráni elnök nem szeretné, ha egy tábornok lenne az utóda11:48 BKK: hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok11:31 12 milliárd euróba került a Bundeswehr afganisztáni bevetése - lassan kivonják őket, és visznek haza afgánokat is11:13 Elég lehet egyszer oltani a gyógyultakat, és lehet keverni az oltóanyagokat - de sok a kérdőjel10:58 Földvita afgán módra: egy család nyolc tagját gyilkolták meg az esti ima közben10:37 Szerbiában egyúttal oltást is lehet igényelni az utazások lefoglalásakor10:22 "H." Istvánt is nagy ötlet volt szabadlábra helyezni: ugyanúgy folytatta az öregek és fogyatékosok kirablását10:05 Washington és Peking klímabarátkozott egymással
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra :: :: Hozzászólások

Aki húsvétkor főtt tojást eszik, akárhol lefekszik, nem árt neki a kígyó

Reklám

Mint minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvan a hagyományos étkei, melyet a nagyböjtöt lezárva húsvétvasárnap és húsvéthétfőn került az ünnepi asztalra. Az alábbiakban a Palócföldön étkezési szokásokra vetünk egy pillantást. A Felvidék.ma cikke.
Zoom
Palóc parasztház a balassagyarmati Palóc Múzeum udvarán (fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma, archív)
A nagyböjti időszak húsvéttal zárul. Amíg nagypénteken szigorú böjt tartása volt kötelező, addig húsvétvasárnap már finom étkek kerültek a palóc háztartások ünnepi asztalára. A húsvétvasárnapi misén megszentelték az étkeket. A néphagyomány szerint ezt azért tartották fontosnak, hogy a hosszú böjtölés után ne ártson meg az újból megkezdett hús. A palóc területen a sonka, hús, szalonna, kalács és a só szentelése volt szokásban, ám festett tojást, bort valamint tormát is vittek a templomba. A megszentelt éteket reggelire ették meg, ám számos helyen vasárnap délig böjtöltek.
Zoom
Húsvéthétfőn a palóc vidéken sem maradhatott el a hímestojás (fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma)
Előző napon, nagyszombaton vizet szenteltek a templomban, és az Ipoly mentén egy-egy háziasszony húsvétvasárnap reggel az étkezés előtt saját maga szentelte ezzel a vízzel a kocsonyát, hogy senkinek sem ártson meg. Emellett szokás volt az ünnepi étkezés előtt inni a szenteltvízből.
A palócföldi ünnepi asztal elengedhetetlen étkei a sonka, tojás, torma. Mindezen étkeknek misztikus, gyógyító hatást tulajdonítottak.
Mint Hollókőn mondták: aki húsvétkor főtt tojást eszik, akárhol lefekszik, nem árt neki a kígyó. Tormát pedig, mint mondták azért eszik, hogy olyan egészségesek legyenek, mint a torma.
Honti szokás szerint a háziasszony húsvétvasárnap reggel megpucolt egy piros tojást, s annyi felé vágta, ahányan a házban laktak. A család minden tagja kapott egy darabot belőle. A hiedelem szerint mindezt azért, hogy ha eltéved, emlékezzen, kivel evett piros tojást húsvétkor, és találja meg a helyes utat.
A húsvétvasárnapi menü a legtöbb helyen kocsonya volt kaláccsal. Egyes tehetősebb házaknál bárányt vágtak. Az étkeket már nagyszombat napján elkészítették, hiszen húsvétkor, az ünnepnapkor nem dolgoztak, így a gazdasszony sem főzött.
Bizonyos mértékben újragondolt formában megelevenednek egyes karácsonyhoz kapcsolódó szokások is. Így a húsvéti kalács (márványkalács) morzsáit a háztáji állatoknak adták, hogy azok is egészségesek legyenek, avagy a zöldséges kert talajára szórták, hogy ne legyen férges a leendő termés. A szentelt sonka csonkját a gyümölcsfára akasztották, hogy az sokat teremjen.
Zoom
Számos helyen került az ünnepi asztalra kocsonya (fotó: Pásztor Péter / Felvidék.ma, archív)
Karancsságon már húsvétvasárnap este megterítették locsolókat váró asztalt. Sonka, tojás, torma, főtt kolbász, sütemény, kalács került ilyenkor a vendégváró asztalra. Így várták a húsvéthétfőn kora reggeltől érkező locsoló legényeket.
Ha már locsolkodó legények. A leányok alapos meglocsolásáért különféle kedvességekkel ajándékozták meg a legényeket. A hímes és/vagy piros tojás mellett gyümölccsel, kis tortákkal, csokoládékból készült állatfigurákkal ajándékozták meg a fiúkat.
Felhasznált irodalom: Lengyel Ágnes: Régi palóc konyha – Étkezési szokások, receptekFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready