A kínai kormány eltitkolta a koronavírus-járvány valódi méretét, mind a regisztrált betegek, mind pedig az áldozatok számát lefelé kozmetikázva, írja az amerikai hírszerzés a Fehér Háznak készített jelentése alapján a Bloomberg, amely három tisztségviselőtől értesült a jelentés tartalmáról.
Zoom
Fotó: Ft.com
Az amerikai hírszerzők szerint ez ráadásul nem fegyelmezetlenség vagy a rendszer hiányosságaiból fakad, hanem szándékosan próbálták leplezni a járvány valós méretét. Bár a jelentés részleteit annak titkosságára hivatkozva nem kívánták bővebben kifejteni, azt mondták, összességében arra jutottak az amerikai hírszerzők, hogy a kínai számok nem valósak – ráadásul az értesülésük szerint nem a rendszer hibáiból, vagy az azt fenntartók fegyelmezetlenségéből, hanem szándékos eltitkolás miatt alacsonyabbak a számok a valóságnál.
A Bloomberg informátorainak elmondása szerint a jelentést március végén kapta meg a Fehér Ház, így már értesültek arról, hogy a kínai adatok – hírszerzői információk alapján – nem fedik a valóságot. Donald Trump szerdán úgy nyilatkozott, hogy szerinte is elég enyhék a kínai mutatók, de nem kapott semmiféle hírszerzői dokumentumot, ami ezt alátámasztaná, hivatalosan tehát nem ismerte el a jelentés létezését.
Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Kína vezetése folyamatos kapcsolatban áll nem csak a járvány miatt, és folynak a tárgyalások arról, hogy Peking 250 milliárd dollár értékben vásárolna amerikai termékeket.
A koronavírus-járvány elleni védekezést koordináló Mike Pence alelnök is Kínára utalt szerdán, amikor azt mondta, hogy feltehetőleg a már 215 ezer fertőzött és 5000 halott fölött járó Egyesült Államok is jobban állna, ha Kína elég korán tájékoztatta volna a világot a valós helyzetről.
Az Egyesült Államok és Kína között a járvány globális terjedése óta megy az adok-kapok, Kína igyekszik úgy beállítani a vírust, mint amit amerikai katonák vittek be magukkal Hupejbe, és így miattuk terjedt el az, míg Trump rendszeresen hivatkozik kínai vírusként a járványra. A szerdai, Trumphoz és Pence-hez kötődő megnyilvánulások után Hu Hszi-csin, az állami angol nyelvű napilap, a Global Times főszerkesztője azzal reagált, hogy az USA a vádakkal csak a náluk tomboló járvány méretéről próbálják elterelni a figyelmet.
A koronavírus-járvány 2019. végén indult a kínai Hupej tartományban, azóta több mint 80 ezer megbetegedést és 3300 halálos esetet regisztráltak - a hivatalos adatok szerint...
(Bloomberg - Index nyomán)