2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás13:12 Megbüntettek egy hazudozó román magyargyűlölőt, aki tankokat is bevetne a székelyek ellen12:57 Kiengedték a fegyházból Kaiser Edét, a móri mészárlásért tévesen leültetett bűnözőt12:41 Veszélybe kerülhet a cigány famíliák pénzecskéje: elvennék az erőszakos "tanulók" családi pótlékát12:20 Merkel nem vesz személyesen részt a washingtoni G7-konferencián11:58 Új diagnosztikai eszközparkkal indul újra a Szegedi Tudományegyetem radiológiai klinikája
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Katonasággal az ortodox zsenik ellen - volt, aki mentőautóban csempészte be magát a fitymavagdosásra

Reklám

Példátlan eltökéltséggel lépnek fel az izraeli rendfenntartó erők Bnei Brakban azon vallásos zsidókkal szemben, akik nem szívesen fogadják a saját életük védelmére szervezett intézkedéseket - írja a Neokohn.
Alighanem ez a mostani sábesz lesz minden idők egyik legemlékezetesebbje Izrael modern történetében: ezekben a percekben is katonák és rendőrök százai próbálják meg evakuálni azokat a haredi (ultraortodox) zsidókat, akik az ország egyik leginkább koronavírussal sújtott városában, Bnei Brakban élnek.
Zoom
Izraeli rendőr és két engedetlen ultrakóser (fotó: Flash90)
Ahogy arról már mi is beszámolt a cionista lap, a csaknem 200 ezres városban 75 ezerre teszik a vírussal fertőzöttek számát, ezért a kormány tegnap úgy határozott, hogy katonai és rendőri segítséget is bevetve próbálja menteni a menthetőt.
Péntek reggel érkeztek meg az izraeli rendvédelmi erők, hogy több tucat ellenőrzési pontot állítsanak fel a város be- és kivezető útjainál, órákkal azután, hogy a kabinet „korlátozás alá vont övezetté” nyilvánította a várost.
A szokatlan állami beavatkozással kapcsolatba Bnei Brak polgármestere fontosnak tartotta közölni, hogy „erővel senkit nem fognak kilakoltatni”.
Avraham Rubinstein ezt azzal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a vallási elhivatottságuk miatt sajátságos burokban élő, számítógépet, okostelefont többnyire nem használó, így a világ történéseiről talán kevésbé értesült haredi közösség körében csak felemás sikerrel tudták érvényre juttatni a kormány napokkal ezelőtt közzétett közösségi korlátozásait.
Annak ellenére, hogy szigorúan megtiltották minden izraelinek, hogy közösségbe menjen, a vallásuk megéléséhez ragaszkodó harediek ezzel általában mit sem törődve, az elmúlt napokban is folyamatosan összejártak imaházaikban. Egy pénteki értesülés szerint
volt olyan, aki mentőautóba elbújva csempészte magát be egy reggeli körülmetélési szertartásra — ráadásul az illető egy befolyásos, miniszteri tanácsadó rabbi fiaként külön felelősséggel is bírhat.
Ugyancsak mai fejlemény, hogy a rendőrség két másik város vallásos közösségében álruhás, rajtaütésszerű akció keretében tucatnyi embert bírságolt meg sok ezer sékeles összeggel azért, mert nem tartották be a közzétett állami szigorításokat.
Mivel nem csak Bnei Brak városában élnek vallásos zsidók, érthető, hogy a pénteki katonai akció egyik parancsnoka úgy nyilatkozott:
Bnei Brak az első hely lesz, de nem az utolsó. (…) Lesznek más helyszínek is, ahol az IDF seregei fognak szolgálatot teljesíteni, és ez így rendben van.
Tamir Yadai szerint Elad, Migdal Ha’Emek és Jeruzsálem bizonyos részei lehetnek újabb helyszínek. A parancsnok hangsúlyozta: senkit nem fognak erővel kitelepíteni.
Remélem, minden beteg embert ki tudunk hozni a városból. Ha ellenállásba ütköznénk, arányos mértékben fogunk cselekedni
— tette hozzá Tamir Yadai.
Jelenlegi információk szerint 12 ezer IDF katonával és mintegy háromezer gépjárművel zajlik a 75 millió sékeles költségvetésből szervezett kimenekítő akció, amelyet a védelmi és a belügyi tárca vezetői tegnap terjesztettek a miniszterelnök elé.
Hidai Zilberman, az IDF szóvivője azonban arról is nyilatkozott, hogy a jövő héten vélhetően nagyobb számban kell majd a katonaságnak felvonulnia a vírus elleni küzdelemben.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready