Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója az egyik kitüntetettje idén a kategóriánként egymillió dollárral járó Dan David-díjnak: az amerikai orvos és virológus a "tudomány védelméért" tett erőfeszítéseiért kapja a rangos elismerést.
Az izraeli székhelyű Dan David Alapítvány hétfőn jelentette be a három kategória győzteseit.
A 80 éves Fauci a "jelen dimenziók" kategóriában kapja az elismerést a HIV-kutatás és az AIDS-betegeket segítő programok terén végzett munkásságáért, valamint a koronavírus elleni vakcinák támogatásáért.
Az alapítvány közleményében úgy fogalmazott, hogy Fauci "bátran kiállt a tudomány védelméért a tájékozatlan ellenállókkal szemben a kihívásokkal teli koronavírus-járvány idején".
A díjat 2000-ben alapította Dan David izraeli vállalkozó és filantróp. Az elismerést - amelynek vezetősége a Tel-avivi Egyetemen működik - 2002 óta ítélik oda évente a nemzetközi tudományos és kulturális élet kiválóságainak.
Idén a "múlt dimenziói" kategóriában a történelem és orvostudomány területén kutató Alison Bashford, Katharine Park és Keith Wailoo professzorok kapják az elismerést. A "jövő dimenziói" kategóriában pedig a rák immunterápia úttörőinek, Zelig Eshharnak, Carl June-nak és Steven Rosenbergnek ítélték a díjat. A Dan David-díj korábbi kitüntetettjei között van Al Gore volt amerikai alelnök, Tony Blair korábbi brit miniszterelnök és Margaret Atwood világhírű kanadai írónő.
(MTI)