2019 novemberében a Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója - a koronavírus betegségéhez, és ezzel együtt a szezonális betegségekéhez hasonló tünetekkel - olyannyira megbetegedett, hogy kórházi ápolásra szorultak - derül ki egy amerikai hírszerzési jelentésből. A jelentésből nem derül ki, hogy mitől lettek betegek, de ha igaz a titkosszolgálati információ, az tovább erősíti a gyanút, hogy a koronavírus az intézetből szabadulhatott el, írja a Portfolió.
Zoom
Fotó: Kyodo News/Getty Images
A Vuhani Virológiai Intézet és annak laborja már a járvány kezdete óta újra és újra előkerül mint a helyszín, ahonnan a koronavírus-járvány a világra szabadulhatott. A gyanú alapját az adja, hogy az egyébként rendkívüli biztonsági intézkedések mentén működő laborban többek között a koronavírus és más, potenciálisan halálos kimenetelű vírusokat vizsgálnak.
Amerika már a járvány kirobbanása óta állítja, hogy a kínai laborból szabadult el a vírus, ezt persze Kína tagadja, sőt, olyan elméletek is terjednek, hogy éppen az amerikaiak szabadították a világra a járványt. Elképzelhető, hogy soha nem tudjuk meg a teljes igazságot, de mégis egy újabb adalékkal színesedett a történet a minap, egy amerikai titkosszolgálati jelentés, mely Donald Trump elnökségének végén készült, azt állítja:
a vuhani virológai intézet laborjának három kutatója 2019 novemberében a koronavírushoz, illetve a szokásos szezonális betegségekhez hasonló tünetekkel került kórházba.
A jelentés a WHO bizottságának döntése előtt került elő, amely az általuk vezetett nyomozás megismétlését készítheti elő. Az első körös nyomozás során ugyanis a kínai fél, bár valamennyire együttműködő volt, de alig adtak valóban vizsgálható adatokat a WHO-s csapatnak. Ez a nyomozás azt állapította meg, hogy a koronavírus "nagy valószínűséggel" egy köztes állatfajon keresztül denevérről terjedt át az emberre.
A mostani értesülést a megbetegedett labordolgozókról a Wall Street Journalnak nyilatkozó, az ügyet ismerő források is egymástól eltérően értékelik. Egyikük szerint a titkosszolgálati értesülés egy nemzetközi partnertől származik, és valóságtartalmát meg kellene erősíteni további nyomozásokkal. Egy másik forrás erősebbnek írta le az információt, szerinte több megbízható forrás is ezt állítja. Amit viszont nem lehet tudni, hogy mitől lettek betegek a kutatók.
A megbetegedések dátuma nagyjából a vírus valószínű megjelenésének idejéhez közeli lehet, több virológus és epidemológus szerint 2019 novemberében kezdhetett el terjedni emberek között a koronavírus első variánsa, igaz, az első hivatalos esetet december 8-án jelentették be Kínában.