Leállították az amerikai külügyminisztériumi vizsgálatot a koronavírus eredetéről, ami azt célozta bizonyítani, hogy a kórokozó egy kínai laborból szökött meg. A CNN szerint a Trump-adminisztráció égisze alatt megindított vizsgálat leállításról pont úgy döntött a Biden-kormányzat, hogy a teória ismét népszerűvé vált, miközben a Fehér Házra is nyomást gyakorolnak a vírus származásának megállapítása végett.
Bár az amerikai hírszerzés – immár Joe Biden embereivel az élükön – sem zárta ki a laborszökevény-elméletet, a Trump-kormányzat annak gyanújába keveredett, hogy mivel a volt elnök amúgy is előszeretettel minősítette a kórokozót kínai vírusnak, vagy éppen „kungflunak", a nyomozás módszerének hitelessége is megkérdőjelezhetővé vált.
A nyomozást ismerő egyik forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a vizsgálat előzetes eredményeinek bemutatása nem győzte meg a kormányzati tisztségviselőket, forráspazarlásként könyvelték el a kutatást, amelynek módszereit is kétségbe vonták.
A Trump-éra víruseredet-kutatói kikérték maguknak a Biden-korszak tisztviselőinek bírálatait. Az amerikai műsorszórónak azt mondták: feladatuk a hírszerzéstől kapott tudományos kutatások és jelentések vizsgálata volt, melyek a laborszökevény-teóriát erősítik, és annak lehetőségét taglalják, hogy mesterségesen állították elő a kórokozót.
Bár specifikusan ezt a nyomozást leállították, a Biden-kormányzat nem vetette el az elméletet, a gyanút pedig erősíti, hogy a kínai hatóságok korlátozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőinek a vírus eredete utáni nyomozását.
Az sem mellékes az ügyben, hogy egy amerikai hírszerzői jelentés szerint a vuhani virológiai intézetben – ahonnan a vírus kitörését sejtik az elmélet támogatói – többen megbetegedtek és kórházba kerültek 2019 novemberében. Azt viszont nem tudni, milyen tüneteik voltak, de megbetegedésükre nem sokkal az első vírusos fertőzések előtt került sor.
(Index)