Megmondom őszintén, eddig soha az életben nem hallottam a "Herby" nevű youtuberről, de ez legyen az én "műveletlenségem" számlájára írandó. Viszont felhívták a figyelmem egy esetre, amelyről úgy érzem, van közügy olvasata, ezért érdemes írni róla. Egész pontosan egy édesapa írt szerkesztőségünknek, hogy mélységesen felháborítja egy eset.
Mivel azt mondjak többen, ez a "Herby" nevezetű illető nagyon népszerű a Youtube-on, gondoltam, lássuk. Nem volt egyszerű egyébként átrágnom magam az egészen, körülbelül olyan szellemi mélyrepülés volt, mint végighallgatni egy Kis Grófo-"dalt". Szóval Herby (ő úgy írja, HErBY) 230 ezer feliratkozóval rendelkezik, ami valóban magas szám.
De mi a történet, illetve mi a gond? Egy videóról van szó. Itt inkább át is adnám a szót a felháborodott édesapának, ki úgy fogalmaz:
A videón egy kiskorú lánnyal szerepel együtt egy döbröntei kocsmában. A lány iszik, cigizik, miközben a 43 éves Herby élő adásban kamerázza a lehető legundorítóbb módon. A földön húzza a lábánál fogva. "Mutasd a segged, kurva!", és hasonló jelzőkkel illetve. A videón többször látható, hogy a kislány fenekét kamerázza, zoomolgat rá. Ezt élő adásban több száz nézőnek. Ilyet meg lehet engedni? A döbröntei Szarvaskő Csárda, ahol ez történt, nem tett semmit. Ilyet lehet Magyarországon 2023-ban?
Egyébként azt el kell mondanom, hogy a felvételek alapján nem tűnt úgy, hogy a kiskorú lányt nagyon kényszeríteni kellett volna, ettől persze semmivel sem lesz jobb a helyzet, ugyanis egy felnőtt felelőssége ugyanúgy megáll, továbbá igen szomorú képet fest arról, hogy ez a lány lényegében azt sem tudja, mit csinál. Egyszerűen nincs olyan szinten a gondolkodása.
A teljes videó ide kattintva tekinthető meg, nagyjából a 12. perctől kezdve durvulnak el a dolgok.
A sajnálatos válasz az, hogy ezt, és még sok minden mást "meg lehet tenni Magyarországon". Egyébként elnézve a nevezett youtuber más "alkotásait", amelyek olyan témákról szólnak, mint hogy jól mulat egy állatkínzáson, vagy dezodorral fúj egy birka szemébe (és ehhez hasonlók), rögtön megvilágítja előttünk, hogy egy igazi degenerált baromról van szó.
A kérdés sokkal inkább az, hogyan lehet egy ilyen valaki népszerű? Nyilvánvaló, hogy a legfiatalabb korosztályban az, és ez megmutatja, mennyire veszélyes, ha hagyjuk, gyermekeinket ez a beteges "közösségi" médiás világ nevelje fel. Mindenesetre ennek a Herbynek el tudnék képzelni egy-két más foglalatosságot, ahol a társadalom hasznára tudna válni...