Az Európai Bizottságnak az orosz eredetű áruk európai uniós behozatali tilalmával kapcsolatban kiadott útmutatása azt mutatja, hogy Brüsszel jogbizonytalanságot akar teremteni, az európai országokat pedig az orosz állampolgárok diszkriminációjára akarja kényszeríteni - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.
"Ezt az Európai Bizottság tudatos akciójának tekintjük, amelynek célja a jogbizonytalanság megteremtése és az EU-tagállamok nyílt provokálása az oroszokkal szembeni, nemzeti alapon történő diszkrimináció fokozására" - állt az orosz diplomáciai tárca állásfoglalásában.
A dokumentum szerint az Európai Bizottság pontosított útmutatásának legújabb változata "sem a kérdés lényegét, sem a kezdeményezés célját nem változtatja meg alapvetően". A kommentár a legújabb irányelveket "több mint abszurdnak" találta, és rámutatott, hogy ezek éppen "az egyszerű oroszok megkárosítására irányulnak, arra, hogy ténylegesen lehetetlenné tegyék az orosz állampolgárok számára az Európai Unióba való belépést".
"Az orosz külügyminisztérium és az orosz külképviseletek figyelemmel fogják kísérni a helyzet alakulását valós időben, és minden konkrét ország tekintetében meghatározzák a további lépéseket azok hivatalos képviselőinek cselekedeteit elemezve" - hangzott a külügyi állásfoglalás.
"Minden egyes konkrét államnak, amely ilyen lépéseket tesz, minden esetben felelnie kell az oroszok és honfitársaik jogainak célzatos megsértésére irányuló politikájáért" - hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.
(MTI)