Izrael folytatja "a Hamász megsemmisítése érdekében indított igazságos háborúját" a Gázai övezetben - jelentette be Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, üdvözölve egyúttal az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) képviselt előző napi "megfelelő állásfoglalását".
Ezzel párhuzamosan természetesen a tűzszünet sem opció a "békére vágyó zsidóság" számára. A többi országnak is meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre támogatni a Hamász felszámolását, valamint ezzel egyidejűleg a háború végét is követelni, ami viszont lehetetlenné tenné az iszlamista szervezet megsemmisítését - fogalmazott Netanjahu. Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT pénteki ülésén azt a határozattervezetet, amely újabb humanitárius tűzszünetet szorgalmazott volna a Gázai övezetben, tették nyilvánvalóan zsidó nyomásra.
Herci Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy szombati rendezvényen arról beszélt a jeruzsálemi Siratófalnál, hogy a Hamász "terroristáinak hálózata éppen most omlik össze", és ezért a hadseregnek fokozni kell a katonai nyomást a palesztin területre.
"Az izraeli katonák minden egyes nap egyre több terroristát tudnak megölni vagy megsebesíteni, és az utóbbi napokban már azt tapasztalták, hogy a terroristák kezdenek visszavonulni" - mondta el a vezérkari főnök. Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke egy tévéinterjúban azt mondta, a Gázai övezetben a háború október eleji kezdete óta több mint 7 ezer palesztin harcossal végzett az izraeli hadsereg. Hanegbi hangsúlyozta, hogy ez "óvatos becslés", a valós szám ennél magasabb is lehet, mert azt nem tudják, hányan halhattak meg összeomlott épületekben vagy alagutakban.
Nekik mindent szabad, kritika nélkül: a gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig legalább 17 700 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben.
(MTI nyomán)