Ma délelőtt 10 órakor a hágai Nemzetközi Bíróságon a meghallgatásokkal megkezdődött a Dél-afrikai Köztársaság által Izrael ellen benyújtott kereset tárgyalása. Mint ismert: Pretoria a Gázai övezetben elkövetett háborús bűncselekmények miatt népirtással vádolja Izraelt. A sajtó és a kormányzati politikusok Izraelben teljesen alaptalan „vérvádnak” nevezik a dél-afrikai állítást. A keresetet tárgyaló 15 nemzetközi bíróhoz Aharon Barak, korábban az Izraeli Legfelsőbb Bíróság elnöke is csatlakozott – írja az alarabiya.net és a mako.co.il.
Zoom
A Dél-Afrika által benyújtott kereset azon alapszik, hogy a Gázai övezet ellen október 7-én megindított háború folyamán Izrael eddig több mint 23 ezer palesztin polgári lakost, köztük több mint 9 ezer gyermeket meggyilkolt, s mintegy 60 ezret súlyosan megsebesített. A keresetlevél ezen kívül idézi magas beosztású izraeli politikusoknak a Gázai övezet lakosságának elűzésére, településeik, otthonaik porig bombázását, sőt atombombával történő fizikai megsemmisítését követelő megnyilatkozásait is. A keresetet benyújtó Pretoria ezen kívül csatolta a Gázai övezet lakó- és közösségi épületeinek, így az egészségügyi intézmények módszeres és szinte teljes elpusztítását dokumentáló felvételeket, sajtóbeszámolókat.
Zoom
Palesztinokat támogató tüntetést oszlat föl a holland rendőrség Hágában (fotó: Getty Images)
Binjámin Netanjáhu, a háborús bűnös izraeli miniszterelnök még a Nemzetközi Bíróság tárgyalása előtt az Fb-oldalán igyekezett kifogni a szelet az Izraelt vádolók vitorláiból, állítván: Izrael a Hamász terrorszervezet ellen harcol, nem pedig a Gázai övezet palesztin lakossága ellen, s mindezt a nemzetközi joggal összhangban cselekszi…
Zoom
Ők is a Nemzetközi Bíróság előtt tüntettek, de őket nem oszlatták föl (fotó: Robin Utrecht)
A hágai Nemzetközi Bíróság mostani tárgyalásán, amint fentebb említettük 15 bíró van jelen különböző országok, így Uganda, Szlovákia, Marokkó, Szomália, India, Jamaica, Libanon, Japán, Németország, Ausztrália és Brazília, az USA, Kína, Oroszország és Franciaország képviseletében.
Zoom
Lakóhelyükről elűzött palesztinok élelemre várnak Hán Júnesz városban (fotó: Bloomberg)
Dr. Madzsíd Boden, a nemzetközi jog professzora Binjámin Netanjáhu idézett állításait mintegy megcáfolva a minap a Kairói Hírek csatornának (القاهرة الإخبارية قناة) adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a Dél-afrikai Köztársaság által Izrael ellen benyújtott kereset jogilag egyértelműen alá van támasztva. A nemzetközi egyezményben ugyanis egyértelműen meg van határozva, hogy pontosan mi számít népirtó háborús bűncselekménynek. A Gázai övezetben véghezvitt, a lakó- és középületeket, az infrastruktúrát szinte teljesen porig romboló mostani terrorbombázások, az élelmiszer és az ivóvíz bejuttatásának szándékos megakadályozásával előállt tömeges éhínség, az eszkaláció, a 2,2 milliós polgári lakosság ostroma és lakóhelyéről történő elűzése pontosan ilyen háborús bűncselekménynek számít – nyilatkozta a nemzetközi jogászprofesszor.
Zoom
Holttestek az egyik Gázai övezetbeli kórházban izraeli támadás után, 2023. december 25-én (fotó: Reuters)
A tárgyalás kezdetén a keresetet benyújtó Dél-Afrika képviselője a többi között kijelentette:
Az izraeli megszállás szétszakítja a palesztin népet, s figyelmen kívül hagyja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival is alátámasztott önrendelkezési jogát. Izrael a mostani háború kitörése után fokozta a Gázai övezetben és más megszállt palesztin területeken elkövetett jogsértéseket. Izrael évtizedek óta népirtást folytat, ostrom alá vette a Gázai övezetet, apartheid rezsimet kényszerít a palesztin népre.
A Gázai övezetben a palesztinokat gyilkolják az otthonaikban, az óvóhelyeken, a kórházakban, a mecsetekben, a keresztény templomokban, és amikor családtagjaik számára ételt és ivóvizet keresnek. Több száz családot kiirtottak ilyen módon. Izrael eddig több mint 35 ezer palesztin házat rombolt le, s mintegy félmillió palesztinnak nincs hová visszatérni.
Izrael nem vállal kötelezettséget arra, hogy a háború után fölépíti az általa lerombolt építményeket s infrastruktúrát. Ehelyett az izraeli katonák valósággal ünneplik a rombolást (meg az izraeli polgári lakosság is – H. J.). A katonák úgy fényképeztetik magukat, hogy éppen házakat, egész körzeteket robbantanak fel, majd a romok felett lengetik az izraeli zászlót. Az izraeli módszer kiszámított, célja pedig a palesztinok kiéheztetése és kiszárítása (az ivóvíz eljuttatásának megakadályozásával – H. J.)
A világon ma éhezők több mint 80 százaléka a Gázai övezetben van. A szakértők véleménye szerint a Gázai övezetben több palesztin hal éhen, mint az izraeli légitámadások következtében, de Izrael továbbra is megakadályozza a humanitárius segélyszállítmányok bejuttatását.
A Gázai övezetben nincs elegendő ivóvíz és víz a főzéshez, amiért az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett arra, hogy egyre inkább terjednek a betegségek. Az orvosi ellátás hiánya, a betegségek terjedése és az alultápláltság előidézi a halálesetek számának gyors növekedését. A nők, újszülöttek, csecsemők és a gyermekek ellen elkövetett izraeli agresszió kimeríti a népirtás fogalmát.
H. J. – Kuruc.info 
Frissítés: a gyermekgyilkos zsidóvezér az összes hazugságukat csokorba gyűjtötte a témában
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta egy csütörtök esti közleményében a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért népirtásért beperelte Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon.
"Terroristák és hazugságok ellen kell harcolnunk egyszerre" - jelentette ki Netanjahu, miután csütörtökön megkezdődött a bíróságon a per, amelyet az afrikai ország azért kezdeményezett.
"Fejtetőre állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen" - tette hozzá a kormányfő.
"Izrael gyilkos terroristák ellen harcol, akik szörnyű, emberiesség elleni bűnöket követtek el: gyerekeket, nőket, időseket, fiatal férfiakat és fiatal nőket mészároltak le, erőszakoltak meg, égettek el, daraboltak fel, fejeztek le" - sorolta fel az azóta sem bizonyított állításokat.
"A holokauszt óta a legszörnyűbb bűnt követte el egy terrorszervezet a zsidó nép ellen, és ebben a helyzetben előáll valaki, és a holokausztra hivatkozva ezt a szervezetet védi" - hazudta Netanjahu.
"Ez a szörny népirtással vádolja az izraeli hadsereget, a világ legmorálisabb hadseregét, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ártson a civileknek" - folytatta a hazudozást.
"Dél-Afrika képmutatása égbekiáltó. Hol volt Dél-Afrika, amikor Szíriában vagy Jemenben emberek millióit gyilkolták meg, és űzték el otthonukból? Ki tette azt? Hát a Hamász partnerei!" - szögezte le, utalva arra, hogy csak a szíriai polgárháborúban mintegy háromszázezer civil halt meg.
"Folytatjuk a harcot a terroristák ellen a teljes győzelemig, és rendre megcáfoljuk a hazugságokat. Továbbra is ragaszkodunk azon jogunkhoz, hogy megvédjük magunkat, és biztosítsuk a jövőnket" - zárta közleményét az izraeli miniszterelnök.
(MTI nyomán)