Érdekes felvétel jelent meg egy orosz Telegram-csatornán egy amerikai gyártmányú Abrams harckocsi elleni orosz támadásról. A harckocsira egy Lancet páncéltörő drónt küldtek rá az oroszok, nagyon úgy fest, hogy a harcjármű kiégett, írja a Portfólió.
A Lancet drónt széles körben Oroszország egyik legjobb fegyverének tartják: ez a páncéltörő robbanófejjel felszerelt pilóta nélküli repülőgép önmagában felelős az ukrán járműveszteségek igencsak nagy hányadáért. Egy kamikaze drónról van szó, amely egy jól irányzott találattal képes a legtöbb ukrán páncélozott járművet harcképtelenné tenni. A fegyver annyira hatékony, hogy az ukránok lemásolták, ez a projekt egyelőre „ukrolancet” becenév alatt fut.
Most egy felvétel jelent meg, melyen az látható, ahogy egy Lancet drón célba vesz egy amerikai gyártmányú M1A1 Abrams harckocsit valahol Avgyijivka körül. A gép jó eséllyel a 47-es gépesített dandáré, a videó valószínűleg 1-2 héttel ezelőtt készült, azóta kivonták a frontról az Abrams tankokat.
A felvételen jól látható: az Abrams tank füstöni kezd, majd lángra kap. Jó eséllyel átütötte a páncélzatot a Lancet, és véglegesen harcképtelenné tette az amerikai harckocsit. Ukrajna eddig 7 M1A1 Abrams harckocsit vesztett a 31-ből, zömében az Avgyijivka-Ocseretine szektorban.
A felvétel érdekessége, hogy a német Leopard 2-esek ellen nem bizonyult ennyire hatékonynak a Lancet. A tavaly nyári offenzíva során több videó is készült arról, hogy a német tankokat támadják ezek a drónok, nem egyszer 2-3 ilyen repülőgép találata kellett ahhoz, hogy egy Leopard 2A6-os harcképtelenné váljon. Ehhez képest úgy tűnik, a rejtőzködő M1A1-es ellen elég volt egy találat, persze ez a tank az M1-es régebbi verziója, a Lanceten pedig tavaly óta több fejlesztés is történt.