Az elmúlt szombaton az izraeli hadsereg, a rendőrség és a Belbiztonsági Szolgálat különleges egysége az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) által túszként fogvatartott négy izraeli személy kiszabadítására a légierő és harckocsik támogatásával behatolt a Gázai övezetbeli En-Nuszejrát menekülttáborba. A Palesztinai Vörös Félhold tegnapi közleményében felhívja a világ közvéleményének figyelmét: a civilek soraiban tömegmészárlást végrehajtó izraeli fegyveresek humanitárius segélyszállító teherautóján hatoltak be a menekülttáborba – írja a Palesztin Információs Központ.
Zoom
Palesztin férfi elviszi a deir balahi El-Aksza Mártírjai Kórházban, elsősegélyben részesült kislányát az En-Nuszejrát menekülttáborban végrehajtott izraeli tömegmészárlás után (fotó: dpa)
A Palesztinai Vörös Félhold Szervezet tegnap felhívta a világ figyelmét arra, hogy a szombati tömegmészárlás kivitelezői humanitárius segélyszállító teherautóval (harckocsik és a légierő gépeinek fedezetével – H. J.) hatoltak be a menekülttábor területére, ahol 274 palesztin polgári személyt meggyilkoltak - köztük 64 gyermeket és 57 nőt -, illetve közel 700 civilt megsebesítettek.
Zoom
A leponyvázott humanitárius segélyszállító teherautó az En-Nuszejrát menekülttáborban (fotó: Al-Dzsazírá)
A Palesztin Információs Központhoz (Palinfo) eljuttatott közleményében a Palesztinai Vörös Félhold felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy a nemzetközi jogot és egyezményeket is sértő szombati művelettel az izraeli megszálló erők veszélyeztetik a humanitárius segélyszállítmányok biztonságos lebonyolítását és a mentőszolgálat tevékenységét.
Zoom
Sebesültek a deir balahi El-Aksza Mártírjai Kórházban június 8-án (fotó: dpa)
Katonai erők segélyszállító teherautóba rejtése, illetve azzal fegyveresek álcázott szállítása a polgári lakosság elleni háborús bűncselekménynek minősül, egyértelműen megsérti a nemzetközi humanitárius és szokásjogot. A megszállók ezzel félrevezették a civileket, akik a rájuk váró éhínségtől való félelmükben várva várták az élelmiszerszállítmányt.
Zoom
Palesztinok a romok alól próbálják menteni az életben maradottakat és a holttesteket az En-Nuszejrát menekülttáborban (fotó: dpa)
Ezen kívül az ilyen cselekedet lerombolja a polgári lakosságnak a segélyszállítókba vetett bizalmát, s egyben ismét veszélybe sodorja a humanitárius segélyszolgálat önkénteseit és az egészségügyi dolgozókat - olvasható a Palesztinai Vörös Félhold közleményében, amely fölszólítja a nemzetközi közösséget, hogy cselekedeteikért vonja felelősségre az izraeli megszállókat.
Hering J. – Kuruc.info