A ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) szóvivője pénteken elítélte az izraeli erők által az utóbbi napokban végrehajtott támadásokat, de leszögezte, hogy Libanonban maradnak.
"Maradnunk kell, bár azt mondták, hogy távozzunk" - mondta a Bejrútból videokapcsolaton keresztül bejelentkezett Andrea Tenenti arra utalva, hogy az izraeli erők kivonulásra szólították fel őket.
A szóvivő "megdöbbentő pusztításról" számolt be a Libanon és Izrael közötti demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén, és azon túl is. Hangsúlyozta, hogy sok falu szenvedett károkat.
Tenenti azt is közölte: egy néhány hónapja végzett vizsgálatuk, annak nyomaira bukkant az egyik bázisuk közelében, hogy az izraeli hadsereg fehér foszfort vethetett be. Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsa tud a történtekről.
A fehérfoszfor-lőszerek nem tartoznak a tiltott vegyi fegyverek közé, az izraeli hadsereg dokumentumok szerint füstfüggöny-képzésre, célpontok megjelölésére vagy épületek felgyújtására is használja őket. A nemzetközi egyezmények azonban a lakott területek környékén tiltják a bevetésüket, mert tüzet és súlyos égési sérüléseket okozhatnak.
A szóvivő egy kérdésre válaszolva annak a drónnak a lelövéséről is beszámolt, amely csütörtökön megközelítette a libanoni partok közelében lévő hajójukat. Mint mondta: "a délről érkező drón nagyon, nagyon közel, néhány méteres távolságban körözött a hajó körül".
(MTI)