A kétoldalú együttműködésről, az emberi jogokról és az Oroszországnak nyújtott kínai támogatásról tárgyalt pénteken Pekingben David Lammy brit külügyminiszter.
A londoni külügyi tárca péntek esti tájékoztatása szerint Lammy és Vang Ji kínai külügyminiszter egyetértett abban, hogy mivel mindkét ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, szükségszerű a kétoldalú kapcsolatrendszer erősítése sok egyéb mellett olyan területeken, mint a világgazdaság "zöldítése", a globális egészségügyi helyzet javítását célzó fokozott együttműködés, illetve a mesterséges intelligencia biztonságos használata.
A brit külügyminisztérium beszámolója szerint Lammy ugyanakkor felvetette Vanj Jinek azt is, hogy Nagy-Britannia és Kína közös érdeke az európai béke megőrzése és az ukrajnai háború befejezése.
A brit külügyminiszter a tájékoztatás szerint úgy fogalmazott: károsíthatják Kína és Európa kapcsolatrendszerét az azzal kapcsolatos aggályok, hogy Kína felszerelésekkel látja el az orosz hadiipari komplexumot, segítve Oroszországot az ukrajnai háború folytatásában.
A munkáspárti brit kormány külügyminisztere a kétoldalú megbeszélésen szorgalmazta, hogy Vang Ji tegyen meg minden lehetséges lépést ennek az ügynek a kivizsgálására, és annak elérésére is, hogy a kínai vállalatok ne lássák el felszerelésekkel az orosz fegyveres erőket.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a múlt hónapban Londonban tárgyalt Lammyvel, a megbeszélés utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: Kína az Oroszország által importált szerszámgépek és mikroelektronikai részegységek legnagyobb szállítója, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy Oroszország működésben tudja tartani hadiiparát.
A Konzervatív Párt vezette előző brit kormány időszakának utolsó heteiben komoly feszültség alakult ki Kína és Nagy-Britannia között. A londoni külügyminisztérium ugyanis májusban bekérette a kínai nagykövetet, akivel az akkori tájékoztatás szerint "határozott hangvételű" nyilatkozatban közölték, hogy elfogadhatatlan a Kína által Nagy-Britanniával szemben tanúsított magatartás, beleértve a kibertámadásokat és a kémhálózati tevékenységet.
Válaszában Kína felszólította Londont arra, hogy hagyjon fel "Kína-ellenes politikai manővereivel", térjen le a kínai-brit kapcsolatokat fenyegető "veszélyes ösvényről", és "ne terjesszen további hazugságokat az úgynevezett kínai fenyegetésről".
A londoni külügyminisztérium David Lammy mostani pekingi látogatásához fűzött pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy Nagy-Britannia és Kína nem ért egyet, és nem is fog mindig mindenben egyetérteni. A tárca szerint különösen jelentősek a nézetkülönbségek a demokratikus értékek és szabadságjogok ügyében és az Ukrajna ellen indított orosz háború támogatásában.
Vannak ugyanakkor közös érdekek, köztük az elmélyült gazdasági kapcsolatok, hiszen Kína Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere - áll a brit külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában.
(MTI)