Izraelben megjelent a legeslegújabb jelentés a tavalyi esztendőben Magyarországon elkövetett félelmetes antiszemita tettekről. A "főszereplő" ezúttal is a Kuruc.info és a Jobbik, de Orbán Viktor sem ülhet nyugodtan a miniszterelnöki bársonyszékben. A jelentés hemzseg a tévedésektől, szándékos ferdítésektől és az elhallgatásos hazugságoktól. Közben 500 résztvevővel ma kezdődött Jeruzsálemben az antiszemitizmus elleni világméretű küzdelemről szóló újabb, ezúttal kétnapos konferencia.

A héber nyelvű jelentés címlapja
Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Globális Fórumának IV. Nemzetközi Konferenciája nyílt meg ma délelőtt a jeruzsálemi Ramada Szállodában. Az eseményre ötven országból ötszáz résztvevő érkezett az egyre fokozódó antiszemitizmus elleni küzdelem stratégiájának kidolgozására. Magyarországról az ismert antiszemitizmus-szakértőkön kívül jelen van Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A szakértők tíz munkacsoportot alkotva dolgozzák ki többi között a világhálón, a közösségi oldalakon, a muszlim- és különösen az arab világban, illetve az egyetemi kampuszokon egyre fokozó antiszemitizmus megfékezésére javasolt módozatokat.
A jeruzsálemi rendezvényhez hasonlóan hangzatos nevű Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma (angol rövidítése: CFCA) hírportálra még tegnap kitették a magyarországi antiszemitizmussal foglalkozó héber és angol nyelvű újabb 2012-es éves összefoglalót (2013 májusának végén járunk - H. J.), majd jó fél nap késéssel egy igen rossz, tévedésektől és hazugságoktól hemzsegő magyar nyelvű fordítás is napvilágot látott. Sok helyütt a héber és a magyar nyelvű változat lényegesen eltér egymástól. A két összehasonlításából ítélve az eredeti szöveg héberül íródott, amelyet sebtiben, még a konferencia megnyitása előtt lefordítottak angolra és magyarra. Többször is megírtuk, de nem árt megismételni: az inkriminált, Magyarországot, a magyarságot, a nemzetközi zsidóság kegyeit hajhászó Orbán Viktor miniszterelnököt, a Kuruc.infót és a Jobbik Magyarországért Mozgalmat besározni kívánó, hazugságokat is fölvonultató "éves jelentés" az izraeli kormány és a Zsidó Ügynökség (Szochnut) által támogatott, propagandisztikus célokat szolgáló CFCA nevű hírportálon látott napvilágot.
A magyarra fordítás komikusan gyenge, s amint fentebb említettük, sokszor héberül egészen más olvasható, mint annak magyar fordításában. Ám minket inkább a tartalom, a szándékos hazudozás, vagy az elhallgatásos hamisítás érdekel. Először is, az átlag magyar olvasó nem köteles tudni, hogy jelen esetben mit jelent az "absztrakt" kifejezés (a latin eredetű angol "abstract" ezúttal "összefoglalást", "summát" jelent - H. J.) Raoul Wallenberg keresztnevét a latin betűs magyar átírásban következetesen Raul-nak írta a fordító, pedig lett volna alkalma megtanulnia, hiszen Magyarországon már a csapból is a svéd diplomata folyik.
A Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi utcai inzultálásáról szóló történetet már nagyon sokszor, számtalan változatban fölemlítették a magyarságot sárdobálók, pedig a tényleges tettes kiléte máig ismeretlen (Áder János ennek ellenére személyesen látogatta és vigasztalta meg az agg lelkipásztort.) Arról azonban mindenki "megfeledkezik", hogy - amint arról annak idején egyik olvasónk is beszámolt - a Schweitzer Józsefet ért Károly körúti szóbeli inzultus előtt Naftali Kraus izraeli újságíró, a jelenlegi kormány házi zsidó szektájának számító Chabad mozgalom (Köves Slomo) híve és szószólója a sokak által látogatott világhálós blogján heteken keresztül uszított Schweitzer ellen, ellene való föllépésre buzdított, mert intése ellenére merészelt elmenni egy római katolikus templomba a vallások közti megbékélést kérő imára.
Az éves jelentés "hitelességét", "komolyságát" bizonyítja a héber és a magyar változatban egyaránt olvasható mondat: "A Horthy-kultusz, illetve más közismert antiszemita művészek kultuszának erősödése"... (Köszönjük vitéz Nagybányai Horthy Miklós nevében is, hogy a jelentéstevők a kormányzó úr egy újabb értékére, művész mivoltára hívták föl a figyelmünket. Eddig erről mi nem tudtunk.)
A Székhelyi Józseffel kapcsolatos igen súlyos 2012-es antiszemita eset tálalása is hiányos. Az izraeli himnusz alatti fütyülésre oly érzékeny jelentéstevők azt is "elfelejtették" megemlíteni, hogy a színész, a néhai SZDSZ egyik frontembere, az egri elutasítás előtt trágár szavakat használva gúnyt űzött Kölcsey Ferenc Himnuszának soraiból. No meg az is kimaradt a történetből, hogy a Székhelyit minősítő személyt azonnal elmozdították a posztjáról, míg a színészt semmilyen retorzió nem érte nemzeti imánk gusztustalan kifigurázása miatt.
A magyar nemzeti oldal népnemzeti ideológiáját kipellengérező részben a jelentéstevők rosszallják, hogy Magyarországon egyesek például a zsidót zsidónak és a cigányt cigánynak merészelik nevezni. Kifogásolják ezt azok a cionisták, akiknek ideológiája, a cionizmus, tisztán faji, etnikai alapokra épül. Fölróják, hogy a magyar nemzeti oldal szerint az "egységes népnemzeti közösség, a magyar, amelyen belül léteznek különálló etnikumok, például a cigányok, zsidók stb." Ezt a szemléletet a jelentésben még Orbán Viktornak is bűnéül hozták föl, miután a kormányfő nemrégiben, pontosan az ő kedvükbe járva, kijelentette: "Mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat". Érthetőbben: a jelentéstevőknek ezúttal az a bajuk, hogy Orbán Viktor nem magyarnak nevezte a zsidókat... Nyugodjanak meg a jelentéstevők, a magyar nép tisztességes része ezek után sem keveri össze Radnóti Miklóst például Kertész Ákossal.
A zsidóság vallás vagy nemzet/nemzetiség/nép mivoltáról nagyjából a kiegyezés óta az érintettek körében is folyik az élénk vita. A magukat "csak" vallásfelekezethez tartozóknak tekintők is minden áldott reggel elimádkozzák, hogy "Áldott vagy Örökkévaló Istenünk, a világ királya, amiért nem teremtettél engem gojnak". Akkor most miről beszélünk, miért számít antiszemitizmusnak az, hogy a zsidót zsidónak nevezik? Magyarán, a magyar akkor is antiszemita bűnöző, ha a zsidót zsidónak nevezi, meg akkor is, ha nem. A fentebb már említett Naftali Kraus, a Pro Cultura Hungarica-emlékplakettel kitüntetett izraeli író a magyar nyelven napvilágot látott önéletrajzi könyvében a zsidók hovatartozásáról világosan fogalmaz: "Mi lehet a soánál (holokausztnál - H. J.) is rosszabb, veszélyesebb a zsidó népre nézve? Ez nem más, mint az asszimiláció, a vegyes házasságok, népünk kiveszésének megannyi állomása." (Naftali Kraus: Az áldozat visszatér..., 715. old.)
Dániel Péter, mindannyiunk talán legnagyobb kedvence is szerepel az éves jelentésben. "Dániel Pétert több atrocitás is érte politikai és vallási hovatartozása miatt". Az információ ebben az esetben is részleges. Nem említették meg például azt, hogy Dániel Péter a külhoni magyarok állampolgársága ellen uszító, szemkilövő rendőröket fedező Gyurcsány Ferenc táborába tartozott, bemocskolta a magyarság tekintélyes része által tisztelt Horthy Miklós szobrát, de azt sem, hogy 1956 hősét, Wittner Máriát nemes egyszerűséggel lekurvázta.
Az "absztrakt" (összefoglalás) fejezet utolsó bekezdésében héberül ez olvasható: "Magyarországon kétségtelenül több az olyan ember, aki nem szereti a zsidókat, mint a velük közömbösek, vagy esetleg a filoszemiták". A szerencsétlen fordítás "jóvoltából" a CFCA portáljára kitett magyar változat viszont így hangzik: "Magyarországon kevesebb az olyan ember, aki nem szereti a zsidókat, mint az olyan, aki közömbös, vagy esetleg filoszemita." Akárhogyan nézzük, a két változat között van némi különbség.
Mindenesetre a 2012-ben végbement magyarországi antiszemita rémtettekről szóló legeslegújabb jelentés már magyarul is olvasható. Várjuk a következő jelentést, s azt, hogy Rétvári Bence és társulata milyen újabb ukázokkal tér vissza a Szentföldről.
Hering József - Kuruc.info