Novák Előd az Országgyűlésben az új honvédelmi miniszterhez benyújtott írásbeli kérdésben fogalmazta meg gondolatait:

Tisztelt Miniszter Úr!
A http://index.hu/belfold/2015/09/13/fejetlenseggel_indult_a_xxi._szazad_legnagyobb_magyar_katonai_muvelete/ címen olvasható „egy kerítésépítő katona beszámolója”, mely megítélésem szerint rendkívül rossz fényt vet a honvédségre.
Kétéves kisfiamnak is megtanítottam már, mi az, hogy „katonadolog”. Tartok azonban tőle, hogy valóban volt egy katona, aki többek közt azért panaszkodott az Indexnek, mert szeptember első napjaiban fűtetlen helyen kellett aludnia a kerítésépítés során. Na és? Katonaéletében tán először volt igazi bevetésen, most érezhette át először, milyen az, amikor közvetlen veszélyben, sőt ostrom alatt van a haza. Ilyenkor mit számít, hogy pl. a honvédek egy része csak délután 2-kor kapott ebédet? Lehet hibát találni a rendőrök és honvédek ellátásában, de különösen katonák esetében méltatlan az efféle panaszkodás, s megítélésem szerint jól teszi a hadvezetés, ha nem csak akkora erőket mozgat a határunk megvédése érdekében, melynek 100%-os ellátását tudja biztosítani, ilyen válsághelyzetben beleférnek hiányosságok; a kerítésépítés az első, s háttérbe lehet szorítani régészeti, természetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szempontokat. Természetesen ezzel nem azt kívánom mondani, hogy ne megfelelő ellátást kapjanak honvédjeink, csupán azt kívánom kiemelni, hogy a kezdeti nehézségek egy rendkívüli helyzetben bizony előfordulnak. A katonának pedig lehetősége van a felettesei felé jelezni az ellátási problémáikat.
Mivel a Honvédség történetében nem volt még példa ilyen műveletre, előfordulhat, hogy a kezdeti időszakban nem a legmegfelelőbb módon zajlott a feladat végrehajtása. Így van ez a civil életben is. Azonban azt rendkívül méltatlannak tartom, hogy olyan hangnemben ír a szerző a honvédjeinkről és az általuk végzett munkáról, mintha az valamilyen képzetlen, szervezetlen horda lenne, akik irányítás nélkül kóborolnak a határszakaszon. Úgy érzem, ezzel a szerző aláássa a honvédségbe és a honvédbe vetett közbizalmat. A cikk véleményem szerint alkalmas a Honvédség tekintélyének rombolására. Természetesen nem tudhatjuk biztosan, hogy valóban egy honvédünk „panaszkodott” az újságírónak, vagy esetleg merő kitalálás az egész. Azonban úgy érzem, hogy az az áldozatkész, megfeszített munka, amit honvédjeink végeznek a határszakaszon, a haza, a nemzet és összességében a keresztény Európa védelmében, elismerést érdemel.
Fentiek alapján javaslom miniszter úrnak, hogy tegyen jogi lépéseket. Mert az Index vagy helyreigazítást kell közöljön a honvédség jó híre érdekében, vagy forrásuk megnevezésével bizonyítani kell, hogy tényleg van ilyen anyámasszony katonája. Egy helyreigazítási perben a médiát terheli a bizonyítás, én is nyertem nemrég hasonló esetben az atv.hu és a Hetek ellen pert, amikor állítólagos jobbikos képviselőkre hivatkozva állítottak valamit, ami abban az esetben nyilvánvaló hazugság volt.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban akadt olyan katona, aki ilyen panaszokat fogalmazott meg az újságírónak, abban az esetben javaslom, vizsgálja meg, hogy a cikkben szereplő adatok nyilvánosságra kerülése (amennyiben megfelelnek a valóságnak) nem sérti vagy veszélyezteti a műveleti tevékenységet. A katonai és biztonságpolitikai szakértők, szaklapok írói között mindig nagy a vita, számomra is dilemma, hogy ésszerű-e, hogy a Honvédség szinte mindent megszokás alapján titkosít, minden kritikus hozzászólást cenzúráz, mert nyilvánvalóan komoly gondok is vannak a Honvédségnél, az Index cikke azonban megítélésem szerint nem építő jellegű kritika volt.
Budapest, 2015. szeptember 28.
Tisztelettel:
Novák Előd
Jobbik Magyarországért Mozgalom