2018. május 28., hétfő, Emil, Csanád, Karcsa napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:15 Orbán felkérte Tarlóst a folytatásra, aki saját elmondása szerint még kéreti magát21:46 Kim Dzsong Unnak eltökélt szándéka Trumppal találkozni, aki majd meglátja, mi lesz21:32 Giuseppe Conte: felesleges választani, ha utána nem az olaszok, hanem a hitelminősítők döntenek a kormányról21:12 Dél-afrikai agrárminiszter: ha már nem tudunk fehér embert ölni, beérjük egymás megevésével 20:27 A soros elnök Bulgária elvetné a kötelező kvótát - de csak addig, amíg nem érkezik újabb áradat20:08 Az izraeli terrorállam a tengerre is falat épít a Gázai övezet közelében19:45 A Harcos tavaszi újdonságai (x)19:34 Baleset Gyálon: az ütközés után még volt erejük fegyverestül, családostul egymásnak rontani, lövések is dördültek19:09 Huszonötezer embert kellett kimenekíteni a rusti Europa-Parkból18:31 Progresszívak, queerek, feministák, antirasszisták, befogadók és egyéb színesek tüntetnek az AfD-s "nácik" ellen Berlinben18:19 A salgótarjáni kábeltolvajok miatt 50 településen szűnt meg az internet- és a telefonszolgáltatás - a tévéért nem kár17:58 Megbírságolnák a saját házuk előtt parkolókat egy szlovákok által felkapott borsodi faluban17:28 Szemtanút megverő zsebes cigányokat keresnek a ferencvárosi rendőrök16:54 Észak-Írország életpárti abortusztörvényét vették célba a konzervatív bőrbe bújt demokraták16:29 A párnacihában rejtőző dollárra és euróra van szüksége Erdogannak
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

Áttörni a kongói népirtást övező hallgatás falát - Lovas István levele Guy Verhofstadthoz, az EP liberális vezéréhez

Guy Verhofstadt
Elnök
Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport
(Belgium volt miniszterelnöke)
Brüsszel, Belgium
Tisztelt Elnök Úr!
Nagyon kérem, tekintsen el attól, hogy rendkívül feszített teendői közepette feltartom egy rövid időre, de biztos vagyok benne, hogy fohászom tárgya önt megértővé teszi, és azonnali lépések megtételére indítja.
Remélem azt is, hogy az Európai Parlament fordító- és tolmácsszolgálata levelemet lefordítja önnek.
Bevezetőként: igazán sajnálom, hogy már régóta nem találkoztunk.
Legutóbb akkor, amikor Brüsszelben a magyar médiatörvény ügyében rendezett meghallgatáson megkérdeztem öntől – és arról annak megfelelően tudósítottam akkori lapomnak, a Magyar Nemzetnek -, mit szól a vezető francia lapban az ön kormányfősége alatt megjelent cikkhez, amely szerint ön rendszeresen felhívogatta a belga újságírókat, akiket különböző retorziókkal fenyegetve akart rávenni, hogy az ön kedvének megfelelően írjanak önről és kormányáról.
Ön akkor azzal felelt, hogy a Le Monde-ból idézettek minden valóságalapot nélkülöznek. Azon második kérdésemre már fejét elfordítva elsietett, hogy mit gondol arról, miszerint a magyar miniszterelnöknek ugyanez a véleménye a külföldi lapokban megjelent cikkekről, amelyek a médiatörvény kapcsán a budapesti kormányt marasztalják el.

Utólagosan kérem ezért bocsánatát, és azért is, amiért oly durcásan viselkedtem Sophie in’t Veld, frakciója alelnö kasszonyával, miután kutyák rám uszítását ígérte be, ha két elutasítás után harmadszor is kérek interjút tőle.
Azt viszont talán megérti, hogy e kutyaharapási gyakorlatot nem ajánlottam itteni kormánypárti politikusoknak hazai ellenzéki újságírókkal szemben, attól tartva, hogy egy ilyen esetben ön újabb Magyarország-meghallgatást rendez, miközben az efféle diktatórikus kirohanás ellen Budapesten és Brüsszelben a harapással fenyegetett újságírókkal szolidarizáló tüntetők előtt szónoklóknak „a történelem legsötétebb korszaka” jutna eszükbe, ahogyan ez korlátlanul szabad világunkban ilyen esetekben kötelező.
Természetesen nem ezért írok önnek.
Hanem egy mérhetetlenül súlyosabb ügy miatt.
Jövőre lesz a 110. évfordulója annak, hogy az ön országa egykori uralkodója, II. Lipót király belga kongói adminisztrációja befejezte azt a népirtást, amelyet 1885-ben kezdett el, és amelynek következtében akkori gyarmatuk népességének mintegy felét megölték, miután nagy részüknek levágták a kezét elsősorban azért, mert az ottani felügyelők szerint nem dolgoztak elég gyorsan az ültetvényeken.
Úgy érzem, Belgiumban ön az, akinek a szívéhez a legközelebb vannak az emberi jogok, az örök emberi értékek és a faji diszkrimináció nélküli szolidaritás az áldozatok leszármazottaival, akik közül sokan élnek az ön országában. Akárcsak a gyilkosok leszármazottjai, a fehérbőrű belgák, akik közül sokaknak az akkor megszerzett vagyona alapította meg azt a családi gazdagságot, amelynek gyümölcsét még ma is bőségesen élvezik, és akik ingatlanjait oly sok magyar is bérli.
Ön nyilván tökéletesen ismeri e szörnyű népirtás történetét legalább az az arról írt két alapmunkából, Adam Hochschild, a kaliforniai Berkeley-ben lévő egyetem kiváló történelemtanárának Leopold király szelleme – a kapzsiság, terror és hősiesség a gyarmati Afrikában című könyvét, valamint Marc Wiltz francia nyelven írt, Kezek esnek az égből Kongóra című kötetét.
Nem beszélve oly sok világhírű alkotó – Joseph Conrad, Mark Twain, Conan Doyle, Roger Casement, Dene Morel és társainak – korabeli felháborodott írásait.
Mindezek után nem is értem, hogy Belgiumban miért szigorúan tilos nemcsak erre a hullahegyeket okozott kataklizmára emlékezni, de azt akár megemlíteni is.
Zoom
Amikor erre rákérdeztem a kiváló kongói filmrendezővel, Balufu Bakupa-Kanyindával készült interjúmban, ezt is felelte a szintén idemásolt kérdéseimre:
„Kérdés: Hogyan tud élni itt, Belgiumban? Abban az országban, amelyik ezt az égbekiáltó népirtást elkövette?
Bakupa-Kanyinda: Egyszerű. Nem élek Brüsszelben. Csak itt dolgozom. Innen deportáltak Franciaországba. 1985-ben. Mert Belgium Mobutu-ország volt! Itt nem volt szabad Mobutut bírálni! Ha valaki ezt megtette, a rendőr jött ki érte. Nézze, én kongói állampolgár vagyok, és ezen semmi nem változtat. Az életemet Amerikában, Franciaországban és Belgiumban töltöttem el, de nem tudnék elfogadni belga állampolgárságot. Mert ezzel elárulnám népem emlékezetét. A gyerekeim az anyjuk révén belga állampolgárok. De ahogyan egy katona nem cserél sapkát a harctéren, én se tudok dokumentumot cserélni. Belgium a népemet ölte meg.
Kérdés: Miért nem érdekli a világot ez a rettenetes népirtás?
Bakupa-Kanyinda: Mert az áldozatok feketék. A fehérek megölhetnek akárhány embert. Az nem népirtás, hanem civilizálás. Az érdekünkben. Eddig 16 millió áldozattal.”
Tíz év belgiumi tudósítói munkám idején rajta kívül csupán még egy kongóit tudtam e népirtásról szólásra bírni akkori lapom számára.
Ő Clémentine Faïk-Nzuji professzor asszony, aki a Leuveni Katolikus Egyetemen tanít nyelvészetet és afrikai kultúrát. Elmondta, éppen akkor ad ki egy könyvet családjáról, amelynek egy része szintén odaveszett ezen önök által okozott kataklizmában, és ekkor könnyek szöktek a szemébe.
Verhofstadt úr, talán megért, ha önnek ezután azt a vallomást teszem, hogy, úgy érzem, „je suis le Congo”?
És azt is tudom, hogy ön megértve Balufut, e sok nemzetközi díjjal kitüntetett népirtástúlélő kongói filmest, teljes erejével harcolni fog azért, hogy áttöri a hallgatás falát, amit csak azért emeltek, mert mint nyilatkozta Balufu, a tízmillió áldozat fekete volt.
Térdre hullva esdeklem tehát ön előtt: haladéktalanul rendezzen az elhallgatott belga kongói népirtásról szabad vitát az Európai Parlament plenáris ülésén.
Ugyanakkor beszéljen Charles Michel belga miniszterelnökkel, hiszen apja, Louis Michel liberális frakciótársa – aki még önön is túltéve üvöltött Magyarországra és a bizottsági ülést vezető Gál Kinga képviselő asszonyra – az ön külügyminisztere volt, majd pedig öt éven át az Európai Bizottság fejlesztésért és humanitárius segítségért felelős biztosa, és akinél jobb ajánlólevél nem lenne ahhoz, hogy Belgiumban jövőre a múlt feledését is kárpótolva, méltó emlékévet tartsanak a világ egyik legszörnyűbb genocídiumáról.
Amelyet kezdhetnének azzal, hogy Charles Michel miniszterelnök bocsánatot kér mindkét Kongó népétől az eddigi hallgatásért; hogy nem néztek szembe múltjukkal, mely bármely pillanatban megismétlődhet, és hogy még el is égették az e népirtást rögzítő valamennyi, a királyi levéltárban őrzött okiratot, illetve dokumentumot.
Sőt: a Leuveni Katolikus Egyetemen kötelező tárgyként megkezdhetnék a belga kongói népirtás történelmét, ami szintén igen jó eszköze lehet annak, nehogy ugyane tragédia még egyszer megismétlődjön, mert csak az nem tart ettől, aki a történelmet nem ismeri.
Verhofstadt úr, úgy érzem, ön, mint a liberálisok európai parlamenti vezetője, e levelem végére érve tüstént rokonszenvezni fog ötletemmel, és mindazt megteszi, amire én itt kértem.
Sőt, nem is csak úgy érzem. Sziklaszilárdan tudom, hiszen ön az az ember, akinek a liberalizmus nem egy karriert előrevivő játékszer, hanem a legszentebb, legőszintébb dogma, amit valaha is ismert az emberiség.
Végül engedje meg, hogy a legteljesebb multikulturalizmus jegyében szuahéliül búcsúzzam öntől, amit ön nagyon fog értékelni:
Kila la heri! Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready