Lánczi András filozófus, a Corvinus Egyetem rektora, aki nem mellesleg zsidó, úgy döntött, hogy nem ír többet a kormánnyal szemben egyre kritikusabb Heti Válaszba. A lap irányváltása A G-nap egyik következménye, Lánczi mégis csak most érezte úgy, hogy nem vállal tovább közösséget az egykori fideszes kormányszóvivő - Borókai Gábor - által vezetett hetilappal.
Zoom
De az igazán meglepő a döntés indoklása: "Teljesen érthetetlen volt számomra, hogy mi szükség volt a 2002-es történések ismeretében 2017-ben egy ilyen interjúra. A döntésem a Heti Válasz elhagyásáról ekkor született meg, mert nem tudom elképzelni, hogy a nevemet adjam egy olyan laphoz, amely egy ilyen interjút készített Ron Werberrel." De vajon ki ez az ember, akitől ennyire irtózik Lánczi?
Ron Werber politikai marketingszakember, aki a gyűlölködésen alapuló politikai kampányok nagymestere.
Zoom
Véletlenül ő is zsidó. 2002-ben ő segítette győzelemre az országot tönkretevő MSZP-SZDSZ pártkoalíciót. Werbernek nincsenek erkölcsi gátlásai vagy lelkiismerete: ő az ellenfél mindenáron való szimbolikus megsemmisítése érdekében bármilyen eszközt megfelelőnek tart. A Tóra és a Talmud szellemiségének kíméletlensége segíti munkáját. Lényegében nem csoda, hogy az Orbán szűkebb (vagy tágabb) környezetéhez tartozó, kényes erkölcsű Lánczi András elhatárolódik Ron Werbertől.
Létezik azonban egy Ron Werberhez hasonló szakember, bizonyos Arthur J. Finkelstein, aki meglepő módon szintén zsidó, emellett az amerikai homoszexuális mozgalom egyik vezetője.
Zoom
Finkelstein férfi élettársával együtt példás családot alkotva gyermeket is nevel (vagy ki tudja, mit művelnek szegénnyel). Ő az ún. negatív kampányok másik kiemelkedő képviselője. Pénzért bárkinek, bármit elad, vagy éppen tönkretesz. Csakhogy Finkelstein - Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mellett - Orbán Viktort is ellátja tanácsaival, ami azt jelenti, hogy Lánczi András kapcsolatban áll azzal a Finkelsteinnel, aki ugyanolyan gátlástalan figura, mint Ron Werber.
Most akkor a széplelkű Lánczi rektor miért szakított a Heti Válasszal? Erkölcsi megfontolásból? Aligha. Nyilvánvalóan azért, mert Ron Werber nem a Fidesz főntanácsadója volt, hanem a szocialista és liberális bűnszövetségé. De hogy a történet ne érjen véget igazi csattanó nélkül, azt is tudni kell, hogy a zsidó Lánczi Tamás, a Fidesz egyik fizetett propagandistája egy közös céget működtet együtt Londonban a nagy tudású Finkelsteinnel. Lánczi Tamás pedig nem más, mint Lánczi András fia.
Zoom
Hogy ebbe az üzletbe mikor száll be Ron Werber, azt nem tudhatjuk, de elvileg semmi akadálya nincs. Hogy mindebből mi következik, annak megfogalmazását az olvasókra bízzuk.
A rektor ugyanakkor azt is elmondta, hogy ez a mostani döntése nem jelenti azt, hogy a jövőben le akarna mondani a szólásszabadságnak őt is megillető jogáról. Az igazsághoz való viszonyáról nem nyilatkozott a filozófus professzor.
Azon talán érdemes elgondolkodni, hogy egy filozófus hogyan lehet ennyire hazug, képmutató és cinikus.
Vagy ez a modern filozófia?
Székely Árpád