2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:30 Több mint száz agyonvert kutya maradványait találták meg Hajdúsámson mellett10:10 Kiscsaládi program délutánra: anya és fia órán, a többi gyerek előtt verte meg az osztálytársat09:51 Sophia Loren úgy látta jónak, ha négerbabusgató holotúlélőként tér vissza09:32 Még néhány ilyen "keto siker", és Norbi is elmehet dolgozni09:10 Korán kelt tegnap néhány unokázós cigány, és a térkő is hideg volt08:50 Meg akarja nézni, ki juttatta börtönbe Budaházyékat? - A Fővárosi Törvényszéken megteheti!08:20 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt07:44 Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában07:32 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete06:54 A járvány ellenére nem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában21:32 Vona már azon agyal, mivel tudna katartikus élményt szerezni keresztgyermeke, az összeborult ellenzék21:18 Nahát, valaki nem helyeselte, hogy hazánk szovjet megszállása alkalmából koszorúztak az egyik holoemlékműnél21:05 Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar20:21 Rekordszámú "antiszemita incidens" történt tavaly Hollandiában - de legalább jön az újabb kárpótlás19:54 A "magyar Koszovó" sötét víziója
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika ::

Egy születésnap margójára - 119 éve született Adolf Hitler

Reklám


Wir sind mit Hitler noch lange nicht fertig - írta Gerhard Schreiber, Hitler: Interpretationen 1923-1983 címû könyvének utolsó mondatában. Ez a legkevesebb, amit mondhatunk ma, éppen 119 évvel azután, hogy Adolf Hitler megszületett.

Nem kell õt csodálni (bár ha valakinek ahhoz van kedve, tegye), de ideje lenne végre elõítéletektõl, gyûlölettõl mentesen gondolkodni róla. Egyébként  a "hivatalos történettudomány" (micsoda elképesztõ egyáltalán, hogy létezik ilyen), már jóval árnyaltabb képet rajzol a német diktátorról, mint korábban.  Csak éppen ez az "árnyaltabb kép" (ami annyit jelent, hogy kevesebbet hazudoznak róla) a nagyközönség számára láthatatlan.

Az emberek tömegei még mindig azt hiszik, Hitler egy idegbeteg, paranoiás õrült volt, gyakori dühkitörésekkel, aki továbbá impotens, de ugyanakkor szexuálisan perverz szadista is volt, ezen kívül valamikor szobafestõként dolgozott (és ha így is lett volna, az miért lett volna baj, nagyokos propagandisták, amikor az összes kommunista vezetõnek munkásnak kellett lennie?). Sorolni lehetne még a képtelennél képtelenebb hazugságokat, amelyeket Adolf Hitlerrõl összehordtak. És még most, 63 évvel a második világháború befejezése után sem lehet róla elfogulatlan, igaz portrét rajzolni. Miként személyérõl és történelmi szerepérõl vitatkozni is csak roppant óvatosan szabad. Hogy meg ne "sértsük az áldozatok érzékenységét". (Értsd: a hatalom birtokosairól, a világ mai urairól semmi rosszat mondani nem szabad.).
 
Ennek pedig egyetlen oka lehet: a háború egykori gyõztesei, a világ mai urai még mindig félnek tõle. A mai világ a második vilgáháború romjain jött létre. A XX. század legfontosabb eseménye a második világháború volt, amelyhez képest más események - kommunizmus, hidegháború, egyebek - másodlagos jelentõségûek. A zsidó-amerikai világbirodalom - amelynek a világ nagyobbik része és sajnos hazánk is gyarmata - 1945-ben született meg, pontosabban ekkor hajtotta uralma alá a Földgolyó egy részét. Elõtte több, mint fél évszázadon át létezett, és egyre erõsödött.

Adolf Hitler világosan felismerte ennek a háborúnak a tétjét: képes lesz-e a zsidóság uralma alá hajtani a nyugati civilizációt vagy sem?  Az az érzésem, Hitleren kívül csak Sztálin értette ezt meg, aki azonban saját birodalma számára veszélyesebbnek ítélte a náci Németország gyõzelmét. Lehet felróni Hitlernek sok mindent: téves döntéseit és kegyetlenségét  - habár ami ez utóbbit illeti, Sztálin, de Churchill, Roosevelt és Truman sem maradt el mögötte. Megjegyzem egyébként, hogy Hitler céljai szerényebbek is voltak, mint ellenségeié: õ csupán az Európa fölötti uralmat akarta, míg a zsidóság, az amerikaiak és a szovjetek is világuralomra vágytak. A legrosszabbul az angolok és franciák ítélték meg a helyzetet: hiszen hiába gyõztek, gyarmataikat rövidesen elvesztették, és mára már nagyhatalmi szerepük is jórészt odalett. 

Egyébként valószínûleg minden Hitlerrel kapcsolatos õszinte vita, valamint történelmi szerepének a tényeket is tiszteletben tartó értékelése is csak szamizdatban folyhat le. Mindaddig, amíg létezik az a Világbirodalom, amely ellen õ egész életében oly vehemensen harcolt - és amelynek a létét roppant veszélyesnek ítélte úgy Németország, mint a nyugati civilizáció számára - , addig aligha lehet igaz képet rajzolni róla. 

Hitler olyasfajta szerepet játszik, mint egykoron a kiváló karthágói vezér, Hannibál: amíg a Római Birodalom létezett, mindenütt, ahol a rómaiak uralkodtak, kötelezõ volt gyûlölni õt.

Hogyan ítélik meg Németország egykori diktátorát évszázadok, netán egy évezred múlva? (Ha még lesz egyáltalán, aki ítélkezzen.) Mint a "hivatalosan is elismert " kiváló történész, John Lukacs A történelmi Hitler címû mûvében írja: "Õ egy korszak végéhez tartozik. Vereséget szenvedett, és a polgári civilizáció - átmenetileg - helyreállt, legalábis Nyugat-Európában és Németországban. De ha netalán összeomlik a nyugati civilizáció, akkor megeshet, hogy Hitler a jövõ nemzedékek szemében amolyan Diocletianusnak, a hajdani rend és nagyság eltökélt õrzõjének tûnik majd. Ugyanakkor az új barbárok között esetleg követõkre talál. E sorok írója azonban történész, és nem próféta."

P.O.

Adolf Hitler mûve, a Mein Kampf ide kattintva rendelhetõ meg!
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready