2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:41 A jobbikosok még azzal sincsenek tisztában, támogatják-e Karácsonyt egyáltalán08:04 21 milliárdos forgalmat bonyolított a mobilfizetési rendszer07:30 85-88 éves magyarokat fosztott ki a dagadt cigány - ránézésre jól bírná az életfogytig tartó kényszermunkát is06:54 Japáné a legtöbb amerikai állampapír21:55 Netanjahu idén nem mer elmenni az ENSZ közgyűlésére, hogy a karnyújtásnyira lévő iráni atomról beszéljen21:31 Rend és virágzás - 1966 éve született Traianus római császár21:04 Trump kinevezte a legújabb nemzetbiztonsági tanácsadóját20:45 A székházbevétel évfordulójára: mégsem kell börtönbe vonulnia egy tüntetőnek20:21 Új cigány zsarolási forma ütötte fel a fejét, magyar vállalkozásokat tehetnek így tönkre20:07 Hét és félezer polgármesterjelölt indul októberben, négyötödük függetlenként19:42 Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni19:18 Fegyveres cigány rabolt ki kábítószerárus "fiatalt" - nehéz bárkit is sajnálni ebben a történetben18:45 Megint tanú: már fel is bontották a burkolatot a fideszes képviselő által ünnepélyesen átadott parkolóban18:12 Bódult nőt erőszakoltak meg Miskolcon17:51 A székházostromtól a székházi paródiáig
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika ::

Perge Ottó: Szomorú pünkösdi gondolatok

Reklám


"A pokol kapui sem vesznek erőt rajta" - szólt egykor az ígéret. Ebbe a mondatba kapaszkodnak most lusta, gondolkodni, de főleg cselekedni rest papok és lelkészek szerte a nagyvilágban. Nem kell aggódni, nem kell különösebb erőfeszítéseket tenni, volt már a kereszténység nehéz helyzetben máskor is, Isten nem hagyja elveszni egyházát - gondolják, és mondják is a különböző keresztény felekezetek elkényelmesedett vezetői, papjai és hívei.
Holott valójában én úgy hiszem, az összeomlás már bekövetkezett. XVI. Benedek véletlenül fején találta a szöget, amikor pünkösdvasárnap azt mondta a rezidenciája előtt összegyűlt híveinek, hogy ha a katolikus egyházat nem hatná át a Szentlélek, akkor csak egy "humanitárius szervezet" lenne. Részben az is. Másrészt pedig - nézzünk szembe a szomorú ténnyel - egy pénzelosztó intézmény, amelyből igen sokan, főként érsekek, püspökök, de mások is, így különböző intézmények igazgatói, egyetemi tanárok, stb. - remekül megélnek. Éppen a Szentlélek az, ami kivonult a keresztény felekezetekből, de mondhatnám úgy is, a keresztény egyházakból elillant az éltető hit. Mintha csak a test létezne még, amely ha lassan, öregesen, félősen is, de mozog még /mindig arra, amerre mások lökdösik/, de valahogyan az élet kiveszett volna belőle.
Nyilván hosszadalmas történelmi-kulturális-szellemi folyamatok eredményeképpen veszett el a hit: a reneszánsz idején indult el a lejtőn Jézus Krisztus egyháza, a barokk korban még ellentámadásba lendült, ám a felvilágosodás, és az abból életre kelő liberalizmus és kommunizmus megadta neki a kegyelemdöfést. A kereszténység nem történelemformáló erő többé, az emberek tömegei nem a keresztény elvek jegyében rendezik be életüket. Az egyházak vezetői fölveszik a meglehetősen magas fizetésüket, ide-oda utazgatnak gyönyörű autóikkal, és sok más egyházi alkalmazott és pap is jól elvan ebben a "langyos vízben".
Persze ahhoz, hogy nyugodtan lehessen lubickolni, ki kell szolgálni a világ hatalmasságait, legyenek azok kommunisták,"demokrata" politikusok, bankárok, a média irányítói vagy a félelmetes hatalmú zsidó lobbi tagjai. MIndegy, ki, csak kímélje meg az életünket, hagyjon minket létezni, és mi azt mondjuk, és úgy cselekszünk, ahogy ők parancsolják - íme a mai "modern" keresztény hitvallás lényege. Elkeserítő.
Mindeközben pedig a hitét elveszített, gerinctelen, langyos, a pénzért, megmaradt intézményeinek működtetéséért bármiféle ülepet végignyalni hajlandó egyházi vezetők és papjaik időnként az emberek fejére olvassák bűneiket, mondván, csak az élvezeteknek, a fogyasztásnak élnek. Ami persze igaz. De elsősorban saját berkeikben kellene söprögetniük, mégpedig sürgősen. Kegyetlen, szigorú önvizsgálat nélkül a kereszténység menthetetlenül elveszett.
Perge Ottó - Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready