Áviháj Rontzki tábori főrabbi
Az izraelieknek kezd elmenni a józan eszük. Annak ellenére, hogy évek óta nem történt palesztin öngyilkos merénylet a zsidó államban, és a Gázából kilőtt néhány rakéta szinte semmiféle veszedelmet nem jelent az izraeliekre, ők mégis egyre dühösebbek és vérszomjasabbak. A politikusaik és vallási elöljáróik pedig egyértelműen a megőrülés jegyeit mutatják.
Ha így megy tovább, egy egész nép fog a diliházba kerülni. Nemrégiben egy rabbi könyve jelent meg, amelyben a szerző az Izraellel ellenséges gójok kiirtását – kisgyerekek és nők kiirtását is – teljesen helyénvalónak nevezte. Mások – köztük komoly pozícióban lévő politikusok – a palesztinok deportálását követelik. A gázai háború idején a hadseregben szolgálatot teljesítő rabbik arra biztatták a katonákat, hogy semmiféle könyörületet nem szabad tanúsítani még nőkkel és gyerekekkel szemben sem. Békésnek látszó izraeli polgárok pedig a Gázai övezet közelében található dombokról, karosszékeikben élvezettel nézték, amint a zsidó hadsereg gyilkolja a palesztinokat. A közelmúltban letartóztatott zsidó terrorista (félreértés ne essék, nem a palesztinok megölése miatt tartóztatták le, hanem azért, mert még józan és normális honfitársát ölte meg), Ya’akov Teitel azt mondta, hogy az „Isten büszke arra, amit tett.”
És most itt a legújabb őrült kinyilatkoztatása. Megint egy, a hadseregben szolgáló elmebeteg főrabbi szólalt meg. Áviháj Rontzkinak hívják az illetőt, és még tábornok is ráadásul. Csütörtökön a megszállt Ciszjordániában található Karnei Somron nevű izraeli telepen vallásos képzésben részesülő katonák előtt pofázott a vérszomjas őrült. Azt mondta például, hogy jó az, ha egy katona mélyen vallásos, mert akkor eredményesebben fog küzdeni. Ami különben igaz is, de képzeljük csak el, mi lenne, ha nálunk mondana valaki ilyesmit? Mit szólna hozzá Szekeres elvtárs, ha valaki keresztény vallásos képzésben akarná részesíteni a magyar katonákat? És ha a vallásnak ilyen jótékony hatása van, akkor mi a gond a muzulmánok dzsihádjával?
Az elmebeteg rabbi azt is mondta még, hogy „legyen átkozott az, aki a harc során könyörületet tanúsít”. Vajon mit szól az ilyesfajta kinyilatkoztatásokhoz Imre Kertesz, vagy pedig a hülye Csintalan? Még elkeserítőbb, hogy az őrjöngő rabbi az Ószövetségből vett idézetekkel támasztotta alá, miért is kell a zsidó katonának különösen kegyetlennek lennie. Nem kellene a héber fenekeket nyaló keresztény egyházi vezetőknek most megszólalni? Hiszen az Ószövetség mégiscsak szent könyv, és nem lenne szabad a benne leírtakat, „Isten szavát” a palesztinok elleni vérengzések igazolására felhasználni. A Rontzki nevű elmeháborodott különben úgy gondolja, hogy „háború idején, aki nem harcol szíve teljes hevével, és nem adja bele a lelkét is a küzdelembe, és nem mártja vérbe a kardját, és könyörületet tanúsít az ellenséggel szemben, akkor az meg lesz átkozva”.
Miután elhangzott ez a „gyönyörű” kinyilatkoztatás, a megjelentek megemlékeztek egy Yosef Fink nevű katonáról, akit a Hezbollah 1986-ban állítólag „elrabolt”, majd megölt. (Csak jelzem itt, hogy Izrael jelenleg 11 ezer palesztint tart a börtöneiben, akiket tehát mind elrabolt, de a többségük polgári személy, őket tehát tényleg elrabolták, ellentétben a katonákkal, akik hadifogságba szoktak esni.) A súlyosan beteg rabbi szóba hozta az év eleji gázai háború ügyét is: „Apropó, az utóbbi időben sokat hallottunk arról a médiában, hogy, Istennek hála, népünk egységes abban a tekintetben, miképpen kell megvívni egy háborút. Annak az offenzívának az egyik legnagyobb eredménye, hogy tudjuk, miképpen harcoljunk…mindnyájan emlékszünk, a háború elején legalább 80 harci gép bombázott, azután a tüzérséget, a tankokat és a többi fegyvert is bevetettük…Mindenki szívvel és lélekkel küzdött, és felhasználtunk minden erőforrásunkat”. Többek közt a tiltott foszforbombákat is bevetették a jórészt nagyon hiányosan felszerelt palesztin harcosokkal valamint a teljesen védtelen polgári lakossággal szemben. Nagy eredmény nyilván, beleértve a nők és a gyerekek legyilkolását is az „Izrael rendelkezésére álló erőforrásokkal”. „Izrael háborúiban istenfélő harcosaink nem követnek el bűnöket – aki harcol, annak tudnia kell, miért teszi” – hangzott az elmebeteg rabbi dörgedelme.
Na most, felvetődik a kérdés, miért kell ilyen elmebetegek megnyilvánulásaival foglalkozni? Nos, ne felejtsük el, ezek a rabbik és politikusok közveszélyes elmebetegek, akik ráadásul a világ ötödik legnagyobb hadseregét is irányítják, a legmodernebb fegyverek vannak a kezükben, beleértve az atombombát is. Azon kívül hatalmas befolyással rendelkeznek a világ legerősebb országában, az USA-ban, képesek meghatározni az amerikai, és általában a nyugati államok politikai irányvonalát. Mármost nem kétséges, a betegség neve cionizmus, de az izraeliek fokozódó őrületének van még egy lélektani oka is. Képzeljük el, mit érezhetnek a hódítók, akik iszonyú erősek, uralják a fél világot, van F-16-osuk, Apache helikopterük, atomfegyverük és foszforbombáik, rengeteg pénzük, bírálhatatlanok, és a média legnagyobb része a zsebükben van. És ennek ellenére, az egészen elképesztő túlerejük ellenére, a legkezdetlegesebb fegyverekkel, sok esetben csak kövekkel felszerelkezett palesztinok, akiket pedig ütnek-vágnak rendesen 60 esztendeje, még mindig ott vannak, nem menekülnek el, és nem hajlandók kihalni sem, mi több, szaporodnak. Valóban rettenetes lehet elviselni, hogy képtelenek két vállra fektetni az őslakosokat, akiket ráadásul jórészt magára hagyott a világ. Mégsem bírnak velük. Nem csoda, ha beleőrülnek.
Perge Ottó