Norvégia a tervek szerint 4-5 ezer menedékkérőt toloncol vissza más európai országokba – jelentette be Erna Solberg norvég miniszterelnök. Magyarország vezeti a listát, ide körülbelül 860 embert küldenének vissza – írja a The Local az Aftenposten beszámolója alapján.
A norvég kormányfő egyértelművé tette, hogy az Európába érkező menedékkérők ügyét azokban az országokban kell rendezni, ahol annak idején regisztrálták őket.
A dublini szabályozás alapján a Norvégiába 2015-ben érkezett nagyjából 33 ezer betolakodó közül 4-5 ezret küldenek vissza a regisztráció helyszínére. Norvégia nem EU-tag, így külön megállapodást kötött az unióval a dublini szabályozás alkalmazásáról.
A Magyarországra visszairányítandó 860 eltartandó között körülbelül 50 szíriai van. A cikkben megjegyzik, hogy a magyar hatóságokat sok kritika érte az elmúlt időszakban azért, ahogyan kezelték a dél felől érkező migránsáradatot.
Norvégia november végén hivatalos úton kereste meg Magyarországot a visszaküldésre váró kontinenshódítók ügyében, és állítólag január végére érkezhet meg a magyar hatóságok válasza.
Szerencsére már annyira gyűlölködünk, hogy egyesek marasztalnák őket
A betolakodók jogainak védelméért dolgozó egyik "norvég" szervezet aggódik amiatt, hogy a migránsok egy részét visszaviszik Magyarországra, ami egyes beszámolók szerint nem biztonságos a "menekültek" számára. A norvég nagykövetség múlt nyáron ugyancsak arra figyelmeztette a norvég külügyminisztériumot, hogy Magyarországon magasra hágott az idegengyűlölet.
Anna-Marie Sikó, Magyarország norvégiai nagykövete azzal érvelt az Aftenpostennek, hogy Magyarország nem az elsődleges befogadó ország ebben az esetben, mivel a "menekültek" átmentek más államokon is, mielőtt átlépték a magyar határt.
Ugyancsak az Aftenpostenben olvasható az is, hogy körülbelül 400 szíriai menedékkérő, köztük 88 gyermek ügyében már döntöttek a norvég hatóságok, és őket biztosan visszaküldik más európai országokba.
(HVG - The Local nyomán)