A Reuters nemzetközi hírügynökségnek adott interjút Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Többek között kiolvasható belőle, hogy egy Jobbik-kormány a Fidesznél sokkal demokratikusabb politikai rendszer létrehozásában gondolkodik, melyet a független intézményekkel és a fékek és ellensúlyok rendszerével valósítana meg. A pártelnök pedig biztos benne, hogy a Jobbik kormányozni fogja valamikor Magyarországot, és azon dolgoznak, hogy ez akár már 2018-ban bekövetkezhessen.
A Reuters cikkét változtatások nélkül közöljük az alábbiakban, a Kuruc.info saját fordításában.
A Jobbik hátat fordít a szélsőjobboldali múltnak, hogy szembeszállhasson Orbánnal 2018-ban
Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja, a Jobbik hátat fordít szélsőjobboldali, antiszemita, radikális gyökereinek, hogy megcélozza a fősodratot, és tervezi a hatalmon lévő Fidesz kihívását a hatalomátvétel érdekében a 2018-as választásokon.
Zoom
A Jobbik nyíltan rágalmazza a zsidókat, a homoszexuálisokat, a bevándorlókat, és katonai jellegű csoportjai keresztülmasíroznak a cigányok által lakott területeken. Fontosnak tartja az orosz, az iráni, és a török kapcsolatok ápolását, a kötelékek megerősítését, ahelyett, hogy az Európai Uniót támogatnák, melynek Magyarország is tagja.
Habár Vona hanukai üdvözletet küldött a helyi zsidóknak előző hónapban.
Pártjának nagyon sok mindent kell jóvátennie, mondta interjújában ezen a héten, ragaszkodva azokhoz a változásokhoz, melyek jelentős politikai eredményekkel járnak, kormányzati pozícióba emelve ezzel a pártot előbb vagy utóbb.
Orbán Viktor miniszterelnök lépéseit utánozva – aki hátat fordított a liberális gyökereknek és konzervatívként szerzett hatalmat 1998-ban – Vona azt tervezi, hogy balról is szavazókat gyűjt be, ahol a pártok teljes káoszban vannak, és jobbról is.
Zoom
„Számtalan hídra van szükségünk (…) baloldali szavazókra, nem pedig baloldali pártokra” – mondta. A Jobbiknak van üzenete és vannak tervei a korábbi baloldali és jobboldali szavazók felé is.
Azt állította, hogy a párt új, „modern konzervatív” szemlélete kölcsönöz a haladó jobboldali programokból, mint például környezetvédelem, bérek kiegyenlítése az EU-n keresztül, és megerősíti elképzelését, miszerint az országok képesek gazdaságukat fejleszteni anélkül, hogy bevándorlókat alkalmaznának.
Vona vázolta, hogy egy komoly, merev ellentét van pártja és a Fidesz között, amely nyomást gyakorol a független médiára és tervezi a civil társadalmi csoportok "kisöprését".
"Független intézmények, fékek és ellensúlyok (…) nehéz elképzelni, de egy Jobbik-kormány képes lenne egy sokkal demokratikusabb politikai rendszert létrehozni Magyarországon annál, amit a Fidesz épített az elmúlt 7 évben."
A legutóbbi közvélemény-kutatásokon a Jobbik 10-13 százalékot szerzett, miközben a Fidesz támogatottsága 31-36 százalékos volt. A nagy többség, kb. a népesség 40 százaléka bizonytalan.
A Jobbik azt állítja, szavazótábora a jelenleg választásra jogosultak 20 százalékát teszi ki, és Vona elmondta, hogy a párt saját kutatásai azt mutatják, hogy a párt a legkevésbé elutasított, és a választók körében a második legnépszerűbb.
„Komoly óvatosságra van szükségünk” - mondta. „Biztos vagyok benne, hogy a Jobbik kormányozni fogja Magyarországot valamikor – ez csak idő kérdése. Nyilvánvalóan azon dolgozunk, hogy ez 2018-ban megtörténjen.”
Zoom
Elmondta, hogy a dupla bizalmatlanság a Jobbikkal szemben - egyrészt a már meglévő, keményvonalas támogatói felől, akik átverve érzik magukat, másrészt potenciális, új szavazói részéről, akiket meg kell győznie - ideiglenes és természetes egy ilyen átalakulási szakaszban.
„Kinőttünk a tinédzserkorból” - mondta. „A tinédzserek számtalanszor rádöbbennek, hogy valamit elrontottak… A Jobbik is egy tinédzser talán, aki többször nekiszalad a téglafalnak mielőtt rádöbbenne, hogy az élet nem fekete és fehér.
Említést tett hanukai üdvözletéről.
„Jogunk van azt tenni, amit tettünk az ünnep idején” – mondta „Ha kormányozni akarsz, szükséged van a jó kapcsolatokra minden vallással és más csoportokkal. Így fogok cselekedni a következő ünnep idején is.”
A jövőben a Jobbik szeretné úgy kezelni Izraelt, mint minden más nemzetet - mondta Vona.
„Ha valamivel nem értünk egyet, képesek leszünk kritizálni Izraelt ugyanúgy, mint Svédországot vagy Németországot, de természetesen elismerjük létjogosultságát, saját identitását, véleményét és megfogalmazott érdekeit” – mondta.
(Szerkesztette: Louise Ireland; a képeket a Reuters készítette a budapesti interjú alatt)