A Die Presse interjút készített a bukása után EU-ügyekben igen aktívvá vált Alfred Gusenbauer volt osztrák kancellárral. A Tages-Anzeiger beszámol egy imám nagy felháborodást kiváltó pénteki prédikációjáról. A Focus arról tudósít, hogy mind több tartományi belügyminiszter támogatja a szcientológia betiltását.
Die Presse (diepresse.com)
A konzervatív osztrák napilapban Wolfgang Böhm Gusenbauer: „Válasszunk egy EU-elnököt!” címmel készített interjút a volt kancellárral és szocialista pártelnökkel. Alfred Gusenbauer elmondta, a bécsi Európa-politikát megnehezíti az általános osztrák köldöknézés. Még mindig háromszor fontosabb, ami helyben történik, a városban vagy a tartományban, mint ami Európában. A normális politikafogyasztó számára túl bonyolult az uniós belső konfliktusok megértése, ezért számukra a leggyakrabban a legegyszerűbb ellentétpár marad meg. Tehát Ausztria az EU ellen. Gusenbauer szerint ezen a legegyszerűbben úgy lehetne változtatni, ha az Egyesült Államok mintájára, az EU elnököt választana. Az elnöknek joga lenne például összeállítani a brüsszeli bizottságot. Kérdésre válaszolva a volt kancellár elmondta, a terv legnagyobb nehézsége, hogy erre semmilyen politikai akarat nem létezik. Ugyanakkor könnyen láthatóak az euróról és Görögországról zajló vitákban az uniós kompromisszum hiányosságai. Az alapvető különbség a dollár- és az euróövezet között, hogy az Egyesült Államokban létezik egy kormány, ami az egész valutaövezetre kiterjedő teljes gazdasági eszközökkel rendelkezik. EU csak az Európai Központi Bankra és annak kamatpolitikájára számíthat. Az unió előtt alapjában három lehetőség áll – fogalmazott Gusenbauer. Az első, hogy az EU hasonlóvá válik egy államhoz. A második egy bármi áron történő visszafejlődés nemzeti irányba, így elvesznek az eddigi vívmányok. S a harmadik, hogy az EU csak tudomást vesz az eseményekről, magát kasztrálja, s nemzetközi értelemben továbbra is cselekvésképtelen marad. A volt kancellár kérdésre válaszolva elmondta, ő nem tartja reménytelennek, hogy a legmerészebb, az első változat is szerezhet többséget Ausztriában.
Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)
A svájci közszolgálati televízió lefordította egy baseli imám prédikációját. Amint az a tudósításban látható volt, a pénteki imádságban többek között a más hitűeket alacsonyabb rendűeknek nevezte. Szerinte olyanok, „mint a hívő állatok”. A Szabadságpárt helyi ifjúsági szervezete megdöbbenését fejezte ki a prédikáció okán, melyben a gyűlöletkeltés és a másvallásúak elleni harag volt kitapintható – áll közleményében. Emellett csalódásuknak adtak hangot, hogy a Gazdasági és Munkaügyi Hivatal nem kívánja felülvizsgálni az imám tevékenységét, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan sürgősen cselekedni kell az ügyben. Egyúttal azt követelték, hogy amennyiben a rasszista megkülönböztetés gyanúja beigazolódik, akkor azonnal utasítsák ki az imámot.
Focus (focus.de)
A müncheni hírmagazin Mind hangosabban követelik a szcientológia betiltását című cikkében foglalkozik a német politika régóta visszatérő dilemmájával. „Évek óta azt az álláspontot képviseljük, hogy a szcientológia figyelmen kívül hagyja a szabad- és demokratikus alaprendszerünket” – nyilatkozta Christoph Ahlhaus (CDU) hamburgi belügyi szenátor. Ahlhaus ezzel támogatta bajor kollégáját, Joachim Herrmannt (CSU). A CSU politikusa úgy fogalmazott: „Én személyesen támogatom a szcientológia betiltását.” Ezzel szemben szkeptikusan nyilatkozott Ingo Wolf (FDP) Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere. Herrmann kijelentette: „Ez nem egyház, hanem egy alkotmányellenes törekvéseket mutató szervezet.” Ingo Wolf szombaton egy lapinterjúban úgy fogalmazott a lehetséges betiltással kapcsolatban: „Egy ilyen lépésnek nagyon sok akadálya van.” Ehhez bizonyítani kell, hogy az egyesület célja, vagy tevékenysége – s nem csak tanaiban – ellenkezik a büntetőtörvénykönyvvel. Amúgy szerinte a tiltás nem képes a szcientológia híveinek gondolatvilágát megsemmisíteni. Ez is az egész társadalom feladata. Wolf is hangsúlyozta: „A szcientológia veszélyes pszichoszekta.” Ezért áll az alkotmányvédelmi hivatal megfigyelése alatt.
(MNO)