Anders Behring Breivik eredetileg nem tömeggyilkossággal akarta felhívni a közvélemény figyelmét manifesztumára - írja a svéd Aftonbladet című bulvárlap, amely szerint a mészárlás csak a norvég férfi B terve volt a politikai és társadalmi programja megismertetésére.
A 32 éves norvég férfi 25 millió koronát akart összegyűjteni, hogy a pénteki támadások után napvilágra került manifesztumát - amely egyszerre történelemkönyv, politikai propaganda, terrorista kézikönyv és naplójegyzet - legális úton terjessze és reklámozza - írja az Aftonbladet, amely szerint azonban a tervbe hiba csúszott: a cégbirodalmat építgető férfi 2005 és 2008 között kétmillió koronát bukott tőzsdei tranzakcióival. Ezután döntött amellett, hogy a B tervet - azaz a támadásokat - valósítja meg.
Hogy a támadások költségeire előteremtse a szükséges forrásokat, édesanyjához költözött, és eladta legtöbb értékes tárgyát, többek között egy Breitling órát is. Hitelkártyákat szerzett, tavaly novemberben például, amikor fegyvereket akart vásárolni, már 25 hitelkártyája volt - tette hozzá a lap. A támadások előtt nem sokkal Breivik már nyakig ült az adósságokban, nem tudta kifizetni a farmjához kapcsolódó költségeket sem. Ezt megörökítette a manifesztumának nevezett dokumentumban is, ahol azt írta: "Nagyon súlyos hitelválságban vagyok... ez a probléma szabotálhatja az egész projektet".
(HVG)