Az amcsi rendőrök nem a hazafiakat üldözik
Sok a börtön a szabadság földjén - ezzel a címmel jelent meg a Népszabadságban egy szokatlan, "rasszista" cikk, mely rámutat a faji aránytalanságokra is. Örülünk, hogy a Kuruc.info mûködésének is köszönhetően egyre több médium kényszerül arra, hogy a hitelesség látszata érdekében ilyen tényeket közöljön, még ha persze nem is kellő súllyal (például most eldugva az utolsó előtti oldalon: az időjárás-jelentés alatt, a keresztrejtvény felett).

A több évtizedes tendenciának megfelelően tavaly tovább nőtt az amerikai börtönök lakóinak száma. A Pew kutatóintézet felmérése szerint a nem egészen 230 millió felnőtt amerikaiból az év végén 2 millió 319 ezer volt büntetés-végrehajtási intézet lakója. 

Ezzel az USA először lépte túl az egyszázalékos küszöböt: minden 99,1 felnőttből egy rács mögött tölti jogerős büntetését. Az USA ebben a tekintetben világelső. Az abszolút sorrendben második helyezett Kínában másfél millió ember van börtönben, ami a lakossági arányokat is figyelembe véve óriási különbség. 

Csoda, hogy a Ku Klux Klan oly népszerű lett?
Tavaly 36 államban és a szövetségi börtönökben is nőtt a rabok száma. A leggyorsabb ütemben Kentuckyban, ahol 12 százalékkal lett több az elítélt. Az államban az elmúlt 30 évben meghatszorozódott a börtönlakosság, miközben a bûnözési statisztika csak 3 százalékkal romlott. A tendencia országosan is jellemző: a bûncselekmények száma nem változik olyan mértékben, ahogyan nő a büntetés-végrehajtásra fordított összeg. Tavaly már csaknem 50 milliárd dollárt költöttek a börtönökre, egy rab átlagosan 23 ezer dollárba került. Szakértők a tendenciát a szigorúbb törvényekkel és ítélkezési gyakorlattal magyarázzák. A 30-35 évvel ezelőtt kezdődött folyamat népszerû, a bûnözéssel szemben senki sem akar gyengekezûnek látszani. A gazdasági realitások azonban olyan hagyományosan szigorú államokat is a gyakorlat megváltoztatására ösztönzik, mint Texas vagy Kansas.
A börtönben lévők száma nagyfokú aránytalanságot mutat az egyes népcsoportok között. A spanyol ajkú férfiak közül minden 36. van börtönben, a fekete férfiak közül minden 15. (ördögi szám: 6,66%, míg a fehéreknél eszerint jóval 1% alatti a mutató - Kuruc.info szerk.). A 20 és 34 év közötti fekete férfiak közül minden kilencedik, ami már demográfiai értelemben is veszélyes: a fiatal fekete nők nem találnak férjet, és részben ezért is egyre több az egyszülős család. A fekete nők is gyakrabban kerülnek börtönbe, mint fehér társaik.