Hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság az Egyesült Államokban Marion Jones atlétát. Az ok: a 2000-es sydneyi olimpián három számban arany-, két számban bronzérmet szerző, de a doppingbotránya után minden érmétől megfosztott Jones hazudott a bíróságnak, azaz hamis vallomást tett, és ezzel hátráltatta a nyomozást.
A 32 éves Marion Jones ügyvédei hiába kérték Kenneth Karas bírót, hogy csak felfüggesztett börtönbüntésre vagy házi őrizetre ítélje védencüket, a szteroidfogyasztás miatt örökre eltiltott, olimpiai érdeitől megfosztott egykori síkfutóra és ugróatlétára hat hónap szabadságvesztést szabtak ki.
Jones még októberben ismerte be bűnösségét két vádpontban, nevezetesen az igazságszolgáltatás akadályozásában a New York állambeli White Plainsben.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még azt követően vette el tőle a 2000-es sydneyi oli8mpián szerzett öt érmét, hogy elismerte: teljesítményfokozó szereket fogyasztott az eseményt megelőzően.
Ő az első sportoló, akit az Egyesült Államokban már majdnem öt éve zajló, a szteroidügyben folyó nyomozás során elítéltek.
Kenneth Karas bíró elmondta: mérlegelte, hogy a maximálisan ajánlott hat hónapnál hosszabb szabadságvesztésre ítélje Marion Jonest, mert két bűntetőjogi kategóriában is vétett a törvények ellen.
Jonest egyrészt azzal vádolták, hogy hátráltatta a San Franciscóban, a Bay Area Laboratórium (BALCO) elleni nyomozást, másrészt megállapították, hogy akadályozta a szálak felgöngyölítését a szintén atléta Tim Montgomery nevéhez köthető fiktív számlázási ügyben is.
Jones korábban együtt élt Tim Montgomeryvel, aki az idősebbik fiának az apja. Védői azzal érveltek, hogy mivel Jones két fiatal fiú édesanyja, méltányosságból csak felfüggesztett börtönt kapjon.
(Nemzeti Sport)