A Magyarországon tapasztalható szélsőséges megnyilvánulásokról (azaz arról, hogy vannak, akik nem tolerálják, ha cigányok naponta követnek el különböző súlyos bûncselekményket), a Magyar Gárda mögött meghúzódó társadalmi jelenségről (inkább igényről), valamint a roma fiatalok diplomáciai (sic!) képzéséről folytatott rövid eszmecserét szerdán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában Kolompár Orbán, az OCÖ büntetőeljárás alatt álló, félanalfabéta elnöke és Gregory John Dorey, Nagy-Britannia nagykövete.

Kolompár arra kérte Gregory John Doreyt, Nagy-Britannia és Észak-Írország Magyarországon akkreditált nagykövetét, hogy az angol kormány segítségével lépjen fel politikailag az egyre terjedő cigányellenesség és a "szélsőséges" megnyilvánulások ellen.

"Ma, a 21. században nem engedhetjük meg, hogy az emberi jogokat mások lábbal tiporhassák, a romák is az Európai Unió polgárai, egyenrangú állampolgárok Magyarországon, egész Európában" - fogalmazott Kolompár Orbán. A buta cigány itt nem beszélt a fajtája által elkövetett gyilkosságokról, lincselésekről és rablásokról, a magyar emberek nyugalomhoz, biztonsághoz és élethez való jogáról. Kolompár úgy véli, a különböző jogok csak a cigányság egyedeit illetik meg.

Kolompártól később ez a burkolt fenyegetőzés is elhangzott: a szélsőségesek és a cigányság közötti feszültség tovább már nem növelhető, ezért attól tart, rövid időn belül eljöhet az a pillanat, amikor "már nem tudja visszafogni a cigányságot", s így akár nyílt összecsapás is történhet a magyarországi szélsőségesek és a roma társadalom tagjai között. Ennek viszont egész Európa látná kárát - tette hozzá.

A brit nagykövet azt mondta: ő és országa figyelemmel kíséri a Magyarországon zajló eseményeket, így a Magyar Gárda tevékenykedését is. Megjegyezte, az MDF kivételével már valamennyi parlamenti párt vezetőjével és a biztonsági vezetéssel, így éppen szerdán az országos rendőrfőkapitánnyal is találkozott, ahol ez a téma is szóba került.

Mivel a Magyar Gárda ügye jelenleg a bíróság előtt áll, emiatt Gregory John Dorey egyelőre nem kívánt állást foglalni a szervezetet illetően.

(MTI korrigálva)
Kapcsolódó cikk: Az angolok is rühellik a cigókat – ok nélkül?   - valszeg a nagykövet is kapisgálja, miért is utálják nálunk a cigányokat. Akárcsak őnáluk, ahol a londoni utcai bûnözés jó része a cigányok mûve, és ahol a “bennszülött” vándorcigányok megjelennek, azonnali elutasítás a részük – ui. a vidéki angolok túlnyomó többsége is találkozott már a bûnözésükkel.