Hamarosan Kínából érkezik a tömött libamáj? – teszi fel a kérdést Peter Martos a Die Presse oldalain. Ismét felkelnek a parasztok, de nem az olcsó import vagy a dömpingárak ellen – ezúttal a „Négy Mancs” állatvédői kerülnek sorra – írja kritikus hangvételű írásában a publicista.
Magyarország mezőgazdászai a felkelést próbálgatják. A gyümölcstermesztők a szupermarketek által megszabott dömpingárak elleni nyári protestálása után az állattenyésztők és a tejtermelők olcsó áru elleni tüntetései következtek, most pedig az osztrák állatvédőket vádolják – véli Peter Martos. A Négy Mancs szervezet egyébként szeptemberben indított kampányt a magyar hízottlibamáj ellen.
Az osztrák állatvédők a vélt sikerükön felbuzdulva novemberben ismét támadásba lendültek, és rosszul tartott és beteg nyulakat is bemutattak. Ezúttal azonban pechje volt a Négy Mancsnak, mert Pallós László, Magyarország „állatvédelmi felügyelője” november végén egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon nem folyik nyúltenyésztés a videoklipben bemutatott módon.
A „ Négy Mancs” a libáknál egy „defektet” követően befejezte az akciót, mégpedig azért mert az egyik fotón, amit a kampány alátámasztására használtak fel, a kézi tömést állította pellengérre, a fotón viszont egy vascsövet dugtak a liba nyakába. Magyarországon ezt a módszert a közelgő EU-csatlakozásra való tekintettel, gépi töméssel helyettesítették. Ez pedig a magyar Állatorvosi Kamara szerint nem állatkínzás.
A magyarok most az állatvédőket vádolják – teszi hozzá cikkében Peter Martos, mert jogi lépéseket fontolgatnak a Négy Mancs ellen, mert a libatömés elleni kampányuk 7-8 milliárdos kárt okozott a magyar baromfitermelőknek. Egyébként Pallós gazdasági motivációkat sejt a Négy Mancs kampány mögött.
Mostantól lehet, hogy a piacot Kínából látják majd el, aggódik Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója. „Ki ellenőrzi majd, hogy milyen módszerrel tömik a libákat?“ Január közepétől ismét tömnek majd libát a Hungeritnél. A termelők megerősítve érzik magukat azóta, amióta a Parlament a tömött szárnyasokból származó termékeket „nemzeti értékké” nyilvánította – zárja cikkét a szerző.
(Híradó)
Kapcsolódó: