Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében.
A tiszalöki temetőben több mint ezer ember búcsúzott el az áldozattól, köztük a kormány képviseletében Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.
A parlamenti pártok képviselői és a cigány szervezek vezetői is ott voltak a temetésen - így Juhász Ferenc, az MSZP-től, Gusztos Péter, Gulyás József, Béki Gabriella az SZDSZ-től, Farkas Flórián a Fidesztől, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is. Ugyancsak lerótta kegyeletét a koporsónál Bencze József dandártábornok, országos rendőrfőkapitány.
A szertartáson a Száztagú Cigányzenekar tagjai zeneszóval búcsúztatták Kóka Jenőt, majd Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. A főpap különösen fájdalmas esetnek nevezte a történteket, kiemelve: emberi szándék, rossz indulat keltette vihar tört az országra, s beköltözött a félelem az emberi lelkekbe. Az esperes ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem felesleges a jó szándékú emberek összefogása, mert együtt tenni kell a helyzet kezeléséért a hasonló esetek megelőzéséért. Gaál Sándor azt mondta, nem szabad megengedni az erőszak eluralkodását, hagyni, hogy "az élet ellen esküdött erők jussanak hatalomhoz".
Iványi Gábor "metodista lelkész" (volt szadeszos képviselő) azt mondta: tombol a vihar az emberek felett, de nem a természet kiszámíthatatlansága, hanem emberi gondolkodás áll a kioltott életek mögött és megjegyezte: már nem először kell Magyarországnak és a cigányságnak kivégzett emberek koporsója mögött állni. A tiszalöki cigányság felkérésére mondott beszédében Iványi ismételten bocsánatot kért "a cigányság ellen elkövetett bűncselekmények miatt". (Legutóbbi magyarellenes kirohanását lásd itt.) Gyáva, bujkáló embernek nevezte a támadás elkövetőjét, majd feltette a kérdést: miért Kóka Jenőt és nem őt ölte meg az elkövető (mondjuk ez jogos felvetés - a szerk.) és ha úgy gondolja, hogy jót cselekedett, miért nem áll a nyilvánosság elé.
Molnár Csaba kancelláriaminiszter az MTI-nek azt mondta: a demokrácia ellen történt a támadás, ezért a lehető legrövidebb időn belül le kell csapni a gyilkosokra és a törvény teljes szigorával kell eljárni, mert csak így kaphat elégtételt a család és a magyar társadalom.
Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a "temetés szembesít a szélsőséges eszme ámokfutásával", ezért összefogásra van szükség. A parlamenti politikának felül kell emelkednie a kérdés kezelésében, mert a romák elleni támadás nem cigányügy, hanem össztársadalmi kérdés.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "aki egy embert ment meg, az a világot menti meg, aki egyet megöl, az a világot öli meg. Ezért ma gyászol az egész roma társadalom, mert a "náci eszme ötödik áldozatát temetik". Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: "Kóka Jenő a "cigány népirtás" újabb áldozata Magyarországon, az Európai Unió és NATO tagállamaiban. Ezért imádkozik, hogy az Isten mentse meg Magyarországot az önpusztítástól és a cigány embereket az újabb holokauszttól".
Gusztos Péter gyalázatnak nevezte, hogy temetéseken kell szolidaritást vállalni a cigányság mellett, de örömét fejezte ki, hogy a rendőrség minden korábbinál nagyobb erővel próbálja felderíteni a támadókat.
Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: a társadalom félelemben éli mindennapjait az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bűnügyei miatt. Ezért a lehető legrövidebb időn belül eredményt kell felmutatni a rendőrségnek mert ha ezt nem teszi, alkalmatlanságukat bizonyítják a feladatra.
Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott: azért vesz részt a temetésen, hogy megnyugtassa a hangulatot, és a rendőrség mindent megtesz, hogy elfogja a tetteseket, valamint részvétét fejezi ki a családnak. Közölte azt is, a közeljövőben valamennyi megyei főkapitányságot felkeresi és a roma civil szervezetekkel közösen garantálni fogják a romák biztonságát. (A naponta megerőszakolt, kirabolt magyarok biztonságával persze senki sem foglalkozik.) Megjegyezte: nincs konkrét nyom, a mozgások és a bűncselekmény elkövetésének mozgásai alapján vélekednek úgy, hogy akár rendőr is lehet a támadó. Közlése szerint naponta 700-800 rendőr végez túlórában plusz munkákat, hogy a 180-200 veszélyben lévő településen állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak.
(MTI nyomán)