A Jobbik parlamenti frakcióvezetője szerint a Fidesznek kapóra jön a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalás, hiszen ez "jó ürügyet teremt arra, hogy az örökölt és a saját gazdaságpolitikai csődjét rákenje az IMF-re". Vona Gábor erről Orbán Viktor felszólalására reagálva beszélt az Országgyűlésben.
Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető azt firtatta, hogy ha a kormányfő bevallása szerint sincs szükség megegyezésre az IMF-fel, akkor mégis miért akar a kormány megegyezni a valutalappal. Ha a Fidesz a KDNP-vel közösen ezután fog saját tárgyalási javaslatot kidolgozni, akkor "mit csinált eddig Fellegi Tamás és Varga Mihály; eddig nem volt a kormánynak saját tárgyalási koncepciója?" - kérdezte Vona Gábor.
A munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán a jobbikos politikus hiányolta, hogy Orbán Viktor beszédében nem esett szó a munkahelyteremtésről. Emlékeztette a kormányfőt arra, hogy soha nem volt ilyen magas a fiatalok külföldre vándorlása. A választási rendszerrel kapcsolatban a Jobbik szerint nem a regisztráció a megoldás, hanem a műveltségi cenzus, az ellenzéki párt elemi iskolai végzettséghez kötné a szavazáson való részvételt - ismertette Vona Gábor.
Hangsúlyozta azt is: a felszólalásból szerinte hiányzott Orbán Viktor véleménye a magyar gazdaság második negyedévének adatairól, az állami földalap körüli botrányokról, a "Simicska, Nyerges és társai körüli botrányról", a Belügyminisztérium "nyári ámokfutásáról", illetve a keleti fordulat kudarcáról. Részben Orbán Viktor szavait idézve Vona Gábor azzal zárta felszólalását: "hatalmas, aki másokat legyőz, erős, aki önmagát; a Jobbik meg az, aki önöket fogja legyőzni".
(MTI)
Frissítés: Vona Gábor hozzászólása és Orbán Viktor viszontválasza:
2. frissítés: Vona Gábor szerint Orbán Viktor azzal, hogy nem válaszolt a Jobbik elnökének felvetéseire a hétfői napirend előtti felszólalására adott viszonválasz során, magát minősítette a miniszterelnök. Ezt az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján mondta a Parlamentben.
A kormányfő hétfői napirend előtti felszólalása után ellenzéki frakcióvezetőként elmondott hozzászólásában Vona Gábor felkérte Orbán Viktort, hogy beszéljen a magyar gazdaság második negyedévének adatairól, az állami földalap körüli botrányokról, a Simicska, Nyerges és társai körüli botrányról, a Belügyminisztérium nyári ámokfutásáról, illetve a keleti fordulat kudarcáról.
Az ellenzéki pártelnök szerint az, hogy ezek egyikére sem reagált a Jobbiknak Orbán Viktor, felér egy beismerő vallomással, és a miniszterelnököt minősíti.
Vona Gábor megismételte azt is, hogy szerinte a Fidesznek kapóra jön a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalás, hiszen ezzel a saját gazdaságpolitikai kudarcait, valamint az ezekből fakadó megszorításokat és ezek felelősségét el tudja hárítani magától, át az IMF-re.
(MTI)