A Somogy Megyei Főügyészség a sértettek panaszának másodszor is helyt adott, így a Kaposvári Nyomozó Ügyészség kénytelen lesz újra, immáron harmadszorra is nekifutni annak a nyomozásnak, amelyet egy rendőrjárőr és társa feljelentése nyomán indítottak még tavaly, egy volt kaposvári önkormányzati képviselőt érintően, hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanújával.
Annak, hogy már több mint egy éve húzódik az ügy, az oka formálisan az, hogy a nyomozóügyészség bizonyítékok hiányára hivatkozva kétszer is megszüntette a nyomozást. De minden jel arra utal, hogy valójában komoly érdekek állnak az eljárás leállítása vagy legalábbis a végtelenségig való elnyújtása mögött - írja a Népszabadság. A Kuruc.info három héttel ezelőtt foglalkozott az esettel, közzétettük a "nem létező bizonyíték"-videofelvételt is.

Kovács József
Amint azt megírtuk, 2012 februárjában Gálosi Szabolcs rendőr társával ittas vezetésen érte Kaposvár egyik volt fideszes önkormányzati képviselőjét, Kovács Józsefet, aki jelenleg külsős szakértője az önkormányzat egyik szakbizottságának, és igencsak befolyásosnak számít a helyi közéletben. Egy hónappal később Kovácsot engedély nélküli vezetésen kapták, több száz méteren keresztül üldözték, végül a háza garázsfelhajtóján sikerült útját állni.
Az exképviselő azonban nem akart megállni, még kevésbé kiszállni az autójából. Az esetről készült amatőr videofelvételen az látszik, hogy a rendőr minden erejét megfeszítve próbálja megállítani a mozgó autót – teljesen esélytelenül –, amely viszont lassan, de biztosan a garázsajtónak nyomja őt.
A volt önkormányzati képviselő később bosszút emlegetett. A felvételből nem derült ki, hogy kivel beszélt a kocsiból telefonon, csak az hallható tisztán, hogy a rendőr felettesének a kiküldését kérte az illetőtől. Egyidejűleg emlékeztette beszélgetőpartnerét, hogy „már múltkor is szólt a belügyminiszternek, pedig akkor…, de ez most nem is volt jogszerű”. A felvételen többször is elhangzik a volt képviselő részéről, hogy magánterületen szerinte a rendőr nem intézkedhet, mire a rendőr azt felelte, hogy az intézkedést jóval korábban megkezdték, csak Kovács nem állt meg.
A történtek nem maradtak következmények nélkül. Gálosi Szabolcsot kivették az utcai szolgálatból, „büntetésből” sebességmérőnek osztották be, csak hogy „még egyszer meg ne ismétlődhessen az, ami Kovács házánál történt”. Ő azonban nem hagyta annyiban a dolgot: társával feljelentést tettek, s a Kaposvári Nyomozó Ügyészség meg is indította a nyomozást hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Műszaki szakértői vizsgálatokat rendeltek el, tanúkat hallgattak ki. Elrendeltek egy bizonyítási kísérletet is, ám abban Kovács József nem kívánt részt venni, majd azért akadt el a nyomozás, mert Gálosi külföldre költözött. Rövid idő múltán "bizonyítékok hiányában" meg is szüntették az eljárást.
Gálosiék azonban panasszal éltek a döntés ellen, aminek helyt adott a megyei főügyészség, így a nyomozás mégiscsak folytatódott. A két rendőr újabb tanúk kihallgatását kérte és az esetről készült film alaposabb elemzését. Hogy ezekből mit végzett el a nyomozóügyészség, azt nem tudni, kis idő elteltével azonban újra lezárták a nyomozást. Megint csak "bizonyítékok hiányában". Gálosiék azonban még ekkor sem adták fel. Megint panasszal éltek a döntés ellen, és a főügyészség ismét nekik adott igazat, mivel – álláspontjuk szerint – a tanúk és a bizonyítékok köre még tovább bővíthető.
Gálosi Szabolcs azonban már soha nem lesz rendőr Magyarországon. Leszerelt, inkább külföldön próbál szerencsét. Szerinte felettesei „lefeküdtek” a volt önkormányzati képviselőnek, aki már az első (2012. februári) intézkedése alkalmával megfenyegette őt azzal, hogy kirúgatja. Nem akarta megvárni, amíg sikerül neki. Inkább magától távozott, emelt fővel. Abból, hogy az eset után nem engedték vissza a közterületi szolgálatba – a városi kapitány állítólag az akkori megyei főkapitány parancsára döntött így –, arra következtetett, hogy felettesei bizonyosan nem fognak konfrontálódni érte és miatta egy helyi „erős emberrel”.
Gálosi azonban ezt sem akarta szó nélkül hagyni, és a történtek miatt – hivatali visszaélésért – feljelentette azt a két rendőri vezetőt is, akik meggyőződése szerint a karrierjét kettétörték. Az időközben a Terrorelhárítási Központhoz átigazolt korábbi főkapitány szerint azonban semmiféle visszaélés és jogsértés nem történt, az ő lelkiismerete tiszta. Azért hozzátette: ha esetleg eljárás indulna ellene, akkor ő is megteszi a szükséges jogi lépéseket.
Nos, készülhet.
Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszabadsággal ugyanis azt közölte, hogy a főügyészség kaposvári regionális osztálya a két rendőr sértett feljelentése nyomán február 25-én szolgálati visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el. A folyamatban lévő eljárásnak egyelőre nincsenek gyanúsítottjai.
A rendőrségnek, sem a Somogy megyei főkapitányságnak, sem az ORFK-nak egyelőre nincs álláspontja az ügyben. Többszöri megkeresésre szóban és írásban is azt a választ adták, hogy „mivel az ügy az ügyészségen van, nem nyilatkozhatnak”. Ami bizonyos szempontból érthető, hiszen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozása épp azokat a kérdéseket érinti, amelyekről a lap is érdeklődött. Így: valóban más szolgálatba kell-e helyezni azt a rendőrt, aki intézkedni mert egy volt helyi képviselővel? Az intézkedés jogszerűségét ugyanis se a városi, se a volt megyei főkapitány nem vitatta, hiszen, ha így tettek volna, Gálosi és társa már rég hadbíróság előtt magyarázná a Kovács által kifogásolt intézkedéseit. Csakhogy: ha szabályos volt az eljárásuk, akkor vajon miért helyezték más szolgálatba őket? Mit jelent Kovács úr rejtélyes mondata, az, hogy „ez még egyszer ne ismétlődhessen meg”? Nos, épp ezekről szól – vagy legalábbis kellene, hogy szóljon – a városi és a volt megyei főkapitány elleni eljárás, már ha valaha is meggyanúsítják a két ma is aktív és vezető beosztást betöltő rendőrt szolgálati visszaélés katonai bűncselekmény elkövetésével. Persze már az is szinte csoda, hogy az autójával rendőrnek hajtó egykori képviselő ellen még tart a nyomozás, noha a Btk. szerint a hivatalos személy elleni erőszak már szóbeli fenyegetéssel is megvalósítható.
A rendőrségen azonban még arra a kérdésre sem akart válaszolni senki, hogy máskor és máshol is megtörténhet-e, hogy a politikussal szemben intézkedő rendőrt kiveszik az utcai szolgálatból. Egyáltalán: menynyire gyakori, hogy helyi vagy országos ügyekben eljáró politikusok megkísérlik lejáratni, ellehetetleníteni és ezáltal megfélemlíteni vagy egyenesen kirúgatni a velük szemben intézkedő rendőröket?
Kontrát Károly belügyi államtitkár a fenti üggyel kapcsolatban a parlamentben azt mondta - mint mindig -: Magyarországon senki nem áll a törvények felett.
(Nol - Sonline nyomán)