Kazincbarcika lehet a Fidesz "romastratégiájának" egyik újabb áldozata, a kormány ugyanis 200 millió forintért kíván "lakhatási integrációt" megvalósítani a borsodi városban, figyelmeztet a Jobbik. Az újabb "felzárkóztatási" őrület lényege: felszámolni a cigánytelepet úgy, hogy az ott élőket beköltöztetik a törvénytisztelő többség szomszédságába. A program szerint lépcsőházanként két lakást lehet erre a célra igénybe venni.
Zoom
A témában tartott sajtótájékoztatón Jakab Péter, a Jobbik Borsod megyei alelnöke elmondta, a pályázati felhívás szerint 160 millió forintot lehet elkölteni arra, hogy a kazincbarcikai cigányság putriait lebontsák, s helyette új ingatlanokat építsenek, vagy már meglévő bérlakásokat újítsanak fel és rendezzenek be számukra, de az összegből jut udvarrendezésre is, így az érintetteknek még a porta rendbetételével sem kell majd bajlódniuk. A fennmaradó 40 millióból nyomon követhetetlen "felzárkóztató" programokat kell megvalósítani, vagyis ez az összeg tekinthető a "borravalónak", tette hozzá Jakab.
A politikus kiemelte, azzal, hogy a kormány mélyigénytelen "embereket" akar beköltöztetni a cigánytelepről a lépcsőházakba, Kazincbarcikán is be fog indulni a miskolci fészekrakó-hatás, melynek eredményeként az ingatlanok értéke rohamosan csökkenni fog, és előbb utóbb a lépcsőház, majd az adott lakótelep egésze is élhetetlenné válik. Mint mondta, a Fidesz, ahelyett, hogy a törvényt vinné be a cigánysorra, komplett lakótelepeket akar elgettósítani, mindezt az adófizetők pénzén, az adófizetők kárára.
A Jobbik kazincbarcikai elnöke, Takács Krisztián arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kormány a betelepítésről június 16-ig társadalmi egyeztetést folytat, a kazincbarcikaiak semmit sem tudnak a tervről. "Nem tudjuk, kikkel egyeztet pontosan a Fidesz, de a barcikaiakkal biztosan nem" – mondta az elnök, aki szerint a helyi lakosok háta mögött akarják véghezvinni a projektet. "Nem tudjuk azt sem, hogyan esett épp Kazincbarcikára a választás, és azt sem, mi a véleménye a kormányzati tervekről Szitka Péter szocialista polgármesternek, aki, csakúgy, mint a Fidesz, hallgat az ügyben"- fogalmazott Takács, aki arra szólította fel a polgármestert, álljon a nyilvánosság elé, és adjon magyarázatot a cigányok tervezett beköltöztetésére.
(Kuruc.info)
Frissítés: A kazincbarcikai alpolgármester közleményben "nyugtatott meg", hogy csak 20 cigányt fognak betelepíteni a magyarok közé. A "haverok meg a buli" csak a ráadás lesz... és arról sem árt megfeledkezni, hogy ezek osztódással szaporodnak: ami ma húsz cigány, az néhány éven belül már minimum kétszer ennyi...
Klimon István, Kazincbarcika alpolgármesterének közleménye:
A sajtótájékoztatót tartó politikusoknak először is tájékozódniuk kellene abban a témában, amiről nyilatkoznak.
A Fidesz kormányzati felelőssége mellett, a városvezetés hallgatását is számon kérik, holott a pályázat alapjaival sincsenek tisztában. A lakhatási integrációs pályázatunk (ÉMOP-3.1.1/B-12) a korábbi sikeres, a herbolyai városrészen megvalósult pályázatunkra épülve, – az előzetes regisztrációt követően – a megvalósítható projektelemek egyeztetésének stádiumában van. Több alappillérre helyezve a hangsúlyt, több projektelemet kívánunk megvalósítani a korábban lehatárolt akcióterületen, de azokról csak a végleges döntést követően tudunk tájékoztatást adni.
A teljesség igénye nélkül, a következő megvalósítandó tervek szerepelnek céljaink között: lakhatatlan épületek bontása, területrendezés; út- és járdaépítés az Újtelep, Balázs-völgy, Géza-völgy és a Régi telep között; a belvíz-veszéllyel fokozottan érintett terület vízmentesítése; közterület rendezés az akcióterületen; a szociális ellátás további javítása; képzések helyben való megvalósítása; közösségfejlesztés; a foglalkoztatás növelése (pl. telepgondnok alkalmazása); egészségügyi állapot fejlesztés stb. Az említett „cigánytelep-felszámolás” már csak azért sem állja meg a helyét, mivel összességében 20 fő szegregált területen kívüli elhelyezésére nyílik lehetőségünk, viszont a származás szerinti megkülönböztetés nem szerepel a kiválasztási szempontrendszerünkben. Nem szerepel már csak azért sem, mivel a faji diszkrimináció (vagy legyen a kirekesztés bármilyen egyéb formája) nem a kazincbarcikai városvezetés sajátja, sokkal inkább a Jakab-Takács politikai szervezetének van a zászlajára tűzve.
(Közlemény forrása: Opont)