Az Egyesült Államok elítéli a Horthy-szobor vasárnapi avatását, és szükségesnek tartja, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket.
Az USA határozottan elítéli a szoboravatást - közölte a budapesti amerikai nagykövetség csütörtöki közleményében. Felidézték, hogy a budapesti Szabadság téren lévő református templom előtt november 3-án felavatták Magyarország második világháború alatti vezetőjének, "a náci-szövetséges Horthy Miklósnak a mellszobrát".
A nagykövetség a Jobbikhoz - "egy etnikai gyűlölettel és antiszemitizmussal azonosított magyar politikai párthoz" - köti "a szégyenletes esemény" megrendezését.
A képviselet közleménye szerint "azok, akik ezt az eseményt szervezték és azon részt vettek, köztük néhány magyar parlamenti képviselő, nemcsak saját intoleranciájuknak vitték hírét, hanem Magyarországról is drámaian negatív képet festettek".
Habár a jelentős számú ellentüntető megmutatta, hogy erős az ellenállás a szervezők nézeteivel szemben, és a magyar kormány egyes tagjai hangot adtak helytelenítésüknek, egy ilyen esemény szükségessé teszi, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is gyorsan, határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket - áll a közleményben.
(MTI)
Frissítés: Jobbik: milyen alapon avatkoznak be a magyar belügyekbe?
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége képmutató közleményével szeretne újból beleavatkozni a magyarországi belügyekbe. Arról a nagykövetségről beszélünk, amiről kiderült, hogy épületében lehallgató központot működtetnek az amerikai hírszerző szolgálatok. Egy olyan állam nagykövetsége, aki jogtalan gazdasági előny vagy politikai haszonszerzés, befolyásolás érdekében a Szovjetuniót megszégyenítő módon kémkedik a saját és a világ állampolgárai, intézményei és vezetői ellen. Egy ilyen országnak nincsen jogalapja arra, hogy egy demokratikusan megválasztott pártot, annak képviselőit és szavazóit nyilvánosan bíráljon, hamis billogokkal illessen.
A nagykövetségnek arra viszont van lehetősége, hogy nagykövete révén megjelenjen a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága előtt, és ott egy magyarázat után bocsánatot kérjen a magyaroktól, amiért éveken keresztül agresszíven kémkedtek és kémkednek ellenünk - írja közleményében Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője.