Elindította a kormány a téli közfoglalkoztatási programot, amit máris nagy sikerként tüntet fel. Az első teszt botrányosra sikerült, a tanárok se veszik komolyan, és a kínált tananyag több szakértő szerint is minősíthetetlen. A foglalkoztatási statisztikát javítja, de áttörést nem hoz - írja a témáról szóló anyagában az Index.
Megemlítik, hogy a téli programra 2013-ban 24 milliárdot csoportosított át a kormány, de jövőre már 184 milliárd forintot szánnak közfoglalkoztatási programokra. A kormány 200 ezer olyan embert szeretne foglalkoztatni ezen a télen, akik nem rendelkeznek a "munkaerőpiacnak szükséges kompetenciákkal".
Szó esik a "Rajzoljon felhőt, napot, hópelyhet! című feladatsorról is, kiderült: ez egy országosan alkalmazott szintfelmérő, a teszt után az eredmény függvényében osztották be különböző csoportokba a közmunkásokat.

A Türr István Képző és Kutató Intézet által szervezett alapkompetencia képzésekben és "felzárkóztató" programban részt vevő mintegy 50 ezer embert közel 2350 ilyen csoportba tették be. A taníttatásukhoz közel 5000 pedagógusra lesz szükség, ehhez viszont nem elég a jelenlegi tanári létszám. Emiatt már több nyugdíjba vonult pedagógust is megkeresett a Klik, hogy velük pótolja ki a hiányzó tanári létszámot.
A program tananyagát teljes egészében a Türr István Központ dolgozta ki, és a honlapján az meg is található. A honlapon kötelező tematikát is kínálnak a tananyagok mellé. Eszerint a "tanulók" egy ráhangoló tréninggel kezdik az okulást, majd ezt követi az írás-olvasás, számolás, tanulási készségek fejlesztése, életvitel kompetenciák fejlesztése, és végül a munkásoknak mentálhigiénés fejlesztésben is részt kell venniük.
Az írás-olvasás anyagban újra megtanítják a betűket, a hangképzést. A matekos részben villákat és kanalakat kell számolni. Mindezt 438 óra alatt kell elsajátítaniuk, amiből 131 órát igazoltan távol maradhatnak.
A program komolytalanságát jól mutatja, hogy a tanárokat nem kifejezetten villanyozta fel a kormány ötlete. Egy a lap birtokába került levél szerint, melyet a XV. tankerületi igazgató küldött a kerületi intézményvezetőknek még októberben, akár napközis nevelők is elegendők lennének egy ilyen szintű tananyag oktatásához:
Csak ízelítőül néhány "tananyag-elem": A számológépet megfelelően használja, a négy alapműveletet segítségével elvégzi; Négyzetet, téglalapot, háromszöget felismer, területét, kerületét kiszámolja; Szöveghűen, kevés hibával, kevés elakadással olvas; Képes a beszélt és írott nyelven közölt verbális információk lényegét felismerni és megérteni; Az olvasottakat tömörítve és bővítve is el tudja mondani…) Ehhez szerintem napközis nevelő is igénybe vehető…
Egy vidéki iskola igazgatója elmondta: a tankerület osztotta ki a feladatot, nekik nem is volt lehetőségük elutasítani, pedig a már fix órarend miatt nehéz megszervezni a képzést. A tanároknak sem volt apelláta: megmondták nekik, hogy ez a plusz feladat plusz pénzért, el kell végezni, pedig minden szaktanár már eleve a maximum heti óraszámot tanítja.
Egy fővárosi iskola igazgatója szerint a legnagyobb probléma a képzés résztvevőinek higiéniája: fertőtleníteni kell utánuk a termet, amit használnak. Az igazgató szerint náluk kezelhető a helyzet, de egy általános iskolában különösen szerencsétlen, ha ennyire ápolatlan emberek járnak be rendszeresen. Egy a képzésben résztvevő tanár szerint a tananyag használhatatlan, "inkább való fejlesztésre szoruló kisiskolásoknak, mint felnőtteknek".
(Index nyomán)
Frissítés: olvasónk írja:
Kedves Kuruc.info!
A téli közfoglalkoztatási program témájához szeretnék egy érdekes adalékot megismertetni Önökkel és az olvasókkal.
A teljesség kedvéért szögezzük le, hogy nemcsak cigány származásúak vesznek részt a képzésben, hanem sajnos sok magyar is, akik közül sokak számára ez a képzés teljes mértékben megalázó.
Bármit megtennének, hogy normális munkával keressék meg maguk és a családjuk számára a mindennapi megélhetéshez szükséges pénzt. Minden második mondatuk a munkahellyel, illetve annak hiányával kapcsolatos.
Ezért mélységesen sértő és megalázó az alább található feladat, ami az oktatási anyag szintfelmérő részéből való. Azzal az állattal kellene kitöltetni ezt a feladatsort, aki összeállította az anyagot. El tudom képzelni, milyen jót röhögtek, miközben ezt a szellemes feladatot kitalálták....
További jó munkát és sok sikert munkájukhoz!
Zoom
2. frissítés: elhatárolódik a szellemi hagyaték örököse
Elhatárolódik és aggodalmát fejezi ki a közmunkásoknak szóló tananyag miatt a Meixner Alapítvány. A napocskát és felhőt rajzoltató, a közmunkásokat megalázó tananyag a 6-7 éves gyerekek olvasástanítására készült Meixner-módszertan szakszerűtlen, rossz kivonata, mely az alapítvány szerint nem alkalmas felnőttek tanítására - írja újabb cikkében az Index.
A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a Türr István Központ által kidolgozott, Újra olvasok, írok, számolok című, felnőtt embereknek szánt tananyag Meixner Ildikó 6-7 éves fiatal diszlexiásoknak és diszgráfiásnak írott könyvének egy rossz kivonata. A Meixner Alapítvány, mint Meixner Ildikó végrendeletében megjelölt szellemi hagyatékának örököse most sajtóközleményben határolódott el a közmunkásoknak írt tananyagtól.
"Az alapozó/megújító fejlesztés (Újra olvasok, írok, számolok) feladatait a fejlesztő a Meixner-módszertan elemeire alapozta. Az elkészült program minősége azonban komoly aggodalmakra ad okot, többek között abból a szempontból, hogy egy 6-7 éves gyermekek olvasástanítására készült, magas szakmai színvonalú és országosan elismert olvasástanítási módszer alkalmas-e felnőttek olvasástanítására, különösen ebben a kivonatolt, álláspontunk szerint szakszerűtlenül feldolgozott formában" – áll a közleményben, mely szerint a Meixner-módszertan közkincs, és az alapítvány afölött őrködik, hogy a módszertani alapelvek az alkalmazások során ne sérüljenek, és belőle magas színvonalú szakmai munkák, tankönyvek szülessenek.
Az alapítvány tudomása szerint a Meixner-módszertant eddig nem használták felnőttek olvasástanítására, ilyen tapasztalatok nincsenek. Tapasztalatok és módszertani kutatás hiányában pedig felnőtt adaptáció mindeddig nem született. A módszert Meixner Ildikó olvasni tanuló gyermekek számára dolgozta ki, hangsúlyosan figyelembe véve a nyelvi, életkori, személyiségbeli sajátosságokat, melyek nem adaptálhatóak – ebben a formában – felnőttek oktatására.
A Meixner Alapítvány módszertanilag elhatárolódik az „Újra olvasok, írok, számolok” fejlesztőprogram tartalmától. Kiemelik továbbá, hogy a "képességei, vagy szociokulturális helyzete miatt olvasni nem, vagy nem elég jól tudó embertársaink felzárkóztatása nemes cél, ami egy szakszerűen megírt, felnőttképzési ismeretekkel ötvözött olvasásmódszertanon alapuló program létrehozásával valósulhatna meg".